αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΤο δύσκολο ξεκίνημα, τα 6 χρόνια έρευνας, και ο μεγάλος σκοπός: Ο ιδρυτής της Geomiso μιλά στο It’s Possible

Το δύσκολο ξεκίνημα, τα 6 χρόνια έρευνας, και ο μεγάλος σκοπός: Ο ιδρυτής της Geomiso μιλά στο It’s Possible

«Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι: ‘Δέλφακα τρέφων χοίρον έξει’. Όσο πιο πολύ αργήσει η επιτυχία, τόσο πιο πολύ θα διαρκέσει και τόσο πιο μεγάλη θα είναι». Ίσως αυτή η φράση, δείχνει με τον πιο απλό τρόπο το πως εξελίχτηκαν τα πράγματα στην περίπτωση της Geomiso. Και την παραθέτει ο ιδρυτής και CEO της, Παναγιώτης Καρακίτσιος.

Ο ίδιος μιλά στο It’s Possible για όλο το story του. Από τα πρώτα δύσκολα χρόνια όπου ανέπτυσσε το project του χωρίς χρηματοδότηση, την υπομονή ετών που έκανε στην συνέχεια, αλλά και τον μεγάλο στόχο ο οποίος επετεύχθη: Να δημιουργηθεί το πρώτο διεθνώς λογισμικό ισογεωμετρικής ανάλυσης και τριδιάστατου σχεδιασμού. Και είναι made in Greece.

Εσείς κάνατε μια 6ετη εφαρμοσμένη έρευνα, μέχρι να καταλήξετε στην τελική μορφή του project σας. Μιλάμε για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, και αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το πως καταφέρατε να «αντέξετε» -και πρακτικά αλλά και ψυχολογικά- μέχρι να δείτε το εγχείρημα σας να πραγματοποιείται;

Πρόκειται πράγματι για ένα πολυετές ερευνητικό και πλέον επιχειρηματικό εγχείρημα, το οποίο δεν θα είχαμε κατορθώσει χωρίς την ομαδική εργασία, το κοινό πάθος για προγραμματισμό, το κοινό όραμα για το πρώτο διεθνώς λογισμικό ισογεωμετρικής ανάλυσης και τριδιάστατου σχεδιασμού και όλους τους σπουδαίους ανθρώπους που μας στήριξαν καθοριστικά στο ξεκίνημά μας και συνεχίζουν να το πράττουν ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους και ιδιαίτερα την Πρέσβειρα Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, τον Καθηγητή μας Μανόλη Παπαδρακάκη, τον μέντορά μας Χάρη Λαμπρόπουλο, καθώς επίσης τα στελέχη του Angelopoulos 100, της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας και της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το μυστικό είναι ότι το συγκεκριμένο project και πλέον εταιρεία αποτελεί όνειρο ζωής. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να βλέπουμε ημέρα με την ημέρα το «δεντράκι» που φυτέψαμε τον Ιούλιο του 2010 να ανθίζει και να δίνει καρπούς. Τα χρόνια της Geomiso αποδείχθηκαν τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου.

Το ίδιο αισθάνονται και οι συνεργάτες μου, για τους οποίους είμαι πολύ περήφανος. Στάθηκα ιδιαίτερα τυχερός, καθώς στελεχώθηκα από ικανά άτομα με το ίδιο πάθος με εμένα για υπολογιστική μηχανική. Όλα αυτά μας κατέστησαν ικανούς να εργαστούμε σκληρά και να εκπονήσουμε συστηματικά εφαρμοσμένη έρευνα υψηλής προστιθέμενης αξίας, την οποία μετουσιώσαμε στο πρώτο παγκοσμίως «δύο σε ένα» λογισμικό CAD/CAE.

Τελικά, με βάση την εμπειρία σας, θεωρείτε ότι η επιτυχία δεν έρχεται «μέσα σε μια νύχτα»; Είναι, δηλαδή, η υπομονή ένα από τα βασικά συστατικά;

Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι: «Δέλφακα τρέφων χοίρον έξει.» Όσο πιο πολύ αργήσει η επιτυχία, τόσο πιο πολύ θα διαρκέσει και τόσο πιο μεγάλη θα είναι.

Η υπομονή πράγματι είναι πολύ σημαντική και αναγκαία για έναν επαγγελματία και σε συνδυασμό με τις γνώσεις, την παιδεία, το ήθος, τον χαρακτήρα, την επιμονή, την πειθαρχία, το πάθος και το όραμα συνθέτουν τα βασικά συστατικά για την πορεία προς την κορυφή.

Ο Παναγιώτης Καρακίτσιος

Μπορείτε να μας πείτε με απλά λόγια τι κάνει το project σας;

Το λογισμικό μας Geomiso (www.geomiso.com), αποτέλεσμα εκτενούς πολυετούς έρευνας και ανάπτυξης, χρησιμοποιείται τόσο για να σχεδιαστεί ένα νέο προϊόν όσο και για να προσομοιωθεί και να προβλεφθεί η συμπεριφορά του σε πραγματικές συνθήκες, χωρίς να απαιτείται δημιουργία δοκιμαστικού προϊόντος ή εκτέλεση δοκιμών αντοχής.

Πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίως «δύο σε ένα» λογισμικό ισογεωμετρικής ανάλυσης και τριδιάστατου σχεδιασμού, το οποίο βασίζεται στη νέα ισογεωμετρική μέθοδο, την εξέλιξη και ισχυρή γενίκευση της κλασικής μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων, και ενσωματώνει σε μία ενιαία λύση τις τεχνολογίες σχεδιασμού και τεχνικής μελέτης μέσω υπολογιστή (CAD & CAE), με αποτέλεσμα να ενδυναμώνει τόσο τους μηχανικούς στην εξαγωγή αποτελεσμάτων με μεγαλύτερη ακρίβεια, ταχύτητα και δίχως γεωμετρικά σφάλματα, όσο και τις βιομηχανίες, οι οποίες αυξάνουν την ανταγωνιστικότητά τους μέσω της δραστικής μείωσης του ολικού χρόνου και κόστους παραγωγής, του σημαντικού περιορισμού του ολικού κόστους σχεδιασμού και ανάλυσης πρωτοτύπου και της βελτίωσης της ποιότητας του προϊόντος.

Το λογισμικό Geomiso ενοποιεί δηλαδή δύο βιομηχανικές διαδικασίες, τον σχεδιασμό ενός προϊόντος με τον έλεγχο του σχεδίου αυτού προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το νέο αυτό προϊόν διαθέτει επαρκή αντοχή για τη χρήση και τη λειτουργία για την οποία προορίζεται. Έως τώρα, οι βιομηχανίες διαθέτουν δύο διακριτά τμήματα, το τμήμα των σχεδιαστών, το οποίο σχεδιάζει τα νέα προϊόντα με ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα (computer-aided design), και το τμήμα των μηχανικών, το οποίο ελέγχει τα νέα προϊόντα ως προς την αντοχή και τις ιδιότητες με ένα άλλο πρόγραμμα, πρόγραμμα μηχανικού (computer-aided engineering). Πλέον, με το λογισμικό μας, οι βιομηχανίες δύνανται με ένα μόνο τμήμα και με ένα μόνο λογισμικό να διεκπεραιώνουν τόσο τον τριδιάστατο σχεδιασμό όσο και την τεχνική μελέτη των νέων προϊόντων τους, γεγονός το οποίο θα τις επιτρέπει να τα διαθέτουν στον καταναλωτή πιο γρήγορα, πιο αποδοτικά και μάλιστα βελτιστοποιημένα ως προς τον σχεδιασμό και τα χαρακτηριστικά τους.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν νέο επιχειρηματία να εισάγει στην αγορά ένα project που αντίστοιχο του δεν έχει ξανά υπάρξει; Και πως μπορεί να πείσει τις εμπλεκόμενες πλευρές

Πολύ δύσκολο! Σκεφτείτε ότι είμαστε μία δυνατή ομάδα με αριστούχους μηχανικούς και εν τούτοις χρειάστηκαν χρόνια για να μετουσιώσουμε την εφαρμοσμένη μας έρευνα σε εμπορικό λογισμικό, στο υβριδικό λογισμικό Geomiso, το οποίο λύνει ένα μείζον βιομηχανικό πρόβλημα. Αυτό συνιστά το κατόρθωμά μας ακόμη πιο σημαντικό, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο ακόμη και για μία πολυεθνική εταιρεία να δημιουργήσει κάτι ανάλογο. Όσα χρήματα και αν διαθέσει μία τέτοια εταιρεία, όσα άτομα και εάν προσλάβει, σίγουρα θα χρειαστεί χρόνια και δεν είμαι σίγουρος αν θα κατορθώσει να δώσει μία εξίσου καλή λύση με τη δική μας λόγω της ιδιάζουσας φύσης του βιομηχανικού προβλήματος.

Το πιο δύσκολο για έναν νέο επιχειρηματία είναι να δημιουργήσει μία δυνατή ομάδα, η οποία θα κατορθώσει να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο project και να αναπτύξει ένα δυνατό προϊόν. Μόλις πετύχει αυτά τα δύο, τα υπόλοιπα έρχονται ως φυσικό επακόλουθο. Το να πείσεις επενδυτές και πελάτες, εν προκειμένω τις βιομηχανίες, είναι σχετικά εύκολο από τη στιγμή που τους ενημερώσεις για την καινοτομία και το βιομηχανικό πρόβλημα που επιλύεις και κατανοήσουν ότι με τη νέα λύση που προτείνεις θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, θα εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα, θα δημιουργήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία και θα τους δοθεί η δυνατότητα να εξελιχθούν και οι ίδιοι με τη δημιουργία μίας νέας γενιάς προϊόντων βελτιστοποιημένων ως προς τον σχεδιασμό και τις ιδιότητες.

Στη δική μας περίπτωση, τα πρώτα χρόνια, από το καλοκαίρι του 2010 έως την άνοιξη του 2014, ήταν ιδιαίτερα δύσκολα, καθώς ουσιαστικά δεν είχαμε χρηματοδότηση. Κάλυψα το κενό αυτό διαθέτοντας σχεδόν όλο το σημαντικό κεφάλαιο που κατόρθωσα να συγκεντρώσω από τα βραβεία μου ως προπτυχιακός και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το 2014 υπήρξε το έτος της μετάβασής μας από ερευνητές σε επιχειρηματίες και της εξέλιξης του λογισμικού μας από εφαρμοσμένη έρευνα σε εμπορικό λογισμικό. Το έτος αυτό λάβαμε την πρώτη μας πανελλαδική διάκριση, το πρώτο βραβείο στον Πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας «ideatree» 2014 (μεταξύ 192 εταιρειών). Ήταν τα πρώτα μας χρήματα ως Geomiso. Ακολούθησε incubation στο Orange Grove και τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας, η οποία μας παρείχε δωρεάν στέγαση σε γραφεία, συμβουλευτική και γραμματειακή υποστήριξη. Έπειτα, ακολούθησε η στήριξή μας από την Πρέσβειρα Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη στο πλαίσιο του Angelopoulos CGIU Fellowship 2015, όπου διακριθήκαμε μεταξύ 227 projects και λάβαμε σημαντική οικονομική ενίσχυση. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν άλλες 5 πανελλαδικές και μία διεθνή διάκριση, και συγκεκριμένα πρώτο βραβείο στο πλαίσιο του IEEE IST Best Paper Award 2017, τιμητική διάκριση (μεταξύ 78 start-ups) στον Πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Athens Startup Awards 2017, τιμητική διάκριση στον Τρίτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» (μεταξύ των δέκα καλύτερων projects εφαρμοσμένης έρευνας από 208), Angelopoulos Continuation Grant 2016 (μεταξύ 108), πρώτο βραβείο και τιμητική διάκριση από ΕΒΕΑ (μεταξύ 149) και πέμπτο βραβείο στον Πέμπτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό i-bank «Καινοτομία και Τεχνολογία» (μεταξύ 422 εταιρειών).

Οι διακρίσεις αυτές μας έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το έργο μας και να εξασφαλίσουμε υψηλή χρηματοδότηση τέσσερις μόλις μήνες από τη σύσταση της εταιρείας τον Ιούνιο του 2017, καθώς εγκρίθηκε ερευνητικό μας έργο προϋπολογισμού 200.000 € στο πλαίσιο της νέας δράσης Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ του ΕΣΠΑ, και να αναδειχθούμε πρόσφατα νικητές στον κορυφαίο ετήσιο θεσμό Envolve Award Greece.

Οι δυσκολίες δεν θα πρέπει να τρομάζουν έναν νέο επιχειρηματία, αλλά απεναντίας να αποτελούν κίνητρο για να γίνει καλύτερος.

Βλέποντας το καθαρά business κομμάτι, θα πει κάποιος: Ωραία ιδέα και πολύ χρήσιμη, αλλά πως βγάζετε εσείς χρήματα μέσα από όλο αυτό;

Δεν είναι μία απλά ωραία και πολύ χρήσιμη ιδέα. Πρόκειται για ένα επιστημονικό και τεχνολογικό επίτευγμα, αποτέλεσμα πολυετούς εφαρμοσμένης έρευνας, το οποίο λύνει το μείζον βιομηχανικό πρόβλημα της πλήρους ενοποίησης του computer-aided design με το computer-aided engineering. Το Geomiso δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία με άμεσα οφέλη και εφαρμογή σε ευρύ φάσμα βιομηχανιών, καθώς ικανοποιεί την επιτακτική τους ανάγκη διεθνώς να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Προσωπικά είμαι σίγουρος ότι θα αποφέρει υψηλά κέρδη η διάθεσή του υβριδικού μας αυτού λογισμικού σε διεθνές επίπεδο. Ήδη, έχουμε έσοδα από την πώληση αδειών χρήσης της πρώτης έκδοσης του λογισμικού μας σε εταιρείες και μηχανικούς.

Η εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα φιλοδοξεί να διεκδικήσει σύντομα μερίδιο των δυναμικά αναπτυσσόμενων διεθνών αγορών CAD/CAE, να συμβάλει στην ανάδειξη της Ελλάδας των Νέων Τεχνολογιών και στην καταπολέμηση του Greek brain drain με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους Έλληνες εξειδικευμένους επιστήμονες. Προς την κατεύθυνση αυτή, αξίζει να αναφερθεί ότι η Geomiso, τέσσερις μόλις μήνες από τη σύστασή της τον Ιούνιο του 2017, εξασφάλισε υψηλή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ερευνητικό μας έργο κατετάγη στη 19η θέση (μεταξύ 115) στην κατηγορία Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ενώ θα χρηματοδοτηθούν 140 έργα από τα 450 που κατατέθηκαν συνολικά. Αναμένεται να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας έως το 2020 με στόχο τις νέες εκδόσεις του λογισμικού.

Η πρόσφατη τριπλή μας διάκριση (νικητές, πρώτο βραβείο απήχησης στο κοινό, φιναλίστ) στο πλαίσιο του Envolve Award Greece 2018 του Envolve Entrepreneurship, υπό την αιγίδα του Libra Group, αποτελεί την καλύτερη δικαίωση της πολυετούς μας προσπάθειας για έρευνα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα και της απόφασής μας να μείνουμε και να στηρίξουμε τη χώρα μας την τελευταία δύσκολη επταετία κόντρα στις κυρίαρχες τάσεις για μετανάστευση των νέων Ελλήνων επιστημόνων. Η κορυφαία αυτή πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Λογοθέτη μας εξασφαλίζει πλέον την αναγκαία ρευστότητα και καθοδήγηση για να ανοίξουμε τα φτερά μας στις διεθνείς αγορές και να αξιοποιήσουμε βέλτιστα τη σημαντική ευκαιρία που μας δίδεται να διαθέσουμε στη διεθνή αγορά ένα τέτοιο υβριδικό λογισμικό, πρώτοι εμείς ως Έλληνες, ενώ μας φέρνει πιο κοντά στο όραμά μας να βελτιώσουμε τον τρόπο σκέψης και εργασίας των μηχανικών σε διεθνές επίπεδο και να αναδείξουμε τη νέα γενιά μηχανικών, η οποία θα γνωρίζει ισογεωμετρική ανάλυση και θα είναι περισσότερο εξοικειωμένη με το Computer-Aided Design, δηλαδή τον σχεδιασμό σε υπολογιστή.

Αν είχατε την ευκαιρία να δώσετε μια συμβουλή σε έναν νέο επιχειρηματία που ξεκινά σήμερα στην Ελλάδα, ποια συμβουλή θα του δίνατε;

Να μείνει στην Ελλάδα, να επιλέξει ορθά τους συνεργάτες του, να θέσει υψηλούς στόχους και να εργαστεί σκληρά με ήθος, πάθος και όραμα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + eight =