αρχικηVIRALΤο ΕΚΠΑ στα 400 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου

Το ΕΚΠΑ στα 400 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου

Στα κορυφαία 400 πανεπιστήμια παγκοσμίως βρίσκεται το ΕΚΠΑ, σύμφωνα με την κατάταξη της Σαγκάης, μία από τις τρεις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Με δεδομένο ότι παγκοσμίως δραστηριοποιούνται 28.000 πανεπιστήμια, η θέση αυτή φέρνει το ΕΚΠΑ στο 1,4% των καλύτερων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημαντικές είναι οι επιδόσεις και άλλων πέντε ελληνικών πανεπιστημίων που κατάφεραν να βρίσκονται στα 1.000 καλύτερα σχετικά ιδρύματα παγκοσμίως σε μια άκρως απαιτητική με βάση τα κριτήριά της κατάταξη, αφού για το 30% της βαθμολογίας λαμβάνεται υπόψη εάν απόφοιτοι ή καθηγητές έχουν λάβει Νομπέλ ή Field Metal (στο πεδίο των Μαθηματικών).

Ειδικότερα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται στις θέσεις 501-600, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις θέσεις 601-700, τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Ιωαννίνων στις θέσεις 801-900 και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 901-1.000.

Οι έξι δείκτες

Η κατάταξη της Σαγκάης αξιολογεί τα πανεπιστήμια με βάση έξι δείκτες ακαδημαϊκής και ερευνητικής επίδοσης. Για κάθε δείκτη το «καλύτερο» ίδρυμα βαθμολογείται με 100, οπότε κάθε άλλο ίδρυμα βαθμολογείται με το ποσοστό που υπολείπεται της βαθμολογίας του πρώτου.

Οι δείκτες αυτοί είναι οι εξής: o αριθμός αποφοίτων που έχουν λάβει βραβεία Νομπέλ ή Field, o αριθμός μελών ΔΕΠ που έχουν λάβει βραβεία Νομπέλ ή Field, o αριθμός μελών ΔΕΠ που συμπεριλαμβάνονται σε λίστες ερευνητών με πολύ μεγάλο αριθμό ετεροαναφορών, o αριθμός δημοσιεύσεων στα περιοδικά Nature και Science από το 2014 έως το 2018, ο αριθμός δημοσιεύσεων που συμπεριλαμβάνονται στις βάσεις δεδομένων Science Citation Index and Social Sciences Citation Index και η κατά κεφαλήν ακαδημαϊκή επίδοση, η οποία προκύπτει από το σταθμισμένο άθροισμα των παραπάνω δεικτών διά του αριθμού των μελών ΔΕΠ.

Τα πανεπιστήμια από τις Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούν στη φετινή κατάταξη, με οκτώ ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μεταξύ των κορυφαίων δέκα, 45 μεταξύ των κορυφαίων 100 και 206 πανεπιστήμια μεταξύ των κορυφαίων 1.000. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δύο πανεπιστήμια στα δέκα καλύτερα παγκοσμίως, οκτώ στα top 100 και 61 στα 1.000. Η Κίνα διαθέτει τέσσερα πανεπιστήμια στα κορυφαία 100 και 154 που κατατάσσονται στα top 1.000. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × five =