αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤι μπορούν να σου διδάξουν οι Κινεζικές πολεμικές τακτικές, για τον «πόλεμο» της επιχειρηματικότητας

Τι μπορούν να σου διδάξουν οι Κινεζικές πολεμικές τακτικές, για τον «πόλεμο» της επιχειρηματικότητας

Πολλές φορές, η επιχειρηματικότητα μοιάζει με έναν «πόλεμο». Ειδικά αν μπεις στον κόσμο τον startups. Σκέψου το λίγο: Η αγορά είναι το πεδίο μάχης. Ο CEO είναι ο στρατηγός. Ο ανταγωνισμός είναι ο αντίπαλος. Αν έχεις ένα σωστό σχέδιο, μπορείς να βγεις νικητής από την μάχη.

Το Inc.com, παραθέτει μερικά χρήσιμα tips, από το κινεζικό πολεμικό εγχειρίδιο  «The Art of War», που έχει γράψει ο Sun Tzu. Ένα βιβλίο που περιγράφει τακτικές μαχών, που ισχύουν από την αρχαιότητα. Και οι οποίες -κατά αντιστοιχία- μπορούν να βρουν εφαρμογή και στο πεδίο της επιχειρηματικότητας. Ακολουθούν 4 συγκεκριμένες τακτικές, για να φτάσεις στην μεγάλη νίκη.

1- «Κατασκόπεψε» και κάνε έρευνα: Ένας στρατηγός μελετά προσεκτικά το πεδίο μάχης και τις στρατηγικές του αντιπάλου, πριν αναλάβει δράση. Ένας επιχειρηματίας πρέπει να μελετήσει καλά την αγορά που θα δραστηριοποιηθεί και τους ανταγωνιστές του. Πλεονεκτήματα, Αδυναμίες, Ευκαιρίες, Απειλές. Είναι τα 4 βασικά πράγμα που πρέπει να αναλύσεις, μόλις ξεκινάς ένα νέο project. Κάπως έτσι, θα αξιοποιήσεις τις ευκαιρίες της αγοράς και θα επωφεληθείς από τις αδυναμίες των ανταγωνιστών.

2- Εστίαση: Ένας στρατηγός που απλώνει τα στρατεύματα του πάρα πολύ – δημιουργώντας έτσι μια λεπτή γραμμή κρούσης- είναι πιθανό να χάσει την μάχη. Μια λεπτή γραμμή επίθεσης, δεν κερδίζει έναν πόλεμο. Έτσι και ένας επιχειρηματίας που κοιτά 10 διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα, πιθανότατα δεν θα κερδίσει σε κανένα από αυτά. Εστίασε σε 2-3 από αυτά, και βάλε όλες σου τις δυνάμεις εκεί. Η επιτυχία θα είναι ταχύτερη και ευκολότερη.

3- Move fast: Ναι, σαν την γνωστή φράση του Mark Zuckerberg. Έτσι κάνει και ένας σωστός στρατηγός. Χαρτογραφεί τους στόχους του και στη συνέχεια αναλαμβάνει γρήγορα δράση. Κινείται γρήγορα και προσπαθεί να προλάβει τους αντιπάλους. Αυτοί πιθανότατα δεν θα έχουν προλάβει να καταστρώσουν τα σχέδια τους. Από την άλλη, αν κάνεις… συζητήσεις επί συζητήσεων, μάλλον θα είσαι πολύ αργός στο τέλος. Και μάλλον θα χάσεις τον «πόλεμο».

4- Διπλωματία, όπου χρειάζεται: Η υιοθέτηση της διπλωματίας μπορεί να οδηγήσει σε στρατηγικά οφέλη που ίσως δεν έχεις φανταστεί. Ακόμα κι αν είσαι μέσα σε μια «μάχη». Αυτός που βλέπεις αρχικά ως κύριο ανταγωνιστή σου, μπορεί ενδεχομένως να είναι ο στρατηγικός σου συνεργάτης. αν δώσετε τα χέρια και στοχεύσετε σε κοινά οφέλη. Μίλα με τους ανταγωνιστές σου και ψάξε πιθανές συνεργασίες. Αρκετοί θα σου κλείσουν το τηλέφωνο. Κάποιοι άλλοι όμως θα πουν το «ναι». Μη ξεχνάς: Ένας λιγότερος αντίπαλος στο πεδίο μάχης, είναι μια win-win συνθήκη και για τις δύο πλευρές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two + five =