αρχικηVIRALΤο ελληνικό χωριό Τρύπες και μερικά παράξενα πράγματα που συμβαίνουν εκεί (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ελληνικό χωριό Τρύπες και μερικά παράξενα πράγματα που συμβαίνουν εκεί (ΒΙΝΤΕΟ)

Χρειάζεσαι μια ζωή και περισσότερο για να γνωρίσεις όλα τα ελληνικά χωριά και να μάθεις την ιστορία τους. Όσο τα εξερευνούμε, τόσο μας εκπλήσσουν διάφορα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκεί αλλά και από πού πήραν την ονομασία τους. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το ελληνικό χωριό Τρύπες. Ένα χωριό της Χίου με ιδιαίτερη ιστορία και πολλές ομορφιές. Και φυσικά ένα παράξενο όνομα που δεν συναντάς συχνά σε χωριό. Έχει, όμως, κι αυτό το λόγο του που υπάρχει.

Το παράξενο ελληνικό χωριό Τρύπες και η ιστορία του

Οι Τρύπες είναι ένα όμορφο χωριό στη Χίο που βρίσκεται χτισμένο σχεδόν 60 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της. Στέκεται σε υψόμετρο κάτι λιγότερο από τα 500 μέτρα και είναι αμφιθεατρικά χτισμένο με μια όμορφη αρχιτεκτονική. Τα ευρήματα έχουν δείξει ότι υπάρχει από τα αρχαία χρόνια αλλά κάτι παράξενο συμβαίνει με αυτό. Άλλαξε τουλάχιστον τρεις φορές θέση απειλούμενο από σεισμούς, πλημμύρες αλλά και πειρατές. Μέτα από διάφορες μετακινήσεις των κατοίκων, κατέληξε στο σημείπου είναι σήμερα.

Γιατί όμως ονομάστηκε έτσι; Υπάρχουν δύο εκδοχές και γι’ αυτό. Η πρώτη εκδχοή λέει ότι το όνομα Τρύπες δόθηκε γιατί τα παλιά σπίτια ήταν χαμηλά με μικρά παράθυρα σαν τρύπες. Από την άλλη, τώρα, θεωρείται ότι η ονομασία προέρχεται από τις πολλές τρυπιές (τρύπες-σπήλαια) που υπάρχουν στην γύρω περιοχή.

Λόγω της ιδιαιτερότητας του εδάφους, όλα τα σπίτια ήταν πετρόκτιστα, χτισμένα με ιδιαίτερη τέχνη από τους κατοίκους, η οποία περνούσε από γενιά σε γενιά. Συνήθως ήταν διώροφα με το δάπεδο του ισογείου να βρίσκεται στο ύψος του δρόμου. Κοντά στο χωριό, στη ΝΑ πλαγιά του βουνού Κόφινας υπάρχει ένα μικρό σπήλαιο το οποίο ονομάζεται Καλογερότρυπα.

Και κάτι ακόμη πιο παράξενο

Αν κοιτάξεις από ψηλά το χωριό θα δεις ότι μοιάζει σαν να είναι χτισμένο στο σχήμα της Χίου. Αυτό το ελληνικό χωριό, λοιπόν, ξεχωρίζει σίγουρα και για το όνομα αλλά και για το σχήμα του.

Δες το βίντεο από το κανάλι Chiosphotos στο Youtube που προσφέρει ένα ιδιαίτερο ταξίδι από ψηλά.

Πηγή: exploringgreece.tv

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 5 =