αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤο… καταστροφικό κουμπάκι κουμπάκι “Αισθάνομαι τυχερός” και άλλα 20 πράγματα που δεν γνωρίζεις για την Google

Το… καταστροφικό κουμπάκι κουμπάκι “Αισθάνομαι τυχερός” και άλλα 20 πράγματα που δεν γνωρίζεις για την Google

H Google, ίσως η κορυφαία σήμερα εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών είναι διάσημη τόσο για τη μηχανή αναζήτησής της όσο και για το Gmail, του χάρτες της και το YouTube.

Πολλά είναι γνωστά για τον ιντερνετικό κολοσσό άλλα υπάρχουν και τόσα άλλα που παραμένουν άγνωστα. Τα de facto στοιχεία είναι ότι η Google ιδρύθηκε το 1996 από τους Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, ενώ έκαναν το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 η Google έγινε ιδιωτική εταιρία. Στις 19 Αυγούστου του 2004 έγινε η δημόσια εγγραφή της εταιρίας στο χρηματιστήριο και έκτοτε η μετοχή της έχει εκτοξευθεί.

Ας δούμε μερικά από τα μυστικά και τις ιδιαιτερότητες του τεχνολογικού κολοσσού, από την επαναστατική του σύλληψη μέχρι την κοινή του χρήση:

1. Οι ιδρυτές της γνωρίστηκαν από τύχη

Το 1995 ο 22χρονος τότε Λάρι Πέιτζ, έχοντας αποκτήσει πτυχίο μηχανολογίας από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αποφασίζει να κάνει το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Στον 21χρονο Σεργκέι Μπριν ανατέθηκε να ξεναγήσει τον μελλοντικό συνεργάτη του στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου. Και έτσι ξεκίνησαν όλα…

2. Κανείς δεν ξέρει πότε είναι τα γενέθλιά της

Η εταιρεία στην πραγματικότητα έχει έξι διαφορετικά γενέθλια και απλά αποφάσισε να καθιερώσει ως γιορτή την 27η Σεπτεμβρίου. Μία πιθανή χρονολογία των γενεθλίων της είναι και το 1995, επομένως μπορεί να είναι 23 και όχι 22 ετών.

3. Το πρώτο της όνομα ήταν BackRub

Το 1996 οι Πέιτζ και Μπριν συνεργάστηκαν σε ένα πρωτοποριακό concept περιήγησης στο διαδίκτυο που ονομαζόταν BackRub. Το BackRub, το οποίο συνέδεε μεταξύ τους τις ιστοσελίδες του διδύμου τη δεκαετία του 90′, χρησιμοποιούνταν στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ για περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά “κατανάλωνε” υπερβολικό όγκο δεδομένων.

3. Ο τυραννόσαυρος Ρεξ

Στο campus της Google υπάρχει ένας τεράστιος σκελετός τυραννόσαυρου Rex για να θυμίζει στους υπαλλήλους ότι δεν πρέπει να αφήσουν την εταιρεία να εκλείψει. Υπάρχουν βέβαια και αλλού… τυραννόσαυροι: Όταν ο περιηγητής Chrome δεν έχει σύνδεση στο ίντερνετ εμφανίζει την εικόνα ενός μικρού δεινόσαυρου και αν πατήσει κανείς το πλήκτρο “space” τότε ξεκινά ένα παιχνίδι με τον δεινόσαυρο να πηδάει διάφορα εμπόδια.

Τα 20 συν 1 πράγματα που δεν ήξερες για την Google

4. Και αυτό είναι μία μόνο από τις πολλές κρυφές εκπλήξεις

Οι περισσότερες εντοπίζονται όταν κάποιος “γκουγκλάρει” διάφορες περίεργες φράσεις. Για παράδειγμα αν κάποιος αναζητήσει τη λέξη “askew”, θα παρατηρήσει ότι τα αποτελέσματα της αναζήτησης θα εμφανιστούν… στραβά. Αν δε πατήσει “do a barrel roll” η σελίδα θα κάνει στροφή 360 μοιρών. Μπορείτε να βρείτε μια πλήρη λίστα των “μαγικών” αναζητήσεων ΕΔΩ.

5. Η Google δεν είχε ενθουσιαστεί με το “γκουγκλάρισμα”

Αρχικά η εταιρεία πίστευε ότι η φράση “γκούκλαρέ το” θα υπονόμευε την προσπάθειά της να φτιάξει ένα αναγνωρίσιμο προϊόν.

6. Η Google εξαγοράζει περισσότερες εταιρείες από όσες φαντάζεται κανείς

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Google εξαγοράζει περίπου μία εταιρεία ανά εβδομάδα. Οι περισσότερες εξ αυτών είναι πολύ μικρές, αλλά κάποιες είναι μεγαλύτερες. Άλλες ενσωματώνονται, ενώ άλλες όπως η Android, είναι ξεχωριστά brand name και μάλιστα πολύ αναγνωρίσιμα. Πολύ σπάνια μεταπουλά κάποια εταιρία που έχει απορροφήσει.

7. Το κουμπάκι “Αισθάνομαι τυχερός” κοστίζει πολύ ακριβά

Η επιλογή του κουμπιού αυτού μεταφέρει το χρήστη της αναζήτησης στο πρώτο αποτέλεσμα, χωρίς να εμφανίζονται οι διαφημίσεις, κάτι που συνεπάγεται μεγάλη απώλεια εσόδων.

Η επιλογή του κουμπιού “Αισθάνομαι τυχερός” μπορεί να φαίνεται διασκεδαστική, ωστόσο είναι ιδιαίτερα δαπανηρή για την Google δεδομένου ότι σε αυτή δεν εμφανίζονται οι διαφημίσεις και άρα υπάρχει μεγάλη απώλεια διαφημιστικών εσόδων.

8. Ο πρώτος αποθηκευτικός χώρος ήταν σε… Lego

Μπορεί σήμερα η εταιρεία να έχει σήμερα τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους για τους server της, όμως η πρώτη συστοιχία σκληρών δίσκων ήταν τοποθετημένη σε ένα κοντέινερ φτιαγμένο από… Lego.

Τα 20 συν 1 πράγματα που δεν ήξερες για την Google
PIXABAY.COM

9. Είναι γενναιόδωρη με τις οικογένειες όσων χάσουν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας

Οι σύζυγοι λαμβάνουν το 50% του μισθού για την επόμενη δεκαετία και τα παιδιά τους άλλο ένα ποσό έως ότου ενηλικιωθούν.

10. Ένα “γκουγκλάρισμα” χρειάζεται μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ από όση χρειάστηκε η αποστολή του Αpollo 11 στη Σελήνη

Μπορεί μια αναζήτηση να διαρκεί δέκατα του δευτερολέπτου, αλλά πίσω από αυτό κρύβεται μια θηριώδης υπολογιστική ισχύ, πολύ περισσότερη από τους κώδικες και τους υπολογιστικούς μηχανισμούς που χρειάστηκε για να στείλει η NASA αστροναύτες στη Σελήνη.

11. Το μαθηματικό όνομά της

Το όνομα της Google προέρχεται από τη λέξη “Googol”, ενός μαθηματικού όρου που αντιστοιχεί σε μία μονάδα, ακολουθούμενη από 100 μηδενικά. Ο όρος Γκούγκολ επινοήθηκε από τον εννιάχρονο Μίλτον Σιρόττα, ανιψιό του Αμερικανού μαθηματικού Έντουαρντ Κάσνερ το 1938.

12. Όταν η Google “έπεσε” για 5 λεπτά πήρε μαζί της το 40% του ίντερνετ

Στις 19 Αυγούστου 2013 η Google σταμάτησε να δουλεύει για περίπου πέντε λεπτά και προκάλεσε “έμφραγμα” στο Διαδίκτυο. Σήμερα κάτι τέτοιο αναμένεται να έχει μικρότερη επίδραση, λόγω της αυξημένης επιρροής που έχουν άλλες πλατφόρμες, όπως το Facebook.

13. H Google προσλαμβάνει… κατσίκες

Στα κεντρικά της Google υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις με χορτάρι, ωστόσο η εταιρεία αντί να προσλάβει κηπουρούς να κόβουν το γκαζόν, προσλαμβάνει… κατσίκες. Περίπου 200 κατσίκια αναλαμβάνουν για μία εβδομάδα να… καθαρίσουν με τα χορτάρια χωρίς… φασαρία και μόλυνση του περιβάλλοντος.

14. Έχουν και σκύλους

Οι υπάλληλοι της εταιρείας έχουν τη δυνατότητα να φέρνουν μαζί στη δουλειά και τα κατοικίδια σκυλάκια τους. Οι γάτες δεν απαγορεύονται, ωστόσο υπάρχουν… “συμπλοκές” με τους σκύλους.

15. Ένας είναι ο Μεγάλος Σκύλος

Ο Γιόσκα είναι ο μόνος σκύλος στην ιστορία της εταιρείας που πήρε… βαθμό. Ήταν ο σκύλος του σημερινού αντιπροέδρου της εταιρείας Urs Hölzle από το 1999.

16. Τα πρώτα της γραφεία στεγάζονταν σε γκαράζ

Τα πρώτα γραφεία της εταιρίας στεγάζονταν τον Σεπτέμβριο του 1998 στο γκαράζ της Susan Wojcicki επί της λεωφόρου Santa Margarita, στο πάρκο Menlo στην Καλιφόρνια. Η Wojcicki, αδελφή της Anne Wojcicki που ίδρυσε το “23andMe” είναι ο υπάλληλος υπ’ αριθμόν 16 της Google.

16. Το λογότυπο της Google δεν ήταν στο κέντρο της σελίδας έως το 2001

Τα πρώτα χρόνια βρισκόταν στα αριστερά της σελίδας και στο τέλος του 2001 μεταφέρθηκε στο κέντρο.

17. Από τότε κάνει πολύ μικρές αλλαγές

Η εταιρεία κάνει πολύ μικρές αλλαγές στο λογότυπό της, όπως π.χ. στη γραμματοσειρά της λέξης Google.

18. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν και ολόκληρο το όνομα

Η μεγαλύτερη αλλαγή τα τελευταία χρόνια ήταν η αλλαγή του ονόματος της μητρικής εταιρείας από Google σε Αlphabet.

19. Το πρώτο doodle ήταν ο Καμένος Άντρας

Το πρώτο doodle ήταν ένα μήνυμα που ανέβασε η ιστοσελίδα τον Αύγουστο του 1998 για να ενημερώσουν τους επισκέπτες της ότι οι ιδρυτές της είχαν πάει στο φεστιβάλ του “Burning Man”.

Τα 20 συν 1 πράγματα που δεν ήξερες για την Google

20. Η εταιρία έχει “συνεισφέρει” στη μάχη κατά των βαμπίρ

Η πρώτη χρήση της λέξης Google ως ρήμα (γκουγκλάρω) έγινε στην τηλεόραση, στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά “Buffy the Vampire Slayer” στις 15 Οκτωβρίου 2002.

21. Πολυγλωσσία

Το 2000, η ιστοσελίδα της Google ήταν διαθέσιμη στα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά, τα σουηδικά, τα φινλανδικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά, τα ολλανδικά, τα νορβηγικά και τα δανικά.

Πηγή: News247.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 1 =