αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο «κουμπί διαγραφής» του εγκεφάλου. Και ο απλός τρόπος για να το χρησιμοποιήσεις

Το «κουμπί διαγραφής» του εγκεφάλου. Και ο απλός τρόπος για να το χρησιμοποιήσεις

Φανταστείτε πως ο εγκέφαλος σας είναι ένας κήπος αλλά αντί για λουλούδια, φρούτα και λαχανικά καλλιεργείτε συναπτικές συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων. Αυτές οι συνδέσεις είναι οι νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και άλλες.

Τα νευρογλοιακά κύτταρα είναι οι κηπουροί του εγκεφάλου σας- δρουν για να επιταχύνουν τα σήματα ανάμεσα σε ορισμένους νευρώνες. Άλλα νευρογλοιακά κύτταρα αφαιρούν τα ζιζάνια, σκοτώνουν τα παράσιτα και συλλέγουν τα νεκρά φύλλα. Αυτοί που κλαδεύουν τον κήπο του εγκεφάλου σας λέγονται «μικρογλοιακά κύτταρα». Αποκόπτουν τις συναπτικές σας συνδέσεις. Το ερώτημα είναι, πως ξέρουν ποιες να κλαδέψουν;

Οι ερευνητές απλώς ξεκινούν ξεμπερδεύουν αυτό το μυστήριο, αλλά αυτό που ξέρουν είναι ότι οι συναπτικές συνδέσεις που χρησιμοποιούνται λιγότερο σημαδεύονται από την πρωτεΐνη C1q (και από άλλες). Όταν τα μικρογλοιακά κύτταρα ανιχνεύουν αυτό το σημάδι, δεσμεύονται με την πρωτεΐνη και καταστρέφουν- ή κλαδεύουν- την σύναψη.

Έτσι ο εγκέφαλος σας ελευθερώνει χώρο για να χτίσετε καινούργιες και δυνατότερες συνδέσεις έτσι ώστε να μάθετε περισσότερα.

Έχετε νιώσει ποτέ πως ο εγκέφαλος σας είναι γεμάτος, συνήθως όταν μαθαίνετε κάτι καινούργιο ή ξεκινάτε μια νέα δουλειά ή ένα χόμπι; Λοιπόν, μπορεί να είναι. Όταν μαθαίνετε πολλά πράγματα, ο εγκέφαλος σας χτίζει συνδέσεις αλλά είναι ανεπαρκείς. Ο εγκέφαλος σας χρειάζεται να «κλαδέψει» πολλές τέτοιες συνδέσεις και να χτίσει πιο δυναμικούς και αποτελεσματικούς δρόμους. Το κάνει όταν κοιμάστε.

Όταν κοιμάστε τα εγκεφαλικά κύτταρα συστέλλονται έως και 60% για να δημιουργήσουν χώρο ώστε τα νευρογλοιακά κύτταρα να έρθουν και να μαζέψουν αυτά που δε χρειάζεστε. Έτσι κλαδεύουν τις συνάψεις σας.

Έχετε ξυπνήσει ποτέ έπειτα από έναν καλό ύπνο και μπορείτε να σκεφτείτε καθαρά και γρήγορα; Είναι σαν να ανασυγκροτείτε τον δίσκο του υπολογιστή σας.

Για τον ίδιο λόγο ο σύντομος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας ωφελεί τόσο τις γνωστικές σας ικανότητες. Ένας δεκάλεπτος ή εικοσάλεπτος ύπνος δίνει την ευκαιρία στα μικρογλοιακά κύτταρα να εισέλθουν και να καθαρίσουν κάποιες αχρησιμοποίητες συνδέσεις και αφήνουν χώρο για να μεγαλώσουν καινούργιες.

Το να σκέφτεστε χωρίς να έχετε κοιμηθεί είναι σαν να κόβετε την διαδρομή σε μια πυκνή ζούγκλα με μαχαίρι. Υπάρχει πυκνή βλάστηση, η διαδικασία είναι πολύ αργή και εξουθενωτική. Από την άλλη, το να σκέφτεστε ενώ έχετε κοιμηθεί πριν, είναι σαν να περιπλανιέστε σε ένα πάρκο όπου τα μονοπάτια είναι καθαρά και συνδέονται με άλλα σε διακριτά σημεία, ενώ τα δέντρα είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να βλέπετε μπροστά και μακριά.

Πως να ελέγξεις τι διαγράφεται από τον εγκέφαλο σου

Η εστίαση μπορεί να παίξει τον ρόλο της. Συμβαίνουν πολλά πράγματα στη ζωή μας καθημερινά, αλλά πρέπει να εστιάσις στα σημαντικά. Αν έχετε κόντρα με κάποιον από την δουλειά και αφιερώνετε τον χρόνο σας σκεφτόμενοι στο τι πρέπει να του κάνετε και όχι στην δουλειά που ετοιμάζετε, θα δημιουργήσετε μια δυνατή σύναψη στα σχέδια εκδίκησης αλλά… μια αδύναμη όσον αφορά την καινοτομία στην δουλειά.

Επικρατεί, αυτό στο οποίο συγκεντρώνεστε! Κυριολεκτικά διαμορφώνετε το μυαλό σας επιλέγοντας σε τι θα δώσετε προσοχή.

Αντί να εστιάζετε στα πράγματα που σας κρατάνε πίσω, επικεντρωθείτε σε αυτά που σας εξελίσουν. Αντί να φαντάζεστε σενάρια που πιθανώς δε θα συμβούν ποτέ, καθαρίστε το μυαλό σας, ελάτε στο παρόν και χρησιμοποιήστε την ψυχική σας ενέργεια σε αυτά που σας ωφελούν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως να δημιουργήσεις χώρο για το επόμενο κεφάλαιο στην ζωή σου

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 1 =