αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο Βερολίνο «παγώνει» τα ενοίκια για 5 χρόνια

Το Βερολίνο «παγώνει» τα ενοίκια για 5 χρόνια

Την τελική έγκριση έλαβε την Πέμπτη από το Κοινοβούλιο το κρατίδιο του Βερολίνου για πενταετές «πάγωμα» των ενοικίων. Στόχος της ρύθμισης είναι η προστασία των ενοίκων της γερμανικής πρωτεύουσας, όπου τα ενοίκια έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Σύμφωνα με την απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου, τα ενοίκια στο Βερολίνο θα παραμείνουν σταθερά για πέντε χρόνια με αναδρομική ισχύ από τον Ιούνιο του 2019. Το «πάγωμα» αναφέρεται αποκλειστικά στα κτίσματα που ανεγέρθηκαν μέχρι το 2013, ενώ το ύψος του ενοικίου θα εξαρτάται από τη χρονολογία ανέγερσης και από την περιοχή. Το όριο τίθεται στα 9,80 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ επιτρέπεται η αύξηση κατά ένα ευρώ, εφόσον η κατοικία είναι ανακαινισμένη ή πληροί άλλα κριτήρια, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν τα ενοίκια μόνο μετά το 2022 έως 1,3%, ανάλογα με το ύψος του πληθωρισμού. Η ρύθμιση θα εφαρμόζεται και στις μελλοντικές συμβάσεις μίσθωσης, ενώ στις ήδη υφιστάμενες συμβάσεις οι ιδιοκτήτες θα δικαιούνται να επιβάλουν αύξηση έως 20% και μέχρι το ανώτατο όριο των 9,80 ευρώ. Διαφορετικά, οι ενοικιαστές θα μπορούν να απαιτήσουν μείωση.

Τα ενοίκια στο Βερολίνο παρέμεναν επί πολλά χρόνια σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ωστόσο, από το 2008 το μέσο ενοίκιο έχει υπερδιπλασιαστεί, καθώς η γερμανική πρωτεύουσα υποδέχεται περίπου 40.000 νέους κατοίκους ετησίως. Σημειώνεται επιπλέον ότι σχεδόν το 85% των κατοίκων προτιμά να ενοικιάζει, παρά να αγοράζει διαμερίσματα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Η απόφαση περί «παγώματος» των ενοικίων, υπό συζήτηση από το καλοκαίρι του 2019, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα γερμανικά μεσιτικά γραφεία και από οργανώσεις του σχετικού κλάδου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το ύψος των ενοικίων διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες συντήρησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες διατηρούσαν πάντοτε αποθεματικά για ανακαίνιση και για επισκευές. Επομένως, αναμένεται πως λίγους μήνες μετά την επιβολή της ρύθμισης στο τέλος του Φεβρουαρίου τα αποθεματικά αυτά θα στερέψουν.

Ηδη, έχει παρατηρηθεί μείωση των δραστηριοτήτων από εταιρείες επισκευών και συντήρησης. Ιδίως προβλέπεται πως θα πληγούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συντήρησης, οι οποίες έχουν πελάτες τις μεσιτικές εταιρείες, όπως αναφέρει το βιοτεχνικό επιμελητήριο του Βερολίνου. «Το “πάγωμα” των ενοικίων αποδυναμώνει την οικονομία του Βερολίνου, απειλεί θέσεις εργασίας και πρόκειται απλώς να επιδεινώσει τα αίτια της αύξησης των ενοικίων και της έλλειψης των σπιτιών», όπως σχολίασε ο Ρομπερτ Μόμπεργκ, επικεφαλής της Ενωσης Βιομηχανίας Κατασκευών στη Γερμανία, σύμφωνα με το Reuters. Επιπλέον, οι μεσιτικές εταιρείες προειδοποιούν ότι λόγω της ρύθμισης θα σημειωθεί μείωση στις επενδύσεις των ιδιοκτητών, όπως για παράδειγμα για μόνωση ή για συστήματα θέρμανσης.

Λόγω της αβέβαιης κατάστασης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στον κτηματομεσιτικό κλάδο, οι μεσιτικές εταιρείες έχουν ήδη σταματήσει ορισμένα προγράμματα ή στρέφονται στις πωλήσεις διαμερισμάτων. Το μεγαλύτερο μεσιτικό γραφείο του Βερολίνου, η Deutsche Wohnen, έχει πουλήσει ήδη 2.000 διαμερίσματα στη γερμανική πρωτεύουσα, όπως αναφέρει το Spiegel. Παράλληλα, οι ενώσεις κτηματομεσιτών έχουν μειώσει τα επενδυτικά τους σχέδια κατά 60%. Συγκεκριμένα, ενώ είχε δρομολογηθεί η ανέγερση 6.000 διαμερισμάτων, μόλις 2.000 θα χτιστούν στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ορισμένοι προβλέπουν ότι η μείωση νέων κατασκευών θα μονιμοποιήσει το πρόβλημα έλλειψης κατοικιών στο Βερολίνο και ότι θα επιβαρύνει και άλλους τομείς της γερμανικής οικονομίας.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 + 13 =