αρχικηVIRALΤο διαμέρισμα μόλις 36 τ.μ. στη Βουλιαγμένη με τα «κρυφά δωμάτια» που χωράει τα πάντα (ΦΩΤΟ)

Το διαμέρισμα μόλις 36 τ.μ. στη Βουλιαγμένη με τα «κρυφά δωμάτια» που χωράει τα πάντα (ΦΩΤΟ)

Για τους επικεφαλείς του αρχιτεκτονικού γραφείο Oblique, Δημήτρη Χατζηιωακειμίδη και Στέλλα Λιβιεράτου τα λίγα τετραγωνικά μέτρα και η σχεδιαστική φιλοσοφία αποτέλεσαν κινητήρια δύναμη για έναν δημιουργικό και λειτουργικό επανασχεδιασμό.

Μάλιστα η πρόκληση ήταν το ίδιο το μέγεθος του έργου, ο σχεδιασμός των ιδιαίτερων λεπτομερειών και η πρωτοτυπία του διαμερίσματος να παραμείνει ένα «μπλε κουτί».

«Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση ήταν ο σχεδιασμός των λεπτομερειών με τέτοιο τρόπο ώστε, παρά την όλη πολυπλοκότητα που εμπεριέχει η κατασκευή, να παραμείνει απλώς ένα “μπλε κουτί”. Να μην χαθεί δηλαδή κατά την υλοποίηση του η διαγραμματική του υπόσταση. Προκειμένου λοιπόν να επιτευχθεί αυτή η φαινομενική απλότητα, καθοριστικό ρόλο είχε η επιλογή και η ενσωμάτωση των καταλληλότερων κάθε φορά μηχανισμών και εξαρτημάτων επίπλου» σημειώνει στο iefimerida το σχεδιαστικό δίδυμο.

Οπως περιγράφουν, το έργο αφορά την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος 36 τ.μ., σε πολυκατοικία του 70′ στην περιοχή της Βουλιαγμένης. Ο εξαιρετικά περιορισμένος χώρος αποτέλεσε αφορμή για ριζική αναδιοργάνωση της κάτοψης, προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες του χρήστη αλλά παράλληλα να αποφευχθεί η δημιουργία ενός τυπικού διαμερίσματος σε σμίκρυνση.

Η παραπάνω προσέγγιση υποστηρίχθηκε μέσω μιας μεθοδολογίας που επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του επίπλου, προσδίδοντας του χαρακτηριστικά παραγωγής χώρου. Αυτή η αντίληψη του «επίπλου ως αρχιτεκτονική» κρίνεται καθοριστικής σημασίας για την ανακαίνιση υφιστάμενων χώρων κατοίκησης, ιδίως για τα εγχώρια δεδομένα όπου αποτελεί πλέον μια από τις βασικές ενασχολήσεις του κλάδου. Συνεπώς, το έργο πέρα από μία συγκεκριμένη λύση, υποδεικνύει και μια πρόταση αρχετυπικής φύσεως, ένα παράδειγμα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ανάλογες περιπτώσεις ανακαίνισης μικρών χώρων.

Φωτο: Πηνελόπη Γερασίμου

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-11/diamerisma-voiuliagmeni8.jpg.webp?itok=-Cve1dwM
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 4 =