Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της επιρροής σε κάποιον και της απροκάλυπτης χειραγώγησης. Η χειραγώγηση είναι μια σκοτεινή τέχνη. Έχει να κάνει με τον έλεγχο των επιλογών και των ενεργειών ενός άλλου ατόμου, ενώ κρατάτε τα πραγματικά σας κίνητρα κρυμμένα.
Οι χειριστές είναι έμπειροι στο να χρησιμοποιούν αθόρυβες στρατηγικές για να υπονομεύουν τους άλλους. Σε κάνουν να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, διατηρώντας παράλληλα έναν αέρα αθωότητας.
Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε 5 φράσεις που χρησιμοποιούν αυτοί οι χειραγωγοί για να σας υποτιμήσουν και να σας ελέγξουν.
1) «Είσαι πολύ ευαίσθητος/η»
Μία από τις πιο κοινές τακτικές που χρησιμοποιούν είναι το gaslighting.
Το Gaslighting είναι μια μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης όπου ένα άτομο σας κάνει να αμφισβητήσετε τις δικές σας αναμνήσεις, την αντίληψη ή τη λογική σας, δημιουργώντας πολλές αμφιβολίες για τον εαυτό σας.
Μια από τις αγαπημένες τους φράσεις είναι: «Είσαι πολύ ευαίσθητος/η».
Αυτή η φράση είναι ένα κλασικό εργαλείο χειραγώγησης επειδή ακυρώνει τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας. Σε κάνει να νιώθεις ότι αντιδράς υπερβολικά ή ότι δεν είσαι αρκετά δυνατός για να διαχειριστείς την κατάσταση.
Είναι ένας τρόπος για τον χειριστή να εκτρέψει την ευθύνη και να σας κάνει να νιώσετε ότι είστε το πρόβλημα. Αντί να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, σας λένε διακριτικά ότι η αντίδρασή σας είναι το πρόβλημα.
2) «Έκανα πλάκα»
Εχουν την ικανότητα να κρύβουν τα προσβλητικά σχόλιά τους πίσω από ένα… πέπλο χιούμορ.
«Απλά αστειευόμουν» είναι μια φράση που θα ακούσεις.
Αυτή η φράση είναι μια προσπάθεια να μετατρέψουν σε χιούμορ τα προσβλητικά ή υποτιμητικά σχόλιά τους. Είναι ένας τρόπος να συγκαλύψουν την επιβλαβή τους πρόθεση και να σας κάνουν να αμφισβητήσετε τη δική σας αίσθηση του χιούμορ ή ακόμα και την αντίληψή σας για την πραγματικότητα.
Όταν κάποιος χρησιμοποιεί αυτή τη φράση συχνά, είναι μια ‘κόκκινη σημαία’. Ένα αστείο πρέπει να κάνει όλους να γελούν, όχι μόνο αυτόν που το λέει.
3) «Κανείς άλλος δεν έχει πρόβλημα με αυτό»
Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι ειδικοί στο να σας κάνουν να νιώθετε απομονωμένοι.
«Κανείς άλλος δεν έχει πρόβλημα με αυτό» είναι μια φράση που πετυχαίνει ακριβώς αυτό. Έχει σχεδιαστεί για να σας κάνει να νιώθετε ότι είστε ο μόνος… που σκέφτεται ή αισθάνεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ακυρώνοντας έτσι τις ανησυχίες σας.
Συγκρίνοντάς σας με «όλους τους άλλους», οι χειριστές μπορούν να σας κάνουν να αμφισβητήσετε τη δική σας κρίση. Είναι ένας τρόπος να πουν ότι η γνώμη ή τα συναισθήματά σας είναι λιγότερο έγκυρα ή σημαντικά από αυτά των άλλων.
4) «Απλώς με παρεξήγησες»
Συχνά χρησιμοποιούν τη φράση «Απλώς με παρεξήγησες» για να μεταθέσουν την ευθύνη σε εσάς, όταν οι πράξεις ή τα λόγια τους τίθενται υπό αμφισβήτηση.
Αυτή η φράση είναι ο τρόπος των χειριστικών τύπων για να αποφεύγουν την ευθύνη για την επιβλαβή συμπεριφορά τους. Αντί να αναγνωρίζετε τα λάθη τους, σας κάνουν να νιώθετε ότι φταίτε εσείς που δεν τα καταλάβατε σωστά.
Επιπλέον, μπορεί να σας κάνει να αμφισβητήσετε τη δική σας κρίση και αντίληψη, με αποτέλεσμα να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας.
Όταν ακούτε αυτή τη φράση, είναι σημαντικό να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας και να μην αφήνετε τα λόγια του άλλου να κλονίσουν την αυτοπεποίθησή σας.
5) «Σου το λέω για το καλό σου»
Η φράση «σου το λέω μόνο για το καλό σου» μπορεί να φαίνεται αθώα, αλλά χρησιμοποιείται συχνά από τους χειριστές για να δικαιολογήσουν τα προσβλητικά σχόλια ή τις πράξεις τους.
Κάτω από το πρόσχημα της προσφοράς συμβουλών ή της επιθυμίας του καλύτερου για εσάς, χρησιμοποιούν αυτή τη φράση για να υπονομεύσουν την αυτοεκτίμησή σας και να κάνουν τις επικρίσεις τους να φαίνονται σαν να είναι προς το συμφέρον σας.
Αλλά στην πραγματικότητα, είναι απλώς ένας τρόπος για να σας ελέγχουν και να σας μειώνουν ενώ μοιάζουν να νοιάζονται και να ανησυχούν.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πέντε λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να είσαι… υπερβολικά καλός με τους άλλους