αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Το μεγαλύτερο λάθος όταν ξεκινάς μια επιχείρηση, είναι να ‘σηκώσεις’ χρήματα»: Εξηγεί ένας διάσημος επενδυτής

«Το μεγαλύτερο λάθος όταν ξεκινάς μια επιχείρηση, είναι να ‘σηκώσεις’ χρήματα»: Εξηγεί ένας διάσημος επενδυτής

Το βλέπουμε έντονα και στην Ελλάδα: Αρκετοί είναι οι νέοι (ή λίγο μεγαλύτεροι) που ξεκινούν το δικό τους επιχειρηματικό project, και το πρώτο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους είναι το πως θα βρουν έναν επενδυτή που θα τους δώσει χρηματοδότηση. Κι όμως, το να ‘σηκώσεις’ χρήματα μπορεί να είναι μια κακή επιλογή για την συνέχεια…

Αυτό εξηγεί ο διάσημος επενδυτής και αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος, Mark Cuban. «Νομίζω ότι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όταν έχουν μια ιδέα και θέλουν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση, είναι το γεγονός ότι νομίζουν πως πρέπει να ‘σηκώσουν’ χρήματα», λέει ο Mark Cuban μιλώντας στο αμερικανικό podcast, «On Air». Και συνεχίζει: «Μόλις συγκεντρώσετε τα χρήματα, αυτό δεν είναι ένα επίτευγμα, αλλά ξεκινά μια υποχρέωση. Πρέπει να δίνεις αναφορά σε αυτόν από τον οποίο έχεις πάρει τα χρήματα».

Όπως λέει ο γνωστός επενδυτής, οι επιχειρηματίες που παίρνουν εξωτερική χρηματοδότηση, στην συνέχεια πρέπει να έρθουν πολύ κοντά στις απόψεις και την οπτική των επενδυτών τους. Μια οπτική που μπορεί να είναι πολύ διαφορετική, σε σχέση με τις απόψεις που έχουν οι ίδιοι.

«Αν μπορείς να το κάνεις μόνος, κάνε το μόνος. Χωρίς να βγεις εκεί έξω και να πάρεις χρήματα», τονίζει ο Mark Cuban.

Ενώ μια εξωτερική χρηματοδότηση μπορεί να σου δώσει κάποια χρήσιμα κεφάλαια για να αναπτυχθεί η επιχείρηση σου, από την άλλη μπορεί να υπάρξουν και αρνητικές συνέπειες. Αφού εκτός από αυτά που αναφέρει ο Cuban, συνήθως η είσοδος επενδυτών στο project σου, φέρνει πίεση για γρήγορα αποτελέσματα. Μην ξεχνάς ότι οι επενδυτές θέλουν να πάρουν πίσω τα χρήματα τους και να βγάλουν κέρδος, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Αντίθετα, μια νέα επιχείρηση που θα αναπτυχθεί με πιο αργούς ρυθμούς, μπορεί να τα καταφέρει με έναν πιο υγιή τρόπο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 + 17 =