αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤι κάνουν τα F Keys στο πληκτρολόγιο σου (και αρκετά δεν τα γνωρίζεις)

Τι κάνουν τα F Keys στο πληκτρολόγιο σου (και αρκετά δεν τα γνωρίζεις)

Για τους περισσότερους από εμάς που χρησιμοποιούμε υπολογιστές, η ύπαρξη των συγκεκριμένων πλήκτρων αποτελεί ένα μυστήριο καθώς είναι αμφίβολο αν τα έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ.
Μιλάμε για την πάνω σειρά πλήκτρων, εκείνων με το F και ένα νούμερο επάνω (από το 1 ως το 12), τα οποία για πολλούς δεν έχουν καμία χρησιμότητα -ή τουλάχιστον, έτσι νομίζουν.
Τα πλήκτρα αυτά λέγονται πλήκτρα λειτουργιών ή Function Keys και ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή είναι ρυθμισμένα να εκτελούν κάποιες χρήσιμες εργασίες είτε από μόνα τους είτε σε συνδυασμό με τα κουμπιά Alt ή Ctrl (ή Fn στα laptops).
Για τα Windows, οι προκαθορισμένες λειτουργίες των F Keys είναι οι εξής:
  • F1: Είναι το help key στα περισσότερα προγράμματα, ανοίγοντας ένα παράθυρο βοήθειας. Αν πατήσεις Windows Key + F1, τότε ανοίγει το Microsoft Windows help και το support center.
  • F2: Μετονομάζει ένα υπογραμμισμένο αρχείο, φάκελο ή εικονίδιο σε όλες τις εκδόσεις των Windows. Alt + Ctrl + F2 ανοίγει νέο αρχείο στο Word.
  • F3: Συνήθως ανοίγει το παράθυρο του search στα Windows (όταν είσαι στο desktop) και σε πλήθος προγραμμάτων. Στον Explorer ξεκινά την αναζήτηση, ενώ στο Word το Shift + F3 αλλάζει ένα υπογραμμισμένο κείμενο από πεζά σε κεφαλαία σε πεζοκεφαλαία κ.ο.κ.
  • F4: Ανοίγει την αναζήτηση σε περιβάλλον Windows 95 ή XP και το address bar στον Explorer. Στο Word (Word 2000+), επαναλαμβάνει την τελευταία πράξη. Alt + F4 κλείνει το πρόγραμμα που τρέχεις στα Windows, ενώ Ctrl + F4 κλείνει το παράθυρο ή την καρτέλα που έχεις ανοίξει.
  • F5: Σε όλους τους σημερινούς browsers, το F5 κάνει refresh στη σελίδα που περιηγείσαι. Ctrl + F5 κάνει δραστικό refresh στην ιστοσελίδα, καθαρίζοντας την cache και κατεβάζοντας κάθε περιεχόμενο εκ νέου. Σε έναν φάκελο, ανανεώνει τη λίστα του περιεχομένου του. Στο Word, ανοίγει το παράθυρο Εύρεση/Αντικατάσταση (Find/Replace).
  • F6: Στους περισσότερους browsers, υπογραμμίζει κατευθείαν τη γραμμή διευθύνσεων, επιτρέποντάς σου να πληκτρολογήσεις αμέσως κάτι νέο. Ctrl + Shift + F6 ανοίγει νέο έγγραφο στο Word και σε κάποια laptops κατεβάζει την ένταση του ήχου.
  • F7: Για έλεγχο γραμματικών και ορθογραφικών λαθών στα προγράμματα της Microsoft, πατάς F7. Με Shift + F7, κάνεις έναν έλεγχο στο Thesaurus της υπογραμμισμένης λέξης. Σε κάποια laptops, ανεβάζει τον ήχο.
  • F8: Αν το πατήσεις όταν ξεκινά ο υπολογιστής, θα μπεις στο Safe Mode των Windows. Σε κάποιες εκδόσεις, χρησιμοποιείται και για να μπεις στο startup menu.
  • F9: Ανανέωση εγγράφου στο Word, αποστολή e-mail στο Outlook και μείωση φωτεινότητας οθόνης σε κάποια laptops.
  • F10: Ενεργοποιεί το menu bar του προγράμματος που τρέχεις, ενώ το Shift + F10 λειτουργεί όπως και το δεξί κλικ σε κάθε περιβάλλον. Σε κάποια laptops, αυξάνει τη φωτεινότητα της οθόνης.
  • F11: Μπαινοβγαίνεις στο fullscreen mode σε όλους τους browsers.
  • F12: Ανοίγει το παράθυρο της αποθήκευσης στο Word, ενώ το Ctrl + F12 ανοίγει το παράθυρο της αναζήτησης εγγράφου. Shift + F12 αποθηκεύει το έγγραφο, Ctrl + Shift + F12 το τυπώνει.

Πηγή: topontiki.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four − 1 =