Όσοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία του Steve Jobs, γνωρίζουν ότι δεν ήταν… και ο πιο «εύκολος» εργοδότης. Αρκετά απαιτητικός από τους συνεργάτες και τους εργαζομένους του. Πολλές φορές έδιχνε ακόμα και σκληρό πρόσωπο. Τις περισσότερες φορές όμως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κατάφερνε να πάρει το μάξιμουμ από αυτούς.
Ο Guy Kawasaki, είχε την ευκαιρία να εργαστεί στην Apple, την δεκαετία του ’80. Ήταν ένας από τους πρώτους εργαζομένους της εταιρίας και φυσικά είχε ως αφεντικό τον Steve Jobs. Τώρα, μιλώντας στο αμερικανικό site Quora, αποκάλυψε το πως ήταν να έχεις τον Jobs… πάνω από εσένα και ποιες είναι οι γενικότερες εμπειρίες που του έμειναν.
Ο Kawasaki, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε ένα inside περιστατικό. Μια ημέρα, ο Jobs μπήκε στο γραφείο του Kawasaki, μαζί με έναν άλλον άνθρωπο. Χωρίς να τον συστήσει. «Τι γνώμη έχεις για μια εταιρία που ονομάζεται Knoware;», ρώτησε τον Kawasaki. Ο ίδιος του απάντησε ότι τα προϊόντα της εταιρίας είναι βαρετά, μέτρια και απλοϊκά. Δεν θα είχαν κάποια στρατηγική σημασία για τον Macintosh. Μετά το τέλος της πρότασης, ο Jobs του είπε: «Θέλω να σου γνωρίσω τον CEO την Knoware, Archie McGill». Ναι, ήταν ο άνθρωπος που μπήκε μαζί του στο δωμάτιο!
Μπορεί αυτή να ήταν μια άβολη στιγμή. Ωστόσο, ο Kawasaki λέει ότι η στάση του, έδειξε στον Jobs τις ικανότητες του. Αν του είχε πει ότι τα προϊόντα της εν λόγω εταιρίας είναι καταπληκτικά, τότε θα «έχανε πόντους». Αφού ο Jobs θα τον πέρναγε για άσχετο με το αντικείμενο. Κάτι που είτε θα τερμάτιζε την καριέρα του στην Apple σύντομα, είτε αυτό θα γινόταν ακόμα και εκείνη τη στιγμή της συζήτησης.
Τι του έμεινε του Kawasaki από όλο αυτό; Ότι η «ριζική ειλικρίνεια» είναι δύσκολο πράγμα, αλλά είναι το θεμέλιο για να φτάσεις στην μεγάλη επιτυχία. Μπορεί κάποιες φορές, η αλήθεια να είναι σκληρή, όμως αν καταφέρεις να κινηθείς σε αυτόν τον δρόμο θα βγεις κερδισμένος. Θα μπορέσεις να δείξεις τον χαρακτήρα και την εφυία σου.
Μάλιστα, όπως εκτιμά ο ίδιος, ακόμα και οι άνθρωποι που θα θιχτούν από την «ριζική ειλικρίνεια» σου, στην πραγματικότητα θα το εκτιμήσουν. Όλοι θέλουν να μαθαίνουν την αλήθεια για κάτι, ακόμα κι αν είναι σκληρή. Πλάι στον Steve Jobs, ο Kawasaki έμαθε, ότι συχνά η επιτυχία δεν έρχεται από αυτό που σε κάνει να νιώθεις ωραία. Είναι πολύ πιθανό να έρθει μέσα από την «ριζική ειλικρίνεια» και από αλήθειες που είναι αιχμηρές.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Forbes: Θέλεις να πετύχεις; Τότε σταμάτα να «δουλεύεις απλά σκληρά»