αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤο κράνος επαυξημένης πραγματικότητας που θα φοριέται στα εργοτάξια στο κοντινό μέλλον

Το κράνος επαυξημένης πραγματικότητας που θα φοριέται στα εργοτάξια στο κοντινό μέλλον

Μπορεί κατά βάση να έχει τον ίδιο ρόλο με τα κράνη που χρησιμοποιούνται στα σημερινά εργοτάξια (αυτό της προστασίας αυτού που το φορά), ωστόσο το Daqri Smart Helmet έχει πολλές επιπλέον χρησιμότητες, καθώς χρησιμοποιεί επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality- AR) για να προβάλλει δεδομένα και οδηγίες εργασίας μπροστά στα μάτια του χρήστη του, που εμφανίζονται ως διαδραστικά, αιωρούμενα τρισδιάστατα ολογράμματα.

Οι δημιουργοί του, όπως αναφέρει το Reuters, εκτιμούν πως θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα βιομηχανική επανάσταση: Το κράνος αυτό αναγνωρίζει και «ερμηνεύει» τον περιβάλλοντα χώρο αυτού που το φορά και μετά χρησιμοποιεί την AR για να του δίνει επιπλέον πληροφορίες. Όπως λέει ο Πολ Σουΐνι, general manager της Daqri International, «αν κοιτάς κάτι, αν προσπαθείς να κάνεις κάτι, προβάλλει από πάνω δεδομένα, σχετικές οδηγίες για τη δουλειά, πληροφορίες σχετικά με το τι είναι ακριβώς αυτό πάνω στο οποίο δουλεύεις, μπροστά στα μάτια σου».

Αν εξαιρεθούν περιπτώσεις όπως το παιχνίδι Pokemon GO, που σημείωσε τεράστια επιτυχία κατά την εμφάνισή του, η AR προσπαθεί ακόμα να βρει τη θέση της: Μέχρι πριν από λίγα χρόνια πιστευόταν ότι την επανάσταση θα έφερνε το Google Glass, ωστόσο, μετά από πολλούς «ελιγμούς» και δοκιμές, το όλο εγχείρημα έλαβε τέλος το 2015. Παρόλα αυτά, η Daqri θεωρεί ότι το κράνος της είναι ένα χρήσιμο, πρακτικό εργαλείο.

«Μπορείς να δεις πού θα πήγαιναν οι τοίχοι, πώς θα τοποθετηθούν οι ηλεκτρικές καλωδιώσεις στο κτίριο, πού οι σωληνώσεις. Οπότε καταλαβαίνεις ακριβώς τι πρόκειται να πάει πού» τονίζει ο Σουΐνι.

Όπως εξηγεί ο Ρομπ Κουΐγκλι, solutions development lead της εταιρείας, υπάρχει ένας φακός σε κάθε πλευρά ώστε να υπάρχει στερεοσκοπική όραση, για να μπορεί ο εργαζόμενος να βλέπει ψηφιακό περιεχόμενο σε 3D και stereo καθώς κινείται μέσα στο περιβάλλον του. «Έχουμε μια κάμερα θερμοκρασίας, έχουμε μια κάμερα βάθους, έχουμε εμπρόσθια fish-eye lens κάμερα για cimputer vision. Και έχουμε Intel LR200 για βίντεο και φωτογραφίες, καθώς και κάποιες δυνατότητες εκτίμησης βάθους».

Όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική, για να κάνει κλικ σε ένα μήνυμα ή να διαλέξει μια άλλη εφαρμογή, ο χρήστης κινεί το κεφάλι του, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό «σκόπευτρο» για να ενεργοποιεί τα κουμπιά που θέλει. Το βάρος το κράνους είναι κάτι παραπάνω από ένα κιλό, ωστόσο η εταιρεία εκτιμά πως είναι αρκετά άνετο και βολικό για να μπορεί να χρησιμοποιείται για μια ολόκληρη ημέρα. Η μπαταρία διαρκεί 4 ώρες, ωστόσο είναι εύκολη η αλλαγή της, ώστε να μην απαιτείται μεγάλη διακοπή της εργασίας.

Το Daqri Smart Helmet αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στο έτος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + twelve =