αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο Δημόσιο θέλει να κάνει δικό του, σε καθεστώς ειδικής μεταχείρισης, τον Σκαραμαγκα

Το Δημόσιο θέλει να κάνει δικό του, σε καθεστώς ειδικής μεταχείρισης, τον Σκαραμαγκα

Αίτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο, προκειμένου να υπαχθούν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης στο πλαίσιο του νόμου 4307, που προβλέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πώληση των περιουσιακών του στοιχείων και εκδίωξη των παλαιών μετόχων, κατέθεσε χθες το Ελληνικό Δημόσιο κατά των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. (ΕΝΑΕ).

Κίνηση που έγινε παρά το γεγονός ότι η πλευρά του σημερινού ιδιοκτήτη των ναυπηγείων υποστηρίζει ότι δικαιώθηκε πλήρως από την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για την αθέτηση σειράς συμφωνιών από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η εταιρεία, και μετά την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, ζητούσε από την ελληνική πλευρά να σεβαστεί την απόφαση και προειδοποιούσε και με την κατάθεση νέων claim εντός και εκτός Ελλάδας.

Όπως όμως επεσήμανε στη Ναυτεμπορική ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, η συζήτηση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί να γίνει στα μέσα Νοεμβρίου, και εφόσον το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα η ελληνική πολιτεία θα προχωρήσει άμεσα στον σχεδιασμό της για την απομάκρυνση των σημερινών ιδιοκτητών και την εξεύρεση νέου επενδυτή. Η απόφαση εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί εντός περίπου ένα μήνα από την εκδίκασή της.

Τις δύο πλευρές όμως δεν χωρίζει μόνο το claim στη διαιτησία, που σύμφωνα με τα ΕΝΑΕ προβλέπει αποζημιώσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ και η χθεσινή αίτηση προς το μονομελές δικαστήριο. Ήδη το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο εξετάζει και δεύτερο claim, αυτό που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά κατά των ΕΝΑΕ.

Μάλιστα η ελληνική πολιτεία με επιστολή της προς το arbitration, με ημερομηνία 11 Οκτωβρίου 2017, προανάγγειλε την κατάθεση της αίτησης στο μονομελές δικαστήριο.

Επειδή η πλευρά των ΕΝΑΕ έχει ζητήσει να μην επιτραπεί στην Ελλάδα να προχωρήσει σε δικαστικά μέτρα εναντίον τους όσο διάστημα είναι σε εξέλιξη η συζήτηση, η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι «είναι υποχρεωμένη να λάβει τα μέτρα που θεωρεί ως πλέον κατάλληλα για την εφαρμογή απόφασης της ανάκτησης, βάσει του ισχύοντος ελληνικού νόμου, συμπεριλαμβανομένης και της αίτησης εισόδου ειδικού διαχειριστή στα ναυπηγεία, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Η Ελληνική Δημοκρατία θεωρεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση προκειμένου να υλοποιηθούν οι αποφάσεις των δικαστικών οργάνων.

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν έχει προλάβει να αναλύσει την προηγούμενη απόφαση, αφού αποτελείται από έναν τόμο με περισσότερες από 500 σελίδες, ενώ ζητεί μια μικρή παράταση στη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων από τις 12 στη διαιτησία, για τις 18 Νοεμβρίου 2017. Στην ίδια επιστολή τονίζεται επίσης ότι το ζήτημα της ένταξης ειδικού διαχειριστή στην εταιρεία δεν θα επηρεάσει τα δεδομένα της εξέτασης των νέων claim, αφού εκτιμά ότι η διαδικασία του ειδικού διαχειριστή θα κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + 14 =