αρχικηVIRALΤο Ελληνικό νησί στο οποίο πας με ακτοπλοϊκό εισιτήριο μόλις 17 ευρώ

Το Ελληνικό νησί στο οποίο πας με ακτοπλοϊκό εισιτήριο μόλις 17 ευρώ

Αν σκέφτεσαι να πας σε ένα Ελληνικό νησί αλλά δεν θες να ξοδέψεις μια περιουσία, τότε μπορείς να τσεκάρεις την επιλογή του Πόρου. Εκτός από την κοντινή απόσταση από την Αθήνα, το νησί αυτό έχει ένα ακόμα θετικό: Μπορείς να μεταβείς εκεί με φθηνά ακτοπλοϊκά.

Όπως βλέπουμε με μια γρήγορη αναζήτηση, μπορείς να βρεις ακτοπλοϊκό εισιτήριο από μόλις 17 ευρώ, για τις αρχές Ιουνίου. Και αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά. Άλλα 17 ευρώ πρέπει να υπολογίσεις για την επιστροφή. Φυσικά οι τιμές ενδέχεται να διαφοροποιηθούν όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι, η παραλιακή οδός της πόλης του Πόρου, που εκτείνεται από τον Σταυρό μέχρι τη δυτική προβλήτα του νέου λιμανιού, σφύζει από ζωή μέρα και νύχτα. Απαραίτητη η βόλτα για φαγητό, καφέ, ποτό, σουβενίρ.

Παρά το μικρό μέγεθος, ο Πόρος διαθέτει αρκετές και εύκολα προσβάσιμες παραλίες. Οι περισσότερες βρίσκονται κατά μήκος της νότιας και δυτικής ακτής της Καλαυρίας και είναι οργανωμένες. Σχεδόν όλες διαθέτουν πυκνή βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα και προσφέρει φυσική σκιά στους παραθεριστές.

To «πράσινο νησί»

Πρόσφατα πέσανε οι υπογραφές για την μετατροπή του Πόρου σε GR-eco Island. Μία συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης που εκπροσωπείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, και της εταιρίας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Masdar.

Μέσω της Συμφωνίας αυτής, η Masdar δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει με 14 εκατ. ευρώ τη μετατροπή του Πόρου σε πράσινο και βιώσιμο νησί, υλοποιώντας, σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, παρεμβάσεις σε 4 άξονες:

-Πρασίνισμα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στο νησί, μέσω της ανάπτυξης ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος περίπου 7 MW το οποίο θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων και του Δήμου μέσω μιας Ενεργειακής Κοινότητας.

-Πρασίνισμα της θαλάσσιας διασύνδεσης του νησιού με την ηπειρωτική χώρα, μετατρέποντας την πορθμειακή γραμμή Γαλατά-Πόρου στην πρώτη γραμμή μηδενικών ρύπων στη χώρα μας, χάρη σε ένα εντελώς καινούριο ηλεκτρικό ferryboat αλλά και σε ηλεκτρικά πλοιάρια που θα μεταφέρουν επισκέπτες από/προς το νησί. Ταυτόχρονα προβλέπεται η εγκατάσταση υποδομών παροχής ενέργειας (cold-ironing) στα 2 λιμάνι.

-Πρασίνισμα των οδικών μεταφορών που γίνονται πάνω σε αυτό, με την αντικατάσταση του στόλου δημοτικών οχημάτων με ηλεκτρικά, την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών φόρτιση καθώς και τη δημιουργία μίας νέας υπηρεσίας για την τροφοδοσία των τοπικών επιχειρήσεων με ηλεκτρικά βαν και e-cargo bikes

-Εφαρμογή στην πράξη των αρχών της κυκλικής οικονομίας, με υλοποίηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων

Ο σχεδιασμός των επιμέρους παρεμβάσεων έχει ξεκινήσει ήδη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, και με σκοπό ο Πόρος, ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός, να αποτελέσει παράδειγμα επιτυχημένης εφαρμογής του βιώσιμου σχεδιασμού, αλλά και πηγή έμπνευσης για τα νησιά στη Μεσόγειο Θάλασσα και όχι μόνο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις 1 ώρα και 10 λεπτά από την Αθήνα: Πως είναι να δουλεύεις remote από την Ύδρα με το laptop σου

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + 18 =