Η Ομάδα Anti-Malware Έρευνας της Kaspersky Lab αναγνώρισε δύο botnets υπολογιστών που έχουν «μολυνθεί» με κακόβουλο λογισμικό, τα οποία μυστικά εγκαθιστούν cryptocurrency miners – νόμιμο λογισμικό που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη (“mine”) εικονικών νομισμάτων βάσει της blockchain τεχνολογίας. Στη μία περίπτωση οι ερευνητές ήταν σε θέση να υπολογίσουν ότι ένα δίκτυο 4.000 υπολογιστών μπορεί να αποφέρει στους κατόχους του μέχρι και 30.000$ τον μήνα και σε άλλη περίσταση οι ερευνητές έγιναν μάρτυρες ενός ‘’τζακ ποτ’’ που ξεπερνούσε τα 200.000$ από ένα PC botnet 5.000 υπολογιστών.
Η αρχιτεκτονική του Bitcoin και άλλων cryptocurrencies υποδηλώνει ότι εκτός από την αγορά cryptocurrency, ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μια νέα νομισματική μονάδα (ή κέρμα) χρησιμοποιώντας την υπολογιστική ισχύ υπολογιστών που διαθέτουν εξειδικευμένο λογισμικό για “mining”. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ιδέα που κρύβεται πίσω από τα cryptocurrencies, όσα περισσότερα νομίσματα παράγονται, τόσος περισσότερος χρόνος και υπολογιστική δύναμη απαιτούνται για να δημιουργήσεις ένα νέο νόμισμα. Πριν από μερικά χρόνια, το κακόβουλο λογισμικό εγκαθιστούσε μυστικά Bitcoin miners (που χρησιμοποιούν τους υπολογιστές των θυμάτων για την εξόρυξη νομισμάτων για ψηφιακούς εγκληματίες), συνηθισμένη πρακτική στο τοπίο των απειλών, αλλά όσα περισσότερα Bitcoins εξορύσσονταν, τόσο πιο δύσκολη γινόταν η εξόρυξη καινούριων και σε μερικές περιπτώσεις αυτή η μέθοδος δεν ήταν χρήσιμη: το πιθανό οικονομικό όφελος που μπορούσε να έχει ένας εγκληματίας από μια προσπάθεια εξόρυξης bitcoin δεν κάλυπτε τις επενδύσεις που απαιτούνταν για τη δημιουργία και τη διανομή κακόβουλου λογισμικού αλλά και το σύστημα υποστήριξης της υποδομής.
Ωστόσο, η τιμή του Bitcoin – του πρώτου και πιο δημοφιλούς cryptocurrency – το οποίο έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια από εκατοντάδες σε χιλιάδες δολάρια για κάθε νόμισμα, πυροδότησε έναν πραγματικό “cryptocurrency πυρετό” σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκατοντάδες ενθουσιώδεις ομάδες και startups έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν τις δικές τους εναλλακτικές για Bitcoins, πολλές από τις οποίες κέρδισαν επίσης σημαντική αγοραία αξία σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Αυτές οι αλλαγές στην αγορά των cryptocurrency έχουν αναπόφευκτα ‘’τραβήξει’’ την προσοχή των ψηφιακών εγκληματιών, οι οποίοι τώρα στρέφονται σε συστήματα απάτης που καταφέρνουν αθόρυβα να εγκαθιστούν λογισμικό εξόρυξης cryptocurrency σε χιλιάδες υπολογιστές.
Βασισμένοι σε αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών που πραγματοποίησαν οι ειδικοί της Kaspersky Lab, οι εγκληματίες που κρύβονται πίσω από τα προσφάτως ανακαλυφθέντα botnets διανέμουν το λογισμικό εξόρυξης με τη βοήθεια προγραμμάτων adware και με τον τρόπο αυτό τα θύματά τους το εγκαθιστούν οικειοθελώς. Αφού εγκατασταθεί το πρόγραμμα adware στον υπολογιστή του θύματος, ‘’κατεβάζει’’ ένα κακόβουλο εργαλείο: Το miner installer. Αυτό το εργαλείο εγκαθιστά το πρόγραμμα εξόρυξης και στη συνέχεια εκτελεί κάποιες δραστηριότητες για να επιβεβαιώσει ότι το miner θα λειτουργεί σωστά για όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτές οι διαδικασίες περιλαμβάνουν:
- Προσπάθεια απενεργοποίησης του λογισμικού ασφάλειας.
- Παρακολούθηση όλων των εφαρμογών εκκίνησης και αναστολή των δικών τους δραστηριοτήτων αν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που παρακολουθεί τις δραστηριότητες του συστήματος ή τις τρέχουσες διαδικασίες.
- Διασφάλιση της παρουσίας ενός τουλάχιστον λογισμικού εξόρυξης στον σκληρό δίσκο και επαναφορά του σε περίπτωση που διαγραφεί.
Όταν πραγματοποιηθεί η εξόρυξη των πρώτων νομισμάτων, μεταφέρονται σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια που ανήκουν στους εγκληματίες, αφήνοντας τα θύματα με έναν αναπάντεχα υπολειτουργικό υπολογιστή και με ελαφρώς υψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από ό,τι συνήθως. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Kaspersky Lab, οι εγκληματίες προσπαθούν να εξορύξουν δύο cryptocurrencies: το Zcash και το Monero. Αυτά τα συγκεκριμένα νομίσματα πιθανών να επιλέχτηκαν διότι παρέχουν έναν αξιόπιστο τρόπο για να παραμείνουν ανώνυμες οι μεταφορές από και προς τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια των κατόχων.
Πηγή: Techblog.gr