αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο «άγνωστο» πέτρωμα που υπάρχει σε δύο περιοχές της Ελλάδας και αξίζει… χρυσάφι (ΒΙΝΤΕΟ)

Το «άγνωστο» πέτρωμα που υπάρχει σε δύο περιοχές της Ελλάδας και αξίζει… χρυσάφι (ΒΙΝΤΕΟ)

Η λέξη «λευκόλιθος» μάλλον δεν λέει κάτι σε αρκετούς από εμάς. Πρόκειται για ένα πέτρωμα που μοιάζει με χιόνι. Βρίσκεται σε δύο περιοχές στην Ελλάδα (στη Βόρεια Εύβοια και στην περιοχή Γερακινή κοντά στη Θεσσαλονίκη) και αξίζει… χρυσάφι.

Ο λευκόλιθος ή μαγνησίτης είναι λευκός, σχετικά μαλακός, απορροφητικός και χημικά αδρανής. Χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή μαγνησίου.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα orykta.gr, το μαγνήσιο είναι μέταλλο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ελαφρών κραμάτων για τις ατράκτους των αεροσκαφών, εξαρτημάτων μηχανών αεριώθησης, πυραύλων και βλημάτων, φωτογραφικών μηχανών και οπτικών οργάνων. Καθώς το μαγνήσιο καίγεται με ένα εκπληκτικό έντονο λευκό φως, χρησιμοποιείται στα πυροτεχνήματα και σε άλλες μορφές πυροτεχνικής, όπως οι φωτοβολίδες.

Σε βιομηχανίες όπως:

Στη βιομηχανία χάλυβα, στη βιομηχανία θειϊκού οξέος, ζάχαρης, λιπασμάτων, υαλουργίας, φαρμάκων και γεωργικών φαρμάκων. Ως πληρωτικό υλικό στην παραγωγή χρωμάτων, χάρτου, πλαστικών και ελαστικών.

Στην παραγωγή πυριμάχων υλικών και ειδικών πυριμάχων όπως:

Τα χρωμιο-μαγνησιούχα με την προσθήκη πυρίμαχου χρωμίτη (Cr2O3+Al2O3>57% και Cr2O3>30%). Τα πυρίμαχα αυτά, έχουν ευρεία χρήση στην επένδυση εσωτερικών επιφανειών φούρνων.

Στη μεταλλουργία, ιδιαίτερα στην παραγωγή βιομηχανικών κραμάτων:

-Ηλεκτρονικά μέταλλα με 90% Mg και 10% Al, Zn, Mn και άλλα στοιχεία.

-Μαγνάλιο με 10-30% Al και 90-70% Mg.

-Ντουραλουμίνιο με 0,5-2% Mg και το υπόλοιπο Al και λίγο Si.

 

* Το βίντεο με drone, είναι από το ελληνικό κανάλι Haanity.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + eighteen =