Μια εταιρία, όπως και η κοινωνία, χρειάζεται κανόνες. Διαφορετικά, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα πράγματα. Τι γίνεται όμως όταν οι κανόνες… σε κρατούν πίσω; Τι συμβαίνει ότι τα περιθώρια είναι πολύ στενά;
«Οι υπερβολικά δύσκαμπτοι κανόνες, δεν σε αφήνουν να δημιουργήσεις τη δική σου κρίση» λέει στο CNBC ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Barry Schwartz.
Ο ίδιος πιστεύει, πως όταν υπάρχουν υπερβολικοί κανόνες και περιορισμοί, δεν μπορείς να αναπτύξεις την «πρακτική σοφία» σου. Μια έννοια που εισήγαγε ο Αριστοτέλης πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Κάτι που συνδυάζει την θέληση που έχεις, με την ηθική και τα skills επίσης διαθέτεις. Με απλά λόγια, όταν γνωρίζουμε ποιο είναι το σωστό για εμάς, πρέπει να έχουμε το θάρρος να το κάνουμε, ακόμα κι αν… παραβιάζουμε κάποιους κανόνες.
Με τους υπερβολικούς κανόνες, «δεν έχουμε την ευκαιρία να αυτοσχεδιάσουμε, να πειραματιστούμε και να μάθουμε από τα λάθη μας», όπως τονίζει ο Schwartz.
Έχει διαπιστωθεί, ότι οι άνθρωποι που εργάζονται για έναν μεγάλο σκοπό, είναι πολύ πιο παραγωγικοί από αυτούς που εργάζονται για τα χρήματα ή από αυτούς που δουλεύουν απλά υπακούοντας εντολές. Όσοι δουλεύουν με έναν σκοπό και έχουν ένα όραμα, θα εργαστούν πιο σκληρά, θα κάτσουν στο γραφείο μέχρι αργά το βράδυ. Ενώ παράλληλα αισθάνονται ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.
Όλη αυτή η συζήτηση, είναι ένα καλό μάθημα και για τους νέους επιχειρηματίες ή startuppers. Δεν χρειάζονται πιεστικοί κανόνες μέσα σε μια επιχείρηση. Το να αφήνεις την ομάδα να κρίνει μόνη της ποιο είναι το σωστό και να της δίνεις την ελευθερία να κάνει τις κινήσεις της, μπορεί να φέρει σπουδαία αποτελέσματα. Θα δημιουργήσεις πιο παραγωγικούς εργαζομένους σε βάθος χρόνου. Και σίγουρα πιο χαρούμενους.
Όπως επίσης, αν είσαι επιχειρηματίας, αξίζει μερικές φορές να «σπάσεις τους κανόνες» σε μια αγορά ή ένα βιομηχανικό πεδίο.