αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤο μεγάλο κόλπο: Πως κάποιοι βγάζουν πολλά χρήματα… μπλοκάροντας χρήστες στο Instagram

Το μεγάλο κόλπο: Πως κάποιοι βγάζουν πολλά χρήματα… μπλοκάροντας χρήστες στο Instagram

Πως θα σου φαινόταν αν ξύπναγες ένα πρωί και έβλεπες ότι το προφίλ σου στο Instagram… έχει μπλοκαριστεί; Μάλλον δεν θα ήξερες πως ακριβώς πρέπει να κινηθείς. Κι όμως, μπορεί να ήσουν θύμα της απάτης που κυκλοφορεί στη δημοφιλή πλατφόρμα.

Το θέμα έγινε ευρύτερα γνωστό μετά από σχετικό ρεπορτάζ του αμερικανικού Motherboard. Για 60 δολάρια λοιπόν, οι απατεώνες μπορούν να απενεργοποιήσουν όποιον λογαριασμό στο Instagram θέλουν, φίλου ή εχθρού. Κάποιοι μάλιστα το φτάνουν ακόμα πιο μακριά το πράγμα, ζητώντας κατόπιν λεφτά από το θύμα για την εκ νέου ενεργοποίηση του λογαριασμού του. Ή, σωστότερα, για να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στο account του.

Η διαδικασία απλή, σύμφωνα με τις συνεντεύξεις και το υλικό που δημοσίευσε η τεχνολογική ιστοσελίδα. Οι απατεώνες φτιάχνουν λοιπόν έναν επιβεβαιωμένο λογαριασμό στο Instagram, παριστάνοντας πως είναι η σελίδα του θύματος.

Ο λογαριασμός έχει το όνομά του, τη φωτογραφία του, ένα μικρό βιογραφικό, κανονικός λογαριασμός δηλαδή. Όταν στηθεί, κάνουν αναφορές για τον πραγματικό λογαριασμό του θύματος, καταφέρνοντας να απενεργοποιηθεί.

Το Motherboard αποκαλύπτει, από τις συνεντεύξεις με ανθρώπους που έπεσαν θύματα της απάτης, ότι οι λογαριασμοί κλειδώνονται επειδή κάποιος ανέφερε ότι παραβιάζουν τους όρους του Instagram περί αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμού.

Αυτό ακριβώς είναι το είδος του περιεχομένου που η εταιρία προσπαθεί να αποκλείσει ήδη από το 2012 και έχει γίνει πολύ ευαίσθητη τα τελευταία χρόνια.

Το Instagram απαγορεύει περιεχόμενο ή hashtags που προωθούν οτιδήποτε μπορεί να κάνει κακό σε κάποιον. Ακολουθώντας το Pinterest και το Tumblr εδώ και μία δεκαετία, το κοινωνικό μέσο έχει υιοθετήσει πολύ αυστηρούς κανονισμούς κοινότητας απαγορεύοντας «λογαριασμούς, εικόνες ή hashtags αφιερωμένα στην εξύμνηση, την προώθηση ή την ενθάρρυνση του αυτοτραυματισμού».

Όσοι μίλησαν ως επαγγελματίες των αποκλεισμών παραδέχονται πως δεν γνωρίζουν ποιοι πελάτες και για ποιον λόγο καταφεύγουν σε αυτούς. Κάποιος είπε χαρακτηριστικά πως είναι «προφανώς άνθρωποι που έχουν λεφτά για πέταμα».

«Ίσως είναι η πρώην τους ή έχουν κάποιο πρόβλημα μαζί τους. Μπορεί να τους κατέστρεψαν την επιχείρηση, μπορεί να πληρώνονται ακόμα περισσότερα από κάποιον άλλο», λέει ένας άλλος στο Motherboard.

Όπως είπε ένας από τους απατεώνες στο Motherboard (μέσω μηνύματος), η απενεργοποίηση λογαριασμών «είναι στην πραγματικότητα μια δουλειά πλήρους απασχόλησης».

Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι έχουν βγάλει πενταψήφια νούμερα πουλώντας απενεργοποιήσεις λογαριασμών στο Instagram σε λιγότερο μάλιστα από μήνα.

Ακόμα χειρότερα, τις περισσότερες φορές είναι οι ίδιοι άνθρωποι (ή κύκλοι χάκερ) που προσφέρουν τις απενεργοποιήσεις των λογαριασμών με αυτούς που επικοινωνούν κατόπιν με το θύμα, παρέχοντας την υπηρεσία της εκ νέου ενεργοποίησης του account.

Κι εδώ δεν έχουμε πια 60 δολάρια, αλλά κάπου μεταξύ 3.500-4.000 δολάρια. Κάποια από τα θύματα λένε μάλιστα πως έλαβαν αμέσως τέτοια μηνύματα «βοήθειας» μετά την απενεργοποίηση του λογαριασμού τους.

Τις περισσότερες φορές, ο λογαριασμός του Instagram που τους ανέφερε (έκανε το report) ακολουθούσε τον λογαριασμό του Instagram που τους προσέφερε τη βοήθεια. Άλλοι πάλι χρεώνουν από 5-30 ευρώ τον κάθε αποκλεισμό λογαριασμού, με βάση τον αριθμό των followers. Μας λένε μάλιστα πως είναι πολύ ευκολότερο να απενεργοποιήσεις λογαριασμούς ως 5.000 followers.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − eight =