Ένα «έξυπνο» σπίτι μόλις δημιουργήθηκε στα Πετράλωνα. Ο εσωτερικός χώρος του είναι μόλις 25 τ.μ. κι όμως χωράει τα πάντα. Την αναδιαμόρφωση του χώρου ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο v+k architects.
Αποφάσισαν να το αναδιαμορφώσουν από το μηδέν δημιουργώντας ένα σπίτι που μπορεί μεν να είναι μικρό, αποδεικνύει όμως ότι ο σωστός σχεδιασμός μπορεί κάνει ακόμη και τον πιο μικρό χώρο απόλυτα λειτουργικό και εργονομικό. Μάλιστα ο εσωτερικός χώρος συμπληρώνεται από τον εξωτερικό, συνολικής επιφάνειας 65 τ.μ, ο οποίος και προσεγγίστηκε σαν προέκταση του εσωτερικού.
«Ο συγκεκριμένος χώρος διαστάσεων 5 επί 5 μέτρα αποτελεί την απόληξη μίας τριώροφης κατασκευής στην περιοχή των Άνω Πετραλώνων. Μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από την συνύπαρξη διαφορετικής κλίμακας κτισμάτων. Από πετρόκτιστες μονοκατοικίες έως νεόδμητες πολυκατοικίες. Υπάρχει ένα πλήθος κτηριακού αποθέματος που παραμένει ανενεργό, όπως και το εν λόγο δώμα. Στην προκειμένη περίπτωση ο ιδιοκτήτης επιθυμούσε ο χώρος αυτός να μπορεί να εξυπηρετήσει τα προγράμματα της εργασίας, της ψυχαγωγίας και της εφήμερης διαμονής. Ο χώρος σχεδιάστηκε εκ νέου, δίνοντας έμφαση τόσο στο συνθετικό επίπεδο όσο και στο χειρισμό των επιμέρους λεπτομερειών προτείνοντας ένα νέο σύγχρονο αστικό τρόπο κατοίκισης», λένε στο iefimerida ο Βαγγέλης Παπανδρέου και η Κατερίνα Τσακμάκη, που μαζί αποτελούν τους v+k architects.
Σε έναν τόσο λοιπόν περιορισμένο χώρο που λειτουργεί ως υπνοδωμάτιο, καθιστικό, κουζίνα και μπάνιο η ύπαρξη και διαχείριση του εξωτερικού χώρου είναι, όπως προαναφέραμε, ζήτημα ζωτικής σημασίας.
«Τα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου, αποτέλεσαν μία πρόκληση ειδικά σε ένα χώρο με ετερόκλητα προγράμματα. Όμως πέρα από τον κλειστό χώρο, στο συγκεκριμένο δώμα, ο εξωτερικός χώρος αποτελεί ένα ισάξιο πεδίο σχεδιασμού. Με την ενεργοποίηση των χώρων αυτών, του μέσα και του έξω, επιχειρείται η επαναδιατύπωση της σχέσης του ελάχιστου αυτού κτισμένου χώρου με τον ανοιχτό χώρο και κατ’ επέκταση με την πόλη. Είναι σημαντικό τις δύο αυτές χωρικές ποιότητες, του μέσα και του έξω, του ανοιχτού και του κλειστού, να τις αντιλαμβανόμαστε σαν τη μία ως τη συνέχεια της άλλης, μία ομαλή μετάβαση, όπου το σώμα διαρκώς κινείται», εξηγούν οι v+k architects.
Δείτε τις φωτογραφίες: