αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο κοινό χαρακτηριστικό που έχουν οι ευφυείς άνθρωποι, όπως έλεγε ο Steve Jobs

Το κοινό χαρακτηριστικό που έχουν οι ευφυείς άνθρωποι, όπως έλεγε ο Steve Jobs

Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα… δεν μας αρέσει ιδιαίτερα να αλλάζουμε γνώμη. Θέλουμε να πιστεύομε αυτό που «μας αρέσει καλύτερα», ακόμα κι αν τα δεδομένα δείχνουν ότι η πραγματικότητα που έχουμε μπροστά μας είναι κάπως διαφορετική.

Κι όμως, ο Steve Jobs πίστευε ότι το να αλλάζεις γνώμη – όταν κρίνεις ότι κάνεις λάθος- μπορεί να σε οδηγήσει σε σπουδαία αποτελέσματα. Όπως έλεγε ο εμβληματικός συνιδρυτής της Apple, οι ευφυείς άνθρωποι έχουν, ανάμεσα σε άλλα, αυτό το κοινό χαρακτηριστικό: Αλλάζουν γνώμη αν χρειαστεί.

Αυτό το είχε δει από πρώτο χέρι ο Guy Kawasaki. Ο οποίος είναι σήμερα ένας γνωστός επενδυτής στην Silicon Valley. Κάποτε, είχε ξεκινήσει την καριέρα του στο πλάι του Steve Jobs. Ήταν μάλιστα ο υπεύθυνος μάρκετινγκ για τον πρώτο Macintosh.

Εκείνη την περίοδο, ο νεαρός Kawasaki πήρε ένα σπουδαίο μάθημα από τον Jobs. «Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που έμαθα από τον Steve Jobs, είναι ότι πρέπει να αλλάζεις γνώμη όταν κάνεις κάτι λάθος».

«Είναι ένα σημάδι ευφυίας», συμπληρώνει ο Guy Kawasaki μιλώντας στο CNBC.

Όταν η Jobs παρουσίασε για πρώτη φορά το iPhone το 2007, ήταν ένα «κλειστό σύστημα»- κανείς εκτός της Apple δεν μπορούσε να δημιουργήσει μια εφαρμογή για αυτό. Οι προγραμματιστές λογισμικού έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ένα Safari Plugin για να φτιάξουν μια εφαρμογή να δουλεύει στο τηλέφωνο, καθώς δεν μπορούσαν να έχουν άμεση πρόσβαση στο σύστημα του iPhone, για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του τηλεφώνου.

Μόλις ένα χρόνο αργότερα, όμως, ο Jobs έκανε μια πλήρη «αναστροφή 180 μοιρών», λέει ο Kawasaki. Ο ιδρυτής της Apple άνοιξε το σύστημα iPhone στο κοινό αφού συνειδητοποίησε πόσο περισσότερο θα μπορούσε η συσκευή να προσφέρει στους πελάτες, με εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί από το κάθε ένα που έχει μια καλή ιδέα.

Και άλλοι μεγάλοι businessmen πιστεύουν το ίδιο

Παρόμοια άποψη με τον Jobs έχουν και άλλοι διάσημοι επιχειρηματίες. Όπως ο Jeff Bezos ή ο Richard Branson. Ο ιδρυτής της Amazon, λέει ότι οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν λάθη, τα αναγνωρίζουν, και μάλιστα είναι έτοιμοι να αλλάξουν γνώμη πάνω σε κάποιο ζήτημα.

Οι άνθρωποι με υψηλή νοημοσύνη κάνουν λάθη, αλλά έχουν ανοιχτό μυαλό στο να δουν μια άλλη οπτική γωνία του προβλήματος.

Όπως εξηγεί ο γνωστός δισεκατομμυριούχος, το να είναι κάποιος ανοιχτός και δεκτικός σε νέες ιδέες, ευκαιρίες, αξίες, πληροφορίες είναι δείγμα υψηλής νοημοσύνης.

Οι άνθρωποι που γνωρίζουν το εύρος των γνώσεών τους και δεν διστάζουν να παραδεχθούν την άγνοιά τους για κάτι -έχοντας, παράλληλα, την περιέργεια να μάθουν, να εξερευνήσουν, να ακούσουν, να μελετήσουν-, έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τους υπόλοιπους.

«Μόνο ένας ανόητος δεν αλλάζει γνώμη» έχει πει από την μεριά του ο Richard Branson.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 1 =