αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο διάσημο πανεπιστήμιο Columbia σχεδιάζει να φτιάξει ένα Columbia Global Center στην Ελλάδα

Το διάσημο πανεπιστήμιο Columbia σχεδιάζει να φτιάξει ένα Columbia Global Center στην Ελλάδα

Το διάσημο πανεπιστήμιο Columbia σχεδιάζει να εντάξει την Ελλάδα στις ελάχιστες χώρες στον κόσμο στις οποίες έχει ιδρύσει ένα Columbia Global Center. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Columbia University, Λι Μπόλιντζερ, στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την προχθεσινή συνομιλία που είχαν για την τηλεκπαίδευση στην Ελλάδα. Η απόφαση του Columbia θεωρείται απόρροια των προσπαθειών της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για την εξωστρέφεια της Ελλάδας στον χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας, όπως σημειώνει η Καθημερινή.

Συγκεκριμένα, Columbia Global Centers υπάρχουν στο Παρίσι, στο Πεκίνο, στην Κωνσταντινούπολη, στο Αμμάν, στο Ναϊρόμπι, στο Σαντιάγκο, στο Ρίο, στη Βομβάη και στην Τύνιδα. Ιδρύθηκαν με στόχο οι φοιτητές να έχουν χώρο να μελετούν, να συνεργάζονται και να αξιοποιούν τα προγράμματα του Columbia. Παράλληλα, σκοπός είναι τα κέντρα αυτά να βοηθούν φοιτητές αλλά και νέους να κατανοούν τις διεθνείς προκλήσεις. Χαρακτηριστικά, τα Columbia Global Centers, όπως είναι το όραμα του Lee C. Bollinger, ιδρύθηκαν με στόχο «να συνδέσουν το τοπικό με το παγκόσμιο, να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τη διάχυση της γνώσης και την ενίσχυση του παγκόσμιου διαλόγου.

Το έδαφος για την πρόταση του κ. Μπόλιντζερ είχε στρωθεί πέρυσι τον χειμώνα στο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, στο οποίο τον συνόδευσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός είχε επισκεφθεί διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας με στόχο να δημιουργηθούν γέφυρες συνεργασίας με ελληνικά πανεπιστήμια. Παράλληλα, φέτος το φθινόπωρο η κ. Κεραμέως είχε ταξιδέψει, συνοδευόμενη από συνεργάτες της, στην Κωνσταντινούπολη και είχε επισκεφθεί το εκεί Columbia Global Center.

Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» η συνεργάτις της κ. Κεραμέως, Ολγα Γιαννιάδη, «είχε επισκεφθεί το κέντρο για να δούμε πώς οργανώθηκε και πώς λειτουργεί, με την προοπτική να αναζητήσουμε την προοπτική οργάνωσης ενός κέντρου στην Ελλάδα». Την κ. Κεραμέως και την ομάδα της είχε υποδεχθεί και ενημερώσει η διευθύντρια του Columbia Global Center της Κωνσταντινούπολης, Ιπέκ Τζεμ Ταχά, κόρη του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ.

Η πανδημία του κορωνοϊού πάντως ανέστειλε τον ρυθμό της προσπάθειας για τη συνεργασία αμερικανικών ΑΕΙ με ελληνικά. Ενδεικτικά, εκπρόσωποι από 27 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών μέλη της περίφημης Ivy League, που περιλαμβάνει τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, και από όλα τα ελληνικά ΑΕΙ μετείχαν, τον περασμένο Ιούνιο, στην τηλεδιάσκεψη με στόχο την προώθηση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ στην ανώτατη εκπαίδευση. Στην τηλεδιάσκεψη μετείχε ο κ. Mητσοτάκης, δίνοντας το ισχυρό πολιτικό μήνυμα για τη στήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + 16 =