αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Το ΔΝΤ δεν ζητά περισσότερη λιτότητα. Η ελληνική κυβέρνηση την επιβάλει», υποστηρίζει ο Πολ Τόμσεν

«Το ΔΝΤ δεν ζητά περισσότερη λιτότητα. Η ελληνική κυβέρνηση την επιβάλει», υποστηρίζει ο Πολ Τόμσεν

«Το ΔΝΤ δεν ζητάει περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα». Αυτός είναι ο τίτλος κειμένου γνώμης, που συνυπογράφουν οι Μορίς Όμπστφελντ -που έχει υπηρετήσει ως μέλος στο Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων του Προέδρου Ομπάμα- και Πολ Τόμσεν και δημοσιεύτηκε αργά το χτες βράδυ στο μπλογκ που διατηρεί ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου στον επίσημο δικτυακό τόπο του ΔΝΤ.

Σε αυτό υποστηρίζεται ότι «δεν ζητήσαμε πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος. Όμως, αντίθετα προς τις συμβουλές μας, η (ελληνική) κυβέρνηση συμφώνησε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να συμπιέσει περαιτέρω τις δαπάνες προσωρινά, αν χρειάζονταν, για να διασφαλιστεί ότι το πλεόνασμα θα έφτανε στο 3,5 τοις εκατό του ΑΕΠ».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2017 δεν είναι φιλικός προς την ανάπτυξη κι αξιώνει από τώρα μέτρα-«φωτιά» για συντάξεις, μείωση αφορολογήτου και ομαδικές απολύσεις, προκειμένου να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα και ταυτόχρονα ζητείται να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη συλλογή φόρων και τον περιορισμό των δαπανών.

H Ελλάδα έχει αναλάβει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς να αντιμετωπίζει δύο σημαντικά προβλήματα: ένα καθεστώς φορολογίας εισοδήματος που εξαιρεί πάνω από τα μισά νοικοκυριά από οποιαδήποτε υποχρέωση (ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι 8%), και ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα που κοστίζει στον προϋπολογισμό σχεδόν 11% του ΑΕΠ ετησίως (σε αντίθεση με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη που είναι 2¼ του ΑΕΠ). Αντί να αντιμετωπίσει αυτά τα δύσκολα προβλήματα, η Ελλάδα προχώρησε σε βαθιές περικοπές στις επενδύσεις» αναφέρει ο Πολ Τόμσεν και προσθέτει: «Ακόμη και ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ δεν συμβαδίζει με ισχυρή ανάπτυξη χωρίς να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό».

«Αντί να αντιμετωπίσει αυτά τα δύσκολα προβλήματα, η Ελλάδα προχώρησε σε βαθιές περικοπές στις επενδύσεις και στις αποκαλούμενες διακριτικές δαπάνες. Το έχει κάνει δε σε τέτοια έκταση που η φθίνουσα υποδομή εμποδίζει την ανάπτυξη, και η παροχή δημόσιων υπηρεσιών, όπως μεταφορές και ιατρική περίθαλψη, αντιμετωπίζει προβλήματα» τονίζουν οι αρθρογράφοι.

Πηγή: AthensVoice

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − twelve =