αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο απλό σημάδι για να καταλάβεις ότι κάποιος λέει ψέματα. Με ποσοστό επιτυχίας έως 80%

Το απλό σημάδι για να καταλάβεις ότι κάποιος λέει ψέματα. Με ποσοστό επιτυχίας έως 80%

Πως μπορείτε να καταλάβετε αν κάποιος λέει αλήθεια ή ψέματα; Πολυάριθμες μελέτες έχουν εμβαθύνει σε αυτό το θέμα, εντοπίζοντας μια πληθώρα ύποπτων σημαδιών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκθέσουν έναν ψεύτη. Ωστόσο, με 92 πιθανούς δείκτες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, η ανίχνευση ψεύδους μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος.

Ευτυχώς, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Human Behavior εισάγει μια νέα προσέγγιση που απλοποιεί τη διαδικασία, με εντυπωσιακό ποσοστό ακρίβειας έως 80%.

Αναπτύχθηκε από τον Bruno Verschuere, αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, και την ομάδα του. Η μέθοδος εστιάζει αποκλειστικά στις λεπτομέρειες της ιστορίας ενός ατόμου. Παραβλέποντας άλλους παράγοντες και εμβαθύνοντας στην ιδιαιτερότητα της αφήγησης ενός θέματος, αυτός ο εμπειρικός κανόνας απλοποιεί πολύπλοκες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι άνθρωποι λένε την αλήθεια, μπορούν να παρέχουν λεπτομερείς περιγραφές γεγονότων επειδή τα έχουν βιώσει πραγματικά. Οι ψεύτες μπορεί επίσης να προσφέρουν λεπτομέρειες, αλλά κινδυνεύουν να πιαστούν… στα πράσα.

Η ομάδα διεξήγαγε εννέα μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 1.445 συμμετέχοντες, οι οποίοι κλήθηκαν να αξιολογήσουν την ακρίβεια διαφόρων δηλώσεων και συνεντεύξεων σχετικά με τις δραστηριότητες των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Τα «ένοχα» άτομα που επιφορτίστηκαν με την κλοπή ενός αντικειμένου και «αθώα» άτομα που περνούσαν χρόνο στην πανεπιστημιούπολη, επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη, ήπιαν καφέ και κάλεσαν έναν φίλο.

Οι συμμετέχοντες στις μελέτες αξιολόγησαν τους μαθητές με βάση τα σημάδια που έκριναν κατάλληλα, όπως η κίνηση των ματιών ή το συναίσθημα. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση κατέστησε δύσκολη τη διάκριση του ψέματος από την αλήθεια. Όταν οι συμμετέχοντες εστίασαν στην ποσότητα της λεπτομέρειας στην ιστορία, εντόπισαν τα ψέματα με ακρίβεια 59-79%.

Τα αποτελέσματα της μελέτης επικυρώνουν αυτη τη μέθοδο ως πιο αποτελεσματικό τρόπο ανίχνευσης ψέματος.

Εάν ένα άτομο μπορεί να παρέχει λεπτομερείς περιγραφές για το ποιος, τι, πότε, πού και γιατί, είναι πιθανό να λέει την αλήθεια. Αντίθετα, όσοι… ίσα που ακουμπούν τις λεπτομέρειες της ιστορίας (ή τις αποφεύγουν εντελώς) είναι πιθανό να λένε ψέματα. Με την επικέντρωση σε αυτό το ιδιαίτερο σημάδι, η ανίχνευση ψεύδους γίνεται πιο διαχειρίσιμη και ακριβής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας εκπαιδευτής του FBI εξηγεί: 7 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος σου λέει ψέματα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + five =