αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο ίσως μεγαλύτερο λάθος που κάνουν όσοι θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες στην Ελλάδα | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Το ίσως μεγαλύτερο λάθος που κάνουν όσοι θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες στην Ελλάδα | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Χτες (24/4) το μεσημέρι, έτυχε να βγω μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1». Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την επιχειρηματικότητα, τις startups, την καινοτομία και το πως διαμορφώνεται το τοπίο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Εντάξει, τα ξέρουμε λίγο- πολύ αυτά. Νομίζω όμως ότι αξίζει να σταθούμε σε μια ερώτηση που έγινε: «Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα;».

Προσπερνώντας τα… κλασικά, όπως η μεγάλη φορολογία, η γραφειοκρατία και η πολιτικοοικονομική αστάθεια, απάντησα παραθέτοντας κάτι άλλο που έχω δει. Και είναι ίσως το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν όσοι θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες (ή έστω αυτό λένε) στην χώρα μας.

Καλές ιδέες, υπάρχουν. Το βλέπεις αν πας σε μερικά business events, το βλέπεις σε συζητήσεις με νέους ανθρώπους ή παρατηρώντας τι γίνεται στα social media. Το πρόβλημα είναι ότι λίγοι προχωρούν σε πράξεις.

Ναι, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα! Τουλάχιστον κατά την ταπεινή μου γνώμη και σύμφωνα με τα όσα έχω δει. Μάλλον δεν είμαστε τόσο τολμηροί σαν λαός (οκ, πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις). Δεν μας αρέσουν τα μεγάλα ρίσκα και σίγουρα δεν μας αρέσει η αποτυχία.

Ποιες είναι οι δικαιολογίες τις οποίες παραθέτουν κάποιοι για να μην ξεκινήσουν το δικό τους project; Αρκετές. Τις έχουμε ξανά πει και εδώ στο It’s Possible. «Δεν έχω χρόνο», «δεν υπάρχουν ευκαιρίες για εμένα», «δεν έχω αρκετά χρήματα», «δεν έχω τις γνώσεις» ή «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», είναι μόνο μερικές από αυτές. Α ίσως και η μικρή ηλικία. Γιατί όπως λένε κάποιοι στην… συντηρητική Ελλάδα, ένας νέος π.χ. 20- 22- 26 χρονών δεν μπορεί να έχει την δική του επιχείρηση. Δεν μπορεί να τα καταφέρει. Την στιγμή που σε άλλες προηγμένες χώρες, οι 20χρονοι έχουν δικά τους projects- πολλά από τα οποία αναπτύσσονται ταχύτατα.

Είναι αλήθεια ότι δεν ζούμε στην ιδανική χώρα για επιχειρηματικότητες και καινοτομίες. Όμως υπάρχουν κάποιοι που τα καταφέρνουν. Τα φωτεινά παραδείγματα -ειδικά τα τελευταία χρόνια- είναι αρκετά. Όλοι παίζουμε στο ίδιο γήπεδο λοιπόν. Άρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Απλά ξεκίνα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 3 =