αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο ελληνικό τουριστικό καλοκαίρι… ίσως αργήσει- Τα πιθανά σενάρια

Το ελληνικό τουριστικό καλοκαίρι… ίσως αργήσει- Τα πιθανά σενάρια

Το πότε θα γίνει η έξοδος από τα lockdowns, πώς θα εξελιχθεί η πορεία των εμβολιασμών σε Ελλάδα και Ευρώπη, πώς θα κινηθούν οι κρατήσεις όταν ανοίξουν οι τουριστικές αγορές, ποιος θα είναι ο προγραμματισμός από tour operators και τις αεροπορικές εταιρείες, ποιοι θα είναι οι υγειονομικοί περιορισμοί και τι θα γίνει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού: η φετινή τουριστική περίοδος εξελίσσεται σε τεράστιο γρίφο και όλα τα παραπάνω συνθέτουν το δύσκολο σταυρόλεξο της σεζόν. Μιας σεζόν που, όπως όλα δείχνουν, θα αργήσει να ξεκινήσει, πόσο δε μάλλον να επανέλθει σε μια κανονικότητα. 

Επιχειρηματίες του τουρισμού, βλέποντας την πανδημία να επιμένει, την προμήθεια των εμβολίων να μην είναι η αναμενόμενη με σαφή επίπτωση στην εμβολιαστική διαδικασία, τη διστακτικότητα για ταξίδια να παραμένει και θεωρώντας δεδομένο πως περιορισμοί θα εξακολουθήσουν να υφίστανται, αν και σε ηπιότερη μορφή, προβλέπουν καθυστέρηση στην τουριστική περίοδο και ίσως και το καλοκαίρι να μην έχει τη δυναμική που θα περίμεναν.

Επί του παρόντος, η εξέλιξη της πανδημίας παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό, ειδικά μετά την εμφάνιση μεταλλάξεων που διακρίνονται από υψηλή μεταδοτικότητα. Ενώ ο ιός παραμένει, οποιοδήποτε προγραμματισμός από την τουριστική αγορά δείχνει να γίνεται αυτήν τη στιγμή στα τυφλά. 

Τα σενάρια

Ένα ενδεχόμενο θα ήταν να ανοίξει η φετινή σεζόν μετά το ορθόδοξο Πάσχα στις αρχές του Μαΐου (σημειώνεται πως το Πάσχα των Καθολικών που φέτος πέφτει τον Απρίλιο θεωρείται, ούτως ή άλλως, χαμένο για τους επιχειρηματίες του χώρου), εντούτοις επικρατεί έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο, δεδομένου πως σύμφωνα με τους ειδικούς και την εξέλιξη της εμβολιαστικής διαδικασίας, δεν αναμένεται να επιτευχθεί υψηλό ποσοστό ανοσίας (πάνω από 60%) πριν από το καλοκαίρι.

Όπως λένε οι πληροφορίες, η εικόνα για το πώς θα κινηθεί αυτή η σεζόν θα είναι πιο ξεκάθαρη από τον Μάρτιο και μετά. Θεωρείται παρ’ όλα αυτά πως η χρονιά θα είναι καλύτερη σε σύγκριση με το καταστροφικό 2020, όμως οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και κάθε σχεδιασμός μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι εκτιμήσεις επαληθευτούν και η σεζόν αργήσει να ξεκινήσει, το στοίχημα θα είναι αυτή να παραταθεί στη συνέχεια όσο γίνεται περισσότερο, δεδομένης και της επιθυμίας για ταξίδια που υπάρχει υπό ασφαλείς συνθήκες – μια επιθυμία που ήδη αποτυπώνεται από τους μεγάλους ξένους tour operators που επεκτείνουν τα προγράμματά τους, ώστε να περιοριστούν και οι φετινές σημαντικές απώλειες στην τουριστική οικονομία.

Φορείς της αγοράς δηλώνουν πως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναλειτουργήσει τη σεζόν όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι, σημειώνοντας πως, εάν δεν τα καταφέρουν, το μέλλον είναι αβέβαιο.

Κερδίζει έδαφος

Την ίδια ώρα φαίνεται να κερδίζει έδαφος το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αν και ακόμη επικρατεί σαφής διστακτικότητα σε επίπεδο Κομισιόν υπό τον φόβο διαχωρισμού που μπορεί αυτό να δημιουργήσει. Είναι δεδομένο, πάντως, πως αεροπορικές εταιρείες στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε η επάνοδος της τουριστικής δραστηριότητας να γίνει γρηγορότερα.  Ήδη επίσης η Σαρδηνία φαίνεται πως θα αρχίσει σύντομα να ζητά από τους τουρίστες να επιδεικνύουν κατά την άφιξή τους πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού ή αρνητικό τεστ. Και η Μεγάλη Βρετανία δείχνει να είναι υπέρ μιας τέτοιας λύσης.

Είναι σκέψεις που υπάρχουν μεταξύ των επιχειρηματιών και στην Ελλάδα. Μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής εμφανίζονται διατεθειμένα να καλυφθεί  του 50% του κόστους του τεστ ανίχνευσης κορονοϊού που απαιτείται να κάνουν οι τουρίστες που περνούν τα σύνορα της χώρας με προορισμό τη Χαλκιδική.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 3 =