αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤο Άγιον Όρος έκανε αίτηση για δωρεάν Wifi

Το Άγιον Όρος έκανε αίτηση για δωρεάν Wifi

Μεγάλος ανταγωνισμός αναμένεται για τα κουπόνια της Κομισιόν, που θα χρηματοδοτήσουν τα δίκτυα ασύρματης πρόσβασης των δήμων. Στη χώρα μας όλοι οι μεγάλοι δήμοι (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Λάρισας, Πατρέων, Ηρακλείου κ.λπ.) αλλά και το Αγιον Ορος, ήδη εγγράφηκαν στην ιστοσελίδα wifi4eu για τη διεκδίκηση του κουπονιού. Συνολικά, από τους 325 ελληνικούς δήμους έχουν εγγραφεί σε πέντε εργάσιμες ημέρες οι 201.

Η απήχηση της δράσης είναι πολύ μεγάλη σε όλη την Ευρώπη. Ηδη, οι δήμοι που έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν ξεπερνούν σε αριθμό όσους θα λάβουν το κουπόνι. Συγκεκριμένα, έχουν εγγραφεί πάνω από 9.300 δήμοι από 30 χώρες (28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., Νορβηγία, Ισλανδία). Εκτιμάται ωστόσο, καθώς η περίοδος εγγραφών συνεχίζεται, ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί σημαντικά.

Μεταξύ των πρώτων που εγγράφηκαν στην υπηρεσία είναι όλοι οι σημαντικοί δήμοι της χώρας. Επίσης, η αυτοδιοικούμενη κοινότητα του Αγίου Ορους είναι από τους πρώτους που έθεσαν υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Θεωρητικά, οι δήμοι μπορούν να εγγράφονται μέχρι τις 15 Μαΐου 2018, προκειμένου να συμμετάσχουν στη πρώτη πρόσκληση διάθεσης των κουπονιών. Η πρόσκληση όμως αυτή θα περιλάβει μόλις 1.000 κουπόνια για ισάριθμους δήμους και τα οποία θα διατεθούν με σειρά προτεραιότητας. Πάντως, η Κομισιόν έχει δεσμευθεί, σε αυτή την πρόσκληση, ανεξαρτήτως της σειράς προσέλευσης, κάθε χώρα να λάβει τουλάχιστον 15 κουπόνια. Γίνεται φανερό όμως ότι ο διαγκωνισμός θα είναι μεγάλος, αφού μόλις ένας στους εννέα δήμους που έχουν εγγραφεί θα λάβει το ποθητό κουπόνι.

Η εγγραφή των 9.300 ευρωπαϊκών δήμων έγινε μέσα σε πέντε (εργάσιμες) ημέρες. Για την ακρίβεια, ο αριθμός τους χθες το απόγευμα ανήλθε σε 9.354 δήμους και όπως φάνηκε, ανέβαινε συνεχώς ώρα με την ώρα. Η πρωτοβουλία WiFi4EU χρηματοδοτείται με 120 εκατ. ευρώ και θα περιλάβει 8.000 κουπόνια για ισάριθμους δήμους. Αυτά εκτιμάται ότι θα διατεθούν σε δύο ή περισσότερες προσκλήσεις που θα υλοποιηθούν την επόμενη τετραετία. Κάθε δήμος έχει δικαίωμα μιας συμμετοχής και με κάθε κουπόνι που θα λάβει, θα πρέπει να αποπληρώσει ένα ή περισσότερα έργα υλοποίησης υποδομών πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω ασύρματου δικτύου Wi-Fi.

Το σχέδιο WiFi4EU ή αλλιώς σχέδιο Γιούνκερ, από το όνομα του προέδρου της Κομισιόν που το εισηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πολλές ομοιότητες με το σχέδιο Σαμαρά το οποίο είχε εισηγηθεί όταν ήταν πρωθυπουργός, και το οποίο δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί. Μάλιστα, άνθρωποι κοντά στη διαδικασία αναφέρουν ότι τόσο ως ιδέα, όσο και ως διαδικασία υλοποίησης, τα σχέδια Γιούνκερ και Σαμαρά είναι παρεμφερή. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το σχέδιο Γιούνκερ έχει αντιγράψει αυτό του Ελληνα πρώην πρωθυπουργού για ολόκληρη την Ευρώπη. Τότε το σχέδιο Σαμαρά αναμενόταν να διαθέσει περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά το σχέδιο Γιούνκερ θα περιλάβει πολύ λιγότερους πόρους. Εκείνοι που παρακολουθούν τη διαδικασία αναμένουν να υπάρξει κάλυψη της τάξης των 15% έως 20% των δήμων όλης της Ε.Ε. και η αναλογία αυτή στην Ελλάδα θα περιλάβει 50 έως 60 δήμους.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − 13 =