αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο αεροδρόμιο Μακεδονία μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Fraport

Το αεροδρόμιο Μακεδονία μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Fraport

Εάν δεν λυθούν τα προβλήματα που προκαλούν τα έργα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης «η Fraport είναι υποχρεωμένη όταν παραλάβει το αεροδρόμιο Μακεδονία να το κρατήσει κλειστό όχι μόνο γιατί δεν έχουν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα, αλλά κυρίως γιατί δεν θα μπορεί να το λειτουργήσει όπως πρέπει και με ασφάλεια», αναφέρουν κύκλοι με ενδελεχή γνώση των όσων συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην εταιρεία.

«Μια τέτοια εξέλιξη θέτει σε κίνδυνο ματαίωσης όλη τη συμφωνία παραχώρησης των 14 αεροδρομίων, καθώς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο από τα 14 και σημαντικός πυλώνας της επένδυσης», προσθέτουν. Μιλούν δε για επιμονή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας «να υλοποιήσει το έργο μεσούσης της τουριστικής περιόδου αντί να αναβάλει την έναρξή του έργου, που ούτως ή άλλως δεν έχει γίνει 10 χρόνια τώρα, για μια εποχή με λιγότερη κίνηση στο αεροδρόμιο, όπως είναι ο Σεπτέμβρης».

Άλλες πηγές πάντως αναφέρουν πως η Fraport είχε λάβει καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις για το θέμα απο την κυβέρνηση αλλά οι σχετικές αποφάσεις, η αναστολή δηλαδή του έργου, δεν έχει υλοποιηθεί. Κύκλοι του υπουργείου, αλλά και κορυφαίοι παράγοντές του, διέρρεαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πως ήταν θέμα χρόνου οι σχετικές ανακοινώσεις αλλά τώρα η Fraport εμφανίζεται να βρίσκεται με εξαντλημένη την υπομονή της. Κάτι που αποδίδεται στις ακυρώσεις προσεγγίσεων που είχαν προγραμματίσει μεγάλες ξένες αεροπορικές εταιρείες για το 2017 οι οποίες αναστέλλουν δρομολόγια της επόμενης σαιζόν για τη Θεσσαλονίκη εξαιτίας, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, της ασάφειας και των προβληματισμών ασφαλείας που δημιουργούνται με τα έργα.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η αναστολή των έργων κρίνεται απαραίτητη απο το σύνολο της αεροπορικής βιομηχανίας , αφού διαφορετικά τόσο ο σημερινός διάδρομος όσο και ο νέος, μήκους 3,5 χλμ., που κατασκευάζεται, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού ο ένας και μέχρι τα τέλη του 2017 ο άλλος. Οι δύο διάδρομοι διασταυρώνονται μεταξύ τους και έτσι για ένα διάστημα θα γίνονται έργα παράλληλα.

Ως προσωρινή λύση έχει προκριθεί η αναβάθμιση του υπάρχοντος διαδρόμου τροχοδρόμησης που χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη πριν και μετά την απογείωση ή προσγείωση για να φτάσουν στα σημεία στάθμευσης. Ο τροχιόδρομος αυτός δεν τέμνει τους άλλους δύο. Αλλά η δυναμικότητά του δύσκολα θα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυξημένη κίνηση. Έτσι, εάν δεν υπάρξει αναβολή των έργων για μετά το καλοκαίρι, κινδυνεύουν με την απώλεια χιλιάδων τουριστών και κατ’ επέκταση εκατομμυρίων ευρώ προορισμοί της Β. Ελλάδας για τη σεζόν του 2017.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + 5 =