αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΤι σημαίνει να ζεις στην εποχή του Smupid; Η ομάδα του TEDx PanteionUniversity μιλά για όλα στο It’s Possible

Τι σημαίνει να ζεις στην εποχή του Smupid; Η ομάδα του TEDx PanteionUniversity μιλά για όλα στο It’s Possible

Μια προετοιμασία που ξεκινά από τον Σεπτέμβριο, για να φτάσουμε μέχρι τον Μάιο. Στο μεγάλο event. Έχει μεσολαβήσει αρκετή δουλειά, πειραματισμοί, και παράλληλες δράσεις. Πως είναι όμως να ζεις «από μέσα» ένα TEDx; Το It’s Possible συνάντησε κάποια από τα μέλη της οργανωτικής ομάδας του φετινού TEDx PanteionUniversity.

Οι Ειρήνη Zαραλόγλου (Curator), Σταυρούλα Πολλάτου (χορηγίες), Κωνσταντίνος Καραλαριώτης (μάρκετινγκ- χορηγίες) και Φιλιππία Χειλίτση (ομιλητές) μιλούν για το πως είναι να προετοιμάζεις ένα τέτοιο event, τι αναμένεται να δούμε στο φετινό TEDx που έρχεται στις 11 Μαΐου, ενώ εξηγούν τι σημαίνει να ζεις στην εποχή… του Smupid.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε ενεργά με ένα TEDx;

Ειρήνη Ζαραλόγλου: Εγώ το TEDx το ανακάλυψα τυχαία ενώ πήγαινα ακόμα σχολείο. Οπότε όταν μπήκα στη σχολή μου, αποφάσισα να μπω αρχικά ως εθελόντρια σε ένα τέτοιο event. Πέρυσι ασχολήθηκα πιο ενεργά με το TEDx PanteionUniversity μπαίνοντας στην οργανωτική ομάδα, και όλη η διαδικασία με έκανε να το αγαπήσω τόσο πολύ, που φέτος το ανέλαβα ως Curator. Είναι ότι καλύτερο έχω κάνει και δεν θα το άλλαζα με καμία άλλη εμπειρία στο κομμάτι του εθελοντισμού.

Κωνσταντίνος Καραλαριώτης: Εγώ είμαι φέτος πρωτοετής. Τα προηγούμενα χρόνια είχα δει TEDx ομιλίες στο YouTube, και ξεκινώντας τις σπουδές μου είπα ότι δεν θέλω να κάτσω και να έχω μόνο τη σχολή. Είμαι στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι τυχαία είδα πως ανοίξανε οι αιτήσεις για το TEDx και είπα «τι έχω να χάσω;». Έκανα αίτηση, και μετά τις σχετικές συνεντεύξεις μπήκα στην ομάδα. Μπορώ να πω ότι είναι ότι καλύτερο μου συνέβη μέχρι τώρα μέσα στο 2019.

Φιλιππία Χειλίτση: Είμαι λίγο μεγαλύτερη από τα παιδιά, μιας και τώρα κάνω το μεταπτυχιακό μου. Στο Πανεπιστήμιο Δυτική Αττικής. Φυσικά παρακολουθούσα τα TEDx τα προηγούμενα χρόνια. Μου αρέσει που ο κάθε ομιλητής βγαίνει πάνω στην σκηνή και μέσα σε 15 λεπτά μπορεί να πει κάτι σημαντικό στο κοινό. Είδα και εγώ μέσα από τα social media ότι άνοιξαν οι αιτήσεις, έκανα την δική μου μέσα σε μερικά λεπτά και μπήκα στην οργανωτική ομάδα. Στο παρελθόν είχα ασχοληθεί με εθελοντισμό, οπότε το εθελοντικό κομμάτι είναι κάτι γνώριμο για εμένα.

Σταυρούλα Πολλάτου: Εγώ είμαι στο τμήμα Μέσων Επικοινωνίας και Πολιτισμού, στο Πάντειο. Είναι μάλιστα συμφοιτήτρια μου η κοπέλα που ίδρυσε το TEDx του Παντείου. Αρχικά ξεκίνησα να πηγαίνω σε TEDx για να παρακολουθώ τα events, ωστόσο δεν ένιωθα έτοιμη για να μπω ενεργά σε κάτι τέτοιο. Ξεκίνησα να συμμετέχω σε άλλες εθελοντικές δράσεις στον ελεύθερο χρόνο μου, και πέρυσι πήρα την απόφαση για πρώτη φορά να μπω ως εθελόντρια στο TEDx PanteionUniversity. Mε ενθουσίασε όλη η διαδικασία αλλά και το τελικό αποτέλεσμα που παρουσιάσαμε. Και σκέφτηκα ότι θα νιώσω ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση αν μπω στην οργανωτική ομάδα. Έτσι λοιπόν το έκανα φέτος.

Πόσο καιρό προετοιμάζεστε και για τι όγκο δουλειάς πρόκειται;

Ειρήνη Ζαραλόγλου: Το να είσαι σε μια οργανωτική ομάδα, απαιτεί να αφιερώσεις κάποιον χρόνο. Αν θέλεις να βγει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να κάνεις κάποιες «παραχωρήσεις». Παρόλο που παράλληλα έχεις και στην σχολή σου. Επίσης θα πρέπει να πω ότι στο δικό μας TEDx, τα περισσότερα από τα μέλη έχουν και δουλειά. Σίγουρα το ότι είμαστε παθιασμένοι μας κάνει να αφιερώνουμε χρόνο, από εκεί και πέρα παίζει ρόλο βέβαια τι πόστο έχει ο καθένας. Το πιο σημαντικό βέβαια δεν είναι πόσο χρόνο αφιερώνει κάποιος, αλλά το αν θα καταφέρει να παράξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η όλη προετοιμασία για το TEDx μας, ξεκινά από τον Σεπτέμβρη, για να φτάσουμε μέχρι τον Μάιο.

Κωνσταντίνος Καραλαριώτης: Σε ότι αφορά τα ωράρια, είναι ανάλογα την ομάδα στην οποία έχεις ενταχθεί. Για παράδειγμα στην ομάδα της Επικοινωνίας, μπορείς να ασχοληθείς ακόμα και το βράδυ. Από την άλλη, αν είσαι στις χορηγίες, πρέπει να συγχρονιστείς με τα ωράρια των εταιριών. Γιατί αν πάρεις τηλέφωνο 9 το βράδυ… δεν θα το σηκώσει κανείς. Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι το πόσο το γουστάρεις, για να πω απλά. Αν σου αρέσει, δεν σε πειράζει που δεν θα πιεις ποτό ένα βράδυ.

Φιλιππία Χειλίτση: Γενικότερα μιλάμε για μια πολύ μεγάλη προετοιμασία. Πρέπει να βρούμε 12 ομιλητές, οι οποίοι να είναι σημαντικοί σε αυτό που κάνουν. Προσεγγίζουμε το θέμα από 12 διαφορετικές θεματικές, άρα οι ομιλητές είναι διαφορετικοί μεταξύ τους. Προφανώς λοιπόν δεν μπορεί να οργανωθεί όλο αυτό μέσα σε ένα μήνα.

Σταυρούλα Πολλάτου: Όλη η έρευνα που κάνουμε από την αρχή, χρειάζεται χρόνο. Μη ξεχνάμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε μεταξύ μας πολλές ομάδες και να χτίσουμε μια κοινή στρατηγική.

Τι αναμένεται να δούμε στο φετινό event;

Ειρήνη Ζαραλόγλου: Το φετινό θέμα μας έχει τίτλο “The Age of Smupid”. Το Smupid βγαίνει από τις λέξεις smart και stupid. Το event μας στοχεύει στην ανάδειξη της θέσης του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος δεν έχει υπάρξει πιο έξυπνος και ταυτόχρονα πιο «χαζός» από ποτέ. Και αυτό οφείλεται στον τρόπο ζωής του συνολικά. Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί όλους.

Σταυρούλα Πολλάτου: Στην εποχή μας κάνουμε τα πάντα, αλλά τα κάνουμε τόσο γρήγορα και πρόχειρα. Θα εξετάσουμε λοιπόν στο event όλη αυτή την αντίφαση. Σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.

Κωνσταντίνος Καραλαριώτης: Σίγουρα το βασικό κομμάτι θα είναι οι ομιλίες, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο φέτος είναι η συνολική εμπειρία. Από τους χορηγούς και τα προϊόντα που θα φέρουμε, μέχρι το πως θα διαμορφωθεί ο χώρος. Αυτό που θα βιώσει συνολικά φέτος ο θεατής, ακόμα και κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων, θα είναι κάτι ξεχωριστό.

Τώρα μια δική μου απορία: Νομίζω ότι στατιστικά, είναι περισσότερες οι κοπέλες που βρίσκονται κάθε χρόνο στις TEDx ομάδες. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Κωνσταντίνος Καραλαριώτης: Συνήθως είναι περισσότερες οι κοπέλες, αλλά σε αυτό παίζει ρόλο και το πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα το Πάντειο είναι «γυναικοκρατούμενο». Είναι έτσι κι αλλιώς οι κοπέλες περισσότερες, άρα είναι κάπως λογικό να είναι περισσότερες και στην TEDx ομάδα. Στο TEDx του Πολυτεχνείου από την άλλη, είναι περισσότερα τα αγόρια.

Ειρήνη Ζαραλόγλου: Οι γυναίκες ίσως να ψάχνονται νωρίτερα. Και προβληματίζονται νωρίτερα. Έτσι νιώθουν την ανάγκη να μπουν σε ένα τέτοιο εθελοντικό project. Ένα αγόρι ίσως να έρθει σε αυτή τη φάση λίγο αργότερα, στα 23 του, αλλά τότε ίσως να έχει ήδη πιάσει μια δουλειά άρα δεν θα έχει χρόνο για να μπει σε μια TEDx ομάδα.

Φιλιππία Χειλίτση: Εγώ θα βάλω και μια άλλη παράμετρο στη συζήτηση. Ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία τα κορίτσια πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν κάποιες δεξιότητες. Ενώ στα αγόρια δεν είναι τόσο απαραίτητο να τις αποδείξουν με κάποιον τρόπο. Τα κορίτσια πρέπει να κάνουν κάτι, για να δείξουν ότι είναι ικανές. Να μπουν π.χ. σε μια οργάνωση ή οτιδήποτε άλλο.

Αν είχατε μπροστά σας έναν φοιτητή ο οποίος δεν έχει μπει ποτέ σε TEDx ομάδα, πως θα τον παροτρύνατε να ασχοληθεί ενεργά; Με απλά λόγια τι κερδίζει κάποιος από όλο αυτό, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει και χρηματική αμοιβή

Σταυρούλα Πολλάτου: Το να μάθεις να δουλεύεις σε μια ομάδα, να πετυχαίνεις στόχους και να φέρνεις στην «ζωή» ένα όραμα, δεν είναι πράγματα που μπορείς να τα μάθεις εύκολα από μικρή ηλικία. Και επαγγελματικά να το δεις, δεν θα σε εμπιστευτεί εύκολα μια εταιρία αν δεν έχεις εμπειρία. Μέσα σε ένα TEDx αναλαμβάνεις αρμοδιότητες και αποκτάς ένα αίσθημα ευθύνης. Αυτό είναι ανεκτίμητο. Είναι μια πρακτική άσκηση σε ένα μεγάλο Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό.

Κωνσταντίνος Καραλαριώτης: Σίγουρα είναι ωραίο να προσφέρεις σε κάτι μεγαλύτερο από εσένα και σε μια ομάδα συνολικά. Αλλά και ατομικά το κέρδος, πέρα από το βιογραφικό, είναι πάρα πολύ μεγάλο. Θα πω ένα προσωπικό παράδειγμα: Πριν ένα χρόνο που ήμουν στο λύκειο, πραγματικά δεν μπορούσα να παραγείλω ντελίβερι. Είχα ένα κοινωνικό άγχος. Τώρα μπορώ να πάρω τηλέφωνο και να μιλήσω με ένα συνεργάτη ή με έναν οποιοδήποτε άγνωστο άνθρωπο. Σε αυτό με έχει βοηθήσει το TEDx.

Φιλιππία Χειλίτση: Όλοι μας έχουμε εξελιχθεί. Και ειδικά ένα νέο παιδί μπορεί να μάθει πολλά πράγματα. Θεωρούσα δεδομένο π.χ. ότι ο καθένας μπορεί να γράψει ένα επαγγελματικό email, αλλά δεν συμβαίνει αυτό. Μέσα από το TEDx μπορείς να μάθεις τέτοια πράγματα που θα σε κάνουν καλύτερο στο επαγγελματικό κομμάτι. Στήνεις με την βοήθεια όλης της ομάδας ένα μεγάλο event, με ομιλητές, πολλούς θεατές, χορηγούς. Όλο αυτό σε ωριμάζει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 3 =