αρχικηVIRALΤο Ελληνικό Χωρίο στο οποίο όλοι οι κάτοικοι έχουν το ίδιο επώνυμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Ελληνικό Χωρίο στο οποίο όλοι οι κάτοικοι έχουν το ίδιο επώνυμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα από τα ομορφότερα χωριά των νησιών του Ιονίου ακούει στο όνομα “Χωριό” και βρίσκεται στο νησί των Οθωνών, στο δυτικότερο άκρο της Ελλάδας. Μαζί με το λιμάνι Άμμος αποτελούν τους δύο σημαντικότερους οικισμούς του νησιού.

Πριν από πολλά χρόνια, όταν οι πειρατές όργωναν τα πελάγη, οι πρώτοι άποικοι των Οθωνών, οι οποίοι μάλιστα κατάγονταν από την Ήπειρο, αποφάσισαν να χτίσουν τα σπίτια τους στο συγκεκριμένο σημείο του νησιού. Ο σκοπός τους ήταν να μπορούν να έχουν οι ίδιοι την οπτική επαφή που τους προσέφερε ο λόφος με τη θάλασσα, αλλά να μην μπορούν να γίνουν θεατοί σε αυτήν. Σε βάθος χρόνων, επεκτάθηκαν και σε άλλα μέρη του νησιού, δημιουργώντας νέους οικισμούς, όπως η Δάφνη.

Όπως αναφέρει η ομάδα Travel Inspiration, που έφτιαξε το όμορφο drone βίντεο, όλοι οι κάτοικοι του χωριού έχουν το ίδιο επώνυμο (Κατέχης), το οποίο πηγάζει από τη λέξη “κατοχή”, μιας και ήταν οι πρώτοι που “κατείχαν” τον συγκεκριμένο χώρο, ενώ το επώνυμο τους ακολουθείται πάντα από ένα τοπικό προσωνύμιο ώστε να ξεχωρίζουν μεταξύ τους.

Τα παραδοσιακά πανέμορφα μικρά σπίτια του Χωριού, βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο και είναι χτισμένα κυρίως από πέτρα και κεραμίδια, ακολουθώντας την Ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Σε ορισμένα μάλιστα διακρίνει κανείς στον περίβολό τους τα ιδιωτικά ελαιοτριβεία των οικογενειών, μιας και η κύρια ασχολία των ντόπιων ήταν η ελιά και το λάδι. Όσο για τα στενά καλντερίμια του χωριού, μια βόλτα ανάμεσα τους μπορεί να σε φέρει αρκετά χρόνια πίσω, με τις υγρές μυρωδιές των λουλουδιών να γεμίζουν τα ρουθούνια σου και τη μαγευτική θέα στο ανοιχτό πέλαγος να κατακτά όλα τα οπτικά σου κύτταρα.

Στο ψηλότερο σημείο του χωριού βρίσκεται χτισμένη από το 1864 η εκκλησία του Αϊ Γιώργη, ενώ λίγα χιλιόμετρα έξω, συναντά κανείς έναν πέτρινο σταυρό χρονολογημένο από το 1833, όπου όπως υποστηρίζουν οι ντόπιοι, στήθηκε για να θυμίζει τη σφαγή των κατοίκων από τον περιβόητο πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα το έτος 1537.

Κοντά στο Χωριό, στην τοποθεσία “Ξυλοσερμοί”, μπορεί κανείς να απολαύσει ένα μοναδικό θέαμα, ειδικά εάν βρεθεί εκεί την ώρα της δύσης του ηλίου. Πρόκειται για μια τοποθεσία κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, σε μια απότομη βουνοπλαγιά από όπου στο παρελθόν, τότε που απουσίαζαν οι δρόμοι από το νησί, οι Οθωνιώτες έριχναν τους κομμένους κορμούς των δέντρων διευκολύνοντας τη μεταφορά ξυλείας από τα ορεινά τμήματα του νησιού προς το λιμάνι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve − 5 =