Ζωντανή, έως και τον Νοέμβριο, διατηρήθηκε η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, με την Αθήνα, αλλά και δημοφιλείς προορισμούς όπως η Σαντορίνη και η Κρήτη, να συνεχίζουν να υποδέχονται τουρίστες. Σύμφωνα με το τελευταίο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, άνοδος παρατηρήθηκε στις επισκέψεις μικρής διάρκειας- πέραν των πολυήμερων διακοπών για τους ξένους τουρίστες-, κάτι που αποτιμάται θετικά από τους επιχειρηματίες του κλάδου, στην κατεύθυνση της επιμήκυνσης της σεζόν.
Τον Νοέμβριο, το 38% των κρατήσεων αφορούσε σε ταξίδια μεσοβδόμαδα, το 48% σε ταξίδια Σαββατοκύριακου και το 13% σε ταξίδια διακοπών (ταξίδι διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης των 6 διανυκτερεύσεων). Σε σχέση με το προηγούμενο χρόνο παρατηρείται αύξηση στη δεύτερη κατηγορία. Πιο συγκεκριμένα, τον αντίστοιχο μήνα του 2017, τα ταξίδια μεσοβδόμαδα ήταν 40%, τα ταξίδια του Σαββατοκύριακου 46% και ταξίδια διακοπών 14%.
Σε επίπεδο τιμών, η μέση τιμή για ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην πρωτεύουσα ανήλθε στα 169 ευρώ. Στη κατηγορία 4 αστέρων η τιμή κράτησης στην Αθήνα ήταν στα 87 ευρώ έναντι 98 ευρώ το 2017, ενώ την κατηγορία 3 αστέρων η τιμή κράτησης διατηρήθηκε στα 64 ευρώ. Από τα στοιχεία προκύπτει πως την υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Ελλάδα κατέχει η Χαλκιδική με 591 ευρώ και οι Κυκλάδες με 327 ευρώ. Οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, παρά τις ανοδικές τάσεις, όπως τονίζεται στο δελτίο, κινούνται στους περισσότερους προορισμούς σε ανταγωνιστικά επίπεδα, συγκρινόμενες με τις τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων αντίστοιχων προορισμών του εξωτερικού. Εξαίρεση αποτελούν η Μύκονος και η Σαντορίνη που έχουν πλέον καθιερωθεί διεθνώς ως προορισμοί υψηλής δαπάνης και αντλούν την πελατεία τους από τις υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις διεθνώς.
Όπως δείχνουν επίσης τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΙΝΣΕΤΕ, η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν γερμανική, παραμένοντας στην πρώτη θέση. Η βρετανική αγορά διατηρήθηκε στη δεύτερη θέση, ενώ στην τρίτη ανήλθε η ιταλική. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η αμερικάνικη αγορά και στην πέμπτη θέση υποχώρησε η αγορά της Γαλλίας. Οι πέντε πρώτες αγορές παρέμειναν αμετάβλητες τον Νοέμβριο του 2018 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2017.
Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς των ταξιδιών, στους Γερμανούς τουρίστες στην πρώτη θέση προτίμησης βρέθηκε η Αθήνα, ακολουθούμενη από τη Θεσσαλονίκη. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Ηράκλειο, στην τέταρτη τα Φηρά και στην πέμπτη τα Χανιά. Στην έκτη θέση βρίσκεται το Ρέθυμνο και στην έβδομη η Ρόδος. Και για τους Άγγλους τουρίστες, πρώτος σε προτίμηση προορισμός η Αθήνα και ακολουθεί η Σαντορίνη.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2018, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 9,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, αγγίζοντας τα 15,6 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με την ΥΠΑ, στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων 29%, ενώ από την αρχή του έτους η άνοδος είναι 12,7%. Εν αναμονή και των οριστικών στοιχείων από την ΤτΕ για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, όλα δείχνουν πως θα επιτευχθεί ο στόχος για 16 δισ. ευρώ εισπράξεις από τον Τουρισμό το 2018 και 33 εκατ. αφίξεις, συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών κρουαζιέρας.
Πηγή: Capital.gr