αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤουρισμός: Έρχεται… δύσκολο 2021

Τουρισμός: Έρχεται… δύσκολο 2021

“Χρονιά επιβίωσης” θα είναι η φετινή για όλη την τουριστική αλυσίδα όπως σημειώνουν στο Capital.gr επιχειρηματίες του χώρου. Δεν είναι μόνο τα απογοητευτικά νούμερα με τα οποία έκλεισε το καλοκαίρι σε ζήτηση, σε επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια και στα έσοδα, αλλά και η τεράστια αβεβαιότητα που επικρατεί για τους επόμενους μήνες, με το ερώτημα όσων δραστηριοποιούνται στον τουρισμό να είναι ένα: πότε θα καταφέρει να ανακάμψει η αγορά. Αυτό, όπως εκτιμάται, δεν πρόκειται να συμβεί γρήγορα και το πιθανότερο είναι να μην επιτευχθεί ούτε μέσα στο 2021, καθώς ακόμη κι αν η σεζόν εξελιχθεί ικανοποιητικά, κάτι που επί του παρόντος δεν κερδίζει έδαφος, ο τουρισμός δεν θα έχει καταφέρει να ανακτήσει τη δυναμική που είχε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ούτε να καλύψει τις ζημιές που έφερε ο SARS-CoV-2.

Επί του παρόντος, ο προγραμματισμός των επόμενων μηνών, με το βλέμμα στη σεζόν του 2021, γίνεται στα τυφλά. Οι συνεχείς μεταβολές των επιδημιολογικών δεδομένων σε κύριες τουριστικές χώρες, οι συνεχείς αλλαγές στις ταξιδιωτικές οδηγίες, οι υποχρεωτικές καραντίνες και η αναμονή για το εμβόλιο έχουν δημιουργήσει ένα εύθραυστο κλίμα.

Σε εσωτερικό επίπεδο, η προσοχή έχει επικεντρωθεί στα μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την ενίσχυση των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις. Μετά από ένα δύσκολο φετινό φθινόπωρο, όπου η σεζόν μετρά ήδη ημέρες για την πλειονότητα των τουριστικών προορισμών, εκτιμάται πως τα πλέον κρίσιμα διαστήματα, που θα κρίνουν τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων, θα είναι το τέταρτο τρίμηνο φέτος και το πρώτο της επόμενης χρονιάς… περίοδος που η Ελλάδα έχει έτσι κι αλλιώς τον χαμηλότερο αριθμό ξένων τουριστών.

Την ίδια ώρα μεγάλοι tour operators, όπως η TUI που διακινεί στην Ελλάδα το μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών από το εξωτερικό (το 2019 είχε διακινήσει προς τους ελληνικούς προορισμούς τρία εκατομμύρια τουρίστες), έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση τη χρονιά που έρχεται και αναμένεται να κινηθούν εξαιρετικά “συντηρητικά” ως προς τον αριθμό των ταξιδιωτικών πακέτων που θα διαθέσουν.

Τι μπαίνει στο “ταμείο”

Μετά και το πέρας του Αυγούστου, οπότε διαψεύστηκαν οι προσδοκίες που υπήρχαν για καλύτερα ποσοστά στις πληρότητες και κατ’ επέκταση για περιορισμό των απωλειών σε εισπράξεις και απασχόληση, η τουριστική αγορά καλείται πλέον να κάνει “ταμείο” και να καταγράψει το ύψος της ζημιάς που έχει προκαλέσει στην ταξιδιωτική βιομηχανία η Covid-19.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων, η “βουτιά” στον φετινό τζίρο των επιχειρήσεων θα φτάσει μεσοσταθμικά το 70% για το σύνολο της χρονιάς. Και μπορεί ξενοδοχεία σε προορισμούς που είναι προσβάσιμοι οδικώς να είχαν πληρότητες μέσα στο καλοκαίρι, όπως για παράδειγμα η Πελοπόννησος που είχε ανά διαστήματα καλή ζήτηση, η κίνηση εντούτοις στον μεγαλύτερο βαθμό ήταν από το εσωτερικό και οι κρατήσεις αυτές δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις μεγάλες απώλειες. 

Σε επίπεδο εσόδων, ο Αύγουστος κατά το ρεπορτάζ, δεν έφερε στο τουριστικό “καλάθι” περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 4,18 δισ. ευρώ του αντίστοιχου Αυγούστου – ρεκόρ του 2019. Για το τελευταίο τετράμηνο δεν υπάρχουν πολλές επιδιώξεις, όσο εξελίσσεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας και η αγορά του συνεδριακού τουρισμού παραμένει επί της ουσίας παγωμένη. 

Με την τουριστική κίνηση και τις πληρότητες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να εξελίσσονται τελικά χαμηλότερα των προσδοκιών, οι εκτιμήσεις για το φετινό καλάθι του τουρισμού αναθεωρούνται και όπως υπογραμμίζουν φορείς του κλάδου δεν θα πρέπει να αναμένουμε φέτος περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια. 

Σημειώνεται πως τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις άγγιξαν τα 18,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13% σε σύγκριση με το 2018. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 2,8% και διαμορφώθηκε στα 34 εκατ. ταξιδιώτες. Και αφίξεις και έσοδα έφτασαν πέρσι σε επίπεδα-ρεκόρ.

Όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οι τουριστικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου ήταν μόλις 678 εκατ. ευρώ, από 5,41 δισ. το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Χαρακτηριστικό της ζημιάς που προκάλεσε το lockdown είναι πως εξ αυτών τα 527 εκατ. αφορούν εισπράξεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, πριν δηλαδή το κλείσιμο των συνόρων και το πάγωμα του τουρισμού.

Σε επίπεδο αφίξεων, όλα δείχνουν πως θα διασωθεί μόλις το 1/5 των περσινών μεγεθών, και αυτό στην καλύτερη περίπτωση και εφόσον δεν υπάρξουν “εκπλήξεις” μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις επιχειρηματιών από τον τουριστικό χώρο, έχοντας πλέον τα δεδομένα της κίνησης από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά και με βάση την πολύ χαμηλή ζήτηση που καταγράφεται για το Σεπτέμβριο, η σεζόν αναμένεται να κλείσει με απώλειες της τάξεως του 80% σε σύγκριση με πέρσι στον αριθμό των ξένων τουριστών, κάτι που ήδη διαφαίνεται από τη σημαντική υστέρηση που καταγράφουν τα αεροδρόμια στους επιβάτες του εξωτερικού. Μαζί με τους επιβάτες κρουαζιέρας, οι αφίξεις το 2019 έφτασαν τα 34 εκατομμύρια, αριθμός που ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων ετών.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 4 =