αρχικηVIRALΤο «γυάλινο» διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη με την περιμετρική θέα ως την Ακρόπολη (ΦΩΤΟ)

Το «γυάλινο» διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη με την περιμετρική θέα ως την Ακρόπολη (ΦΩΤΟ)

Πως θα σου φαινόταν να μένεις στη Νέα Σμύρνη και να έχεις μια περιμετρική θέα που φτάνει ως την άλλη άκρη της Αθήνας; Ένα ιδιαίτερο project ΄έγινε εκεί και το πετυχαίνει αυτό: Συνενώθηκαν δύο διαμερίσματα: το οροφοδιαμέρισμα του 9ου και τελευταίου ορόφου και ένα μικρότερο, υποκείμενο διαμέρισμα, του 8ου ορόφου, ώστε τα δύο μαζί να αποτελέσουν μια ενιαία κατοικία.

Οι χώροι του 9ου ορόφου, συνολικής επιφανείας 210 m² περιλαμβάνουν τους χώρους υποδοχής (κεντρικό σαλόνι, τραπεζαρία), τους χώρους διημέρευσης (καθιστικό στη συνέχεια της κουζίνας) και δύο υπνοδωμάτια με τα αντίστοιχα λουτρά τους.

Επιπλέον ο 9ος όροφος διαθέτει ιδιόχρηστη ταράτσα περιμετρικά, επιφανείας 250 m², στην οποία έχει κατασκευαστεί αίθριο από αλουμίνιο και γυαλί.

Κεντρική ιδέα στη σύλληψη της οργάνωσης των χώρων ήταν η αξιοποίηση και ανάδειξη της θέας, καθώς το ύψος και η θέση της πολυκατοικίας επιτρέπουν πανοραμική θέα 360° του λεκανοπεδίου.

Η υιοθέτηση μεγάλων εξωτερικών γυάλινων ανοιγμάτων περιμετρικά αφενός επέτρεψε την εύχερη και απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα, την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό, αφετέρου συνετέλεσε στην άμεση ενοποίηση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Έτσι όταν ο καιρός το επιτρέπει, οι λειτουργίες του σπιτιού εκτυλίσσονται σε ένα μεγάλο, ενιαίο χώρο, ταυτόχρονα στεγασμένο και ασκεπή.

Ένα σημαντικό ζήτημα που προέκυψε από την παραπάνω θεώρηση, ήταν η ανάγκη λήψης μέτρων ηλιοπροστασίας και σκίασης, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, καθώς το άπλετο και έντονο φως της νότιας πλευράς έπρεπε να εξισορροπηθεί με τον πιο ήπιο φωτισμό της βόρειας. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με ένα σύστημα ηλεκτροκίνητων σκιαδίων από ύφασμα, επιτρέποντας ομοιόμορφη κατανομή του φωτισμού, η οποία σε συνδυασμό και με τη θερμομόνωση και τον κλιματισμό των χώρων, παρέχουν συνθήκες άνετης διαβίωσης.

Στοιχεία έργου: Αρχιτεκτονική μελέτη: Apostolakos Architects (Γιώργος Αποστολάκος, Γιάννα Παυλίδου – Αποστολάκου) Συνεργάτες: Αγγελική Κοκκίνη Η/Μ μελέτη: TotalCon O.E. – Βασίλης Ζούκος Εμβαδό: 295 m² Χρόνος μελέτης: 2006 Χρόνος κατασκευής: 2006 – 2009 Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουιζίδης

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − eight =