αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο κόλπο για να αποφύγεις την επιπλέον δουλειά που σου φορτώνουν… στο γραφείο

Το κόλπο για να αποφύγεις την επιπλέον δουλειά που σου φορτώνουν… στο γραφείο

Σε όλους μας έχει τύχει κάτι τέτοιο στον χώρο εργασίας μας: Να έρχεται κάποιος συνάδελφος ή ακόμα και κάποιος από άλλο τμήμα, και να προσπαθεί να μας… φορτώσει επιπλέον δουλειά. Και σίγουρα αν λες «ναι σε όλα» δεν είναι το καλύτερο για εσένα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μένουν οι δικές σου εκκρεμότητες πίσω και ίσως να αναγκαστείς να κάτσεις και περισσότερη ώρα στο γραφείο.

Για να αποφύγει κανείς το παραπάνω, αλλά και να σταματήσει να πέφτει θύμα των συναδέλφων του, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την έλλειψη ορίων που έχει, αυτό που χρειάζεται είναι η απάντησή του να περιλαμβάνει το «όχι» κατά 20% και μία εναλλακτική λύση κατά 80%, λέει στο CNBC o Brandon Smith, therapist και career coach.

Πρώτα, θα πρέπει να εγκαταλείψει τη νοοτροπία ότι είναι το μόνο άτομο που έχει απομείνει στη γη που μπορεί να βοηθήσει. Ακόμα κι αν ο συνάδελφος φαίνεται αβοήθητος, δεν είναι.

Έπειτα, το κλειδί είναι η απάντηση με συμπόνια και αυστηρότητα. Ένα παράδειγμα αυτής, θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι: «Στην πραγματικότητα, μόλις ξεκίνησα κάτι, αλλά νομίζω ότι [το όνομα άλλου συναδέλφου] θα μπορούσε να σε βοηθήσει. Με βοήθησε σε αυτό την περασμένη εβδομάδα».

Μία άλλη τακτική, είναι να πει κάποιος, ότι δεν έχει χρόνο: «Δεν έχω την ικανότητα να το αναλάβω αυτή τη στιγμή, αλλά αν μπορείς να περιμένεις μια εβδομάδα, θα σε βοηθήσω». Εάν η εργασία είναι επείγουσα, θα βρουν κάποιον άλλο.

Όποια οδό και αν ακολουθήσει κάποιος, δεν θα πρέπει να παραθέτει όλους τους λόγους που δεν μπορεί να αναλάβει τη δουλειά, καθώς ανοίγει το δρόμο της διαπραγμάτευσης.

Ο συνάδελφός μπορεί να ακούσει τη λίστα εργασιών και να αποφασίσει ότι η δική του δουλειά είναι πρωταρχικής σημασίας. Μία σύντομη και φιλική συζήτηση, είναι ιδανική, τονίζει ο Smith. Αυτό μπορεί να σώσει κάποιον από το να αναλάβει μεγάλο όγκο εργασίας, ενώ δεν θα χαλάσει της σχέση του με τον συνάδελφό του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + twenty =