αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο ένα πράγμα που δεν κάνει ποτέ ο διάσημος businessman Robert Herjavec και αφορά την επιχειρηματικότητα

Το ένα πράγμα που δεν κάνει ποτέ ο διάσημος businessman Robert Herjavec και αφορά την επιχειρηματικότητα

Κάποτε, έφτανε ως μετανάστης στις ΗΠΑ, με μόνο μερικά δολάρια στην τσέπη. Σήμερα, είναι ένας από τους γνωστούς επιχειρηματίες και επενδυτές στον κόσμο. Μιλάμε για τον Robert Herjavec. Παρά το success story που έχει καταγράψει, δεν έχει αποφύγει όμως τις αποτυχίες. Για αυτό ακριβώς, μιλά σε άρθρο του στο αμερικανικό Fortune. Προσπαθεί να περιγράψει τη σημασία των αποτυχιών και το πως αυτές μπορούν να μας φανούν χρήσιμες.

«Η αποτυχία ή ο κίνδυνος αποτυχίας, είναι κάτι που υπάρχει πάντα σαν ενδεχόμενο» σημειώνει ο Herjavec. Παρά το γεγονός ότι είναι κάτι που προσπαθούμε να αποφύγουμε ή να μειώσουμε τις συναντήσεις μαζί του. Ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος, δεν είναι πρακτικό να θεωρούμε ότι μέσα στην πορεία μας δεν θα έρθουμε ποτέ πρόσωπο με πρόσωπο, με μια αποτυχία.

«Δεν είναι όλες οι αποτυχίες, καταστροφές» τονίζει ο γνωστός επιχειρηματίας.

Μάλιστα, παραθέτει και ένα ιδιαίτερο παράδειγμα, με τον φούρνο. Όταν βάλουμε, για παράδειγμα, τα δάχτυλα μας μέσα στον καυτό φούρνου, θα φωνάξουμε από τον πόνο. Μετά όμως θα καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να το ξανά κάνουμε αυτό. Μέσα από τον πόνο, θα καταλάβουμε πόσο ζεστός είναι ο φούρνος, και στο μέλλον θα δράσουμε διαφορετικά.

«Είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε, μετά τις συναντήσεις μας με την αποτυχία (ή τον πόνο). Και μας κάνει καλύτερους επιχειρηματίες και πιο πεινασμένους για την επιτυχία» τονίζει ο Robert Herjavec. Τι είναι όμως αυτό που δεν κάνει ποτέ ο ίδιος, σε μια τέτοια περίπτωση; Εξηγεί: «Είναι εύκολο να κοιτάξουμε πίσω και να αρχίσουμε το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών: Δεν ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες, οι πελάτες δεν είδαν σωστά, η αγορά δεν ήταν έτοιμη για το προϊόν. Αυτές είναι επιφανειακές απαντήσεις. Εστιάζοντας εκεί δεν θα δείτε την κατάσταση σε βάθος».

Αυτό που πρέπει να σκεφτείτε -όπως στο παράδειγμα με τον φούρνο- είναι το τι θα κάνετε εσείς διαφορετικά, την επόμενη φορά. Δώστε περισσότερη έμφαση στα αίτια της αποτυχίας, παρά στο φταίξιμο. Μάλιστα, ο έμπειρος businessman δίνει μερικές απλές συμβουλές, για το πως πρέπει να αντιμετωπίσεις την αποτυχία, όταν έρθει. Πρώτα από όλα, σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, πρέπει να βάλεις στην άκρη το συναίσθημα. Δες τα γεγονότα με καθαρό μυαλό και κάνε το πλάνο σου.

Επίσης, πρέπει να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις. Να δεις τι πήγε στραβά και να κοιτάξεις την συνολικότερη εικόνα. ίσως να χρειάζονται αλλαγές στην γενικότερη στρατηγική και τους στόχους της εταιρίας. Το ακόμα πιο σημαντικό είναι να αναλάβεις την ευθύνη. Κατανόησε ότι δεν μπορείς πάντα να έχεις επιτυχίες. Για αυτό λοιπόν αποδέξου την αποτυχία και προχώρα παρακάτω. Μάλιστα, αν το «πλήγμα» δεν καταστρέψει την επιχείρηση σας ή δεν της προκαλέσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τότε είναι ένα καλό μάθημα έτσι ώστε να βγάλεις χρήσιμα συμπεράσματα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 2 =