αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤι «κοιτά» η Hines στην Ελληνική αγορά ακινήτων

Τι «κοιτά» η Hines στην Ελληνική αγορά ακινήτων

Νέες ευκαιρίες για την απόκτηση προνομιακών ακινήτων αναζητεί η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Hines, η οποία από κοινού με την ευρωπαϊκή επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων Henderson τάραξε τα νερά της αγοράς ακινήτων, αποκτώντας έκταση 71 στρεμμάτων στη Βούλα. Στο ακίνητο οι δύο εταιρείες επιδιώκουν την ανάπτυξη 400 κατοικιών με κοινόχρηστες εγκαταστάσεις αναψυχής, πισίνες και κήπους. Πρόκειται για ένα επενδυτικό προϊόν, που αντιστοιχεί σε δαπάνη της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, και απουσιάζει από την ελληνική αγορά, σε μία συγκυρία κατά την οποία το αγοραστικό ενδιαφέρον για κατοικία υψηλών προδιαγραφών με εγγύτητα στην Αττική Ριβιέρα είναι ισχυρό. Η κίνηση των δύο εταιρειών, παρότι βρίσκεται αντιμέτωπη με τα σχέδια του Δημάρχου της Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου για την απαλλοτρίωση της έκτασης με στόχο την ανάπτυξη αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων πρασίνου, σηματοδοτεί την περαιτέρω ισχυροποίηση των Hines και Henderson στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Ισχυροποιεί την παρουσία της η Hines

Όπως ανέφερε ο Πολ Γομόπουλος τον περασμένο Μάιο στο διαδικτυακό συνέδριο Prodexpo για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η Hines δεν αλλάζει τα σχέδιά της για την Ελλάδα λόγω κορονοϊού. Του λόγου το αληθές φαίνεται να αποδεικνύει όχι μόνο το deal της Βούλας, αλλά και το γεγονός ότι αρχές Ιουλίου ο μοναδικός εταίρος της επενδυτικής εταιρείας, η Hines Europe Limited κάλυψε την αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου με ποσό 500 χιλ. ευρώ. Είχε προηγηθεί μέσα Φεβρουαρίου μία ακόμη αύξηση κεφαλαίου ύψους 300 χιλ. ευρώ από την Hines Europe Limited, με το εγκεκριμένο κεφάλαιο της εταιρείας να ανέρχεται σήμερα σε 5 εκατ. ευρώ.

Η Hines Greece εμφανίζεται ως διαχειρίστρια ακίνητων περιουσιακών στοιχείων ύψους 230 εκατ. ευρώ, ως επί το πλείστον ακινήτων που ήταν distressed, δηλαδή ιδιοκτησιών που ανήκαν σε προβληματικές εταιρείες και πωλούνταν σε χαμηλή τιμή. H ελληνική θυγατρική του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου από το 2014, οπότε ιδρύθηκε με έδρα την οδό Βουκουρεστίου 19, έχει δημιουργήσει, μέσω επενδυτικών “χτυπημάτων” ακριβείας, ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο (πρώην) distressed ακινήτων, δηλαδή ιδιοκτησιών προβληματικών με χαμηλή τιμή. Αφότου αξιολόγησε την περίπτωση του ξενοδοχείου Πόρτο Καρράς, που εξέταζε από το καλοκαίρι του 2014 να πωλήσει η Τεχνική Ολυμπιακή, το 2017 έκανε το ντεμπούτο της. Απέκτησε, από κοινού με την Henderson Park, μέσω πλειστηριασμού, προς 33 εκατ. ευρώ, το ξενοδοχείο Athens Ledra, που κατόπιν ολοκληρωτικής ανακαίνισης τέθηκε υπό τη διαχείριση του ομίλου Hyatt, με το brand Grand Hyatt Athens.

Το επόμενο deal της Hines περιλαμβάνει την απόκτηση της έκτασης, προς περίπου 7 εκατ. ευρώ, όπου η BlackRock real estate σχεδίαζε να αναπτύξει τον εμπορικό πολυχώρο Academy Gardens, εγχείρημα που παρά τις επίμονες και πολυετείς προσπάθειες του αμερικανικού hedge fund και επενδυτικών σχημάτων που προηγήθηκαν αυτού, στέφθηκε με αποτυχία. Το ακίνητο είχε σπεύσει, τότε, η  Hines να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της, προχωρώντας στη δημιουργία και υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της ύψους 15 εκατ. ευρώ, που περιλάμβανε την ανάπτυξη κτηρίου εμπορικών χρήσεων, όπου βασικός μισθωτής, από τις αρχές  του καλοκαιριού, είναι η γαλλική αλυσίδα ιδιοκατασκευών Leroy Merlin.

Το 2019 στο χαρτοφυλάκιο της Hines πέρασε το εμπορικό κέντρο Athens Heart στον Ταύρο, που έχει αναπτύξει η Pasal Development, με την επενδυτική εταιρεία, κοινοπρακτικά με την Εθνική Τράπεζα, να σχεδιάζει την μετατροπή του σε premium εκπτωτικό κέντρο 22.000 τ.μ. με την επωνυμία Gazi Outlet, όπου θα προστεθούν κινηματογραφικές αίθουσες. Το συγκεκριμένο mall παρότι ήταν από τα πρώτα που είχαν δημιουργηθεί στην Ελλάδα, εμφάνιζε χαμηλές επιδόσεις. Το φιλόδοξο σχέδιο της εταιρείας προβλέπει την μετατροπή του σε προορισμό αναψυχής και εμπορίου. Πέρυσι η Hines πραγματοποίησε τη δεύτερη κατά σειρά συναλλαγή μαζί με τη Henderson, αποκτώντας τα ξενοδοχεία Coral και Ερμής του ομίλου Μαμιδάκη, το πέντε αστέρων Apollonia Beach Resort & Spa, το τετράστερο Santa Marina Beach Resort και το πεντάστερο Sitia Beach City Resort & Spa, που βρίσκονται στην Κρήτη.

Η τρίτη συναλλαγή των δύο εταιρειών, η οικιστική αξιοποίηση της έκτασης των 71 στρεμμάτων στη Βούλα αποτελεί το μεγαλύτερο, έως σήμερα, σχεδιαζόμενο έργο τους, ενώ μένει να φανεί εάν τα σχέδια του Δημάρχου της περιοχής για την απαλλοτρίωση του ακινήτου προς όφελος των δημοτών του ενισχύσουν το βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος. Ένα ακόμη distress ακίνητο που έχει εντάξει η Hines στο χαρτοφυλάκιό της αφορά το ημιτελές εμπορικό κέντρο του Μπάμπη Βωβού για το οποίο η εταιρεία έχει υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης με την Alpha Bank και την τράπεζα Πειραιώς.

Πηγή: capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − four =