αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤι κάνει σήμερα ο «εξαφανισμένος» ιδρυτής του θρυλικού MySpace

Τι κάνει σήμερα ο «εξαφανισμένος» ιδρυτής του θρυλικού MySpace

Πριν ακόμα εμφανιστεί το Facebook, ένα άλλο κοινωνικό δίκτυο «κυριαρχούσε».  Το MySpace. Μπορεί σήμερα να μην το θυμούνται πολλοί, αφού το παρέσυρε… το Facebook στο πέρασμα του, αλλά ήταν κάτι καινοτόμο για την εποχή του. Εκεί, στις αρχές τις δεκαετίας του 2000.

Ο άνθρωπος πίσω από το MySpace, ήταν ο αμερικανός Tom Andreson. Μάλιστα, για όσους θυμούνται, ήταν ο «MySpace Tom», δηλαδή ο πρώτος φίλος οποιουδήποτε έφτιαχνε λογαριασμό στην πλατφόρμα. Ο ίδιος μαζί με τον Chris DeWolfe, ίδρυσαν το MySpace το 2003 και η επιτυχία του δημιουργήματος τους ήταν μεγάλη. Μιλάμε βέβαια, για μια εποχή στην οποία η φράση «social media» ήταν σχεδόν άγνωστη, το ίντερνετ ήταν πολύ πιο αργό, ενώ δεν υπήρχαν smartphones.

Η μεγάλη επιτυχία δεν κράτησε όμως για πολύ. Στη συνέχεια το MySpace έχασε έδαφος από τους αντιπάλους του και η εταιρεία εξαγοράστηκε από το News Corporation του Rupert Murdoch έναντι 580 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο του 2005. Το 2009, ο Tom Anderson απομακρύνθηκε εντελώς από την εταιρία. Τον Ιούνιο του 2011 το MySpace πέρασε στα χέρια της Specific Media Group και του τραγουδιστή Justin Timberlake έναντι 35 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τι κάνει όμως σήμερα ο άλλοτε «βασιλιάς» του MySpace; Ταξίδια! Ναι, από τότε δεν έχει αναμιχτεί σε κάποιο μεγάλο project. Πλέον ο Tom Anderson, περνά τον χρόνο του ταξιδεύοντας σε πολλά μέρη του πλανήτη. Χωρίς να έχει… τα άγχη που έχουν άλλοι ιδρυτές κοινωνικών δικτύων.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει αποτραβηχτεί και από τα social media. Αφού δεν κάνει αναρτήσεις στα προφίλ του. Μια από τις λίγες εξαιρέσεις ήταν η ανάρτηση που έκανε στο Twitter, τον Ιανουάριο του 2021. Ανεβάζοντας ένα meme με τον Donald Trump και το MySpace.

Κοιτώντας την ιστορία από μια χρονική απόσταση πλέον, είναι δεδομένο ότι ο ιδρυτής του MySpace επέλεξε να κινηθεί σε έναν διαφορετικό δρόμο και να κάνει μια διαφορετική ζωή, σε σύγκριση π.χ. με τον Mark Zuckerberg και τον Jack Dorsey. Ναι, ο Anderson έγινε πλούσιος, αλλά πάτησε το «κουμπί» γρήγορα και αποχώρησε από τον επιχειρηματικό κόσμο. Οι δύο τελευταίοι επέλεξαν να μείνουν στο «τιμόνι» των εταιριών τους. Να αποκτήσουν πολλά δισεκατομμύρια, αλλά παράλληλα έχουν και μεγάλη πίεση στις πλάτες τους.

Την ώρα που ο Mark Zuckerberg είναι στο επίκεντρο σκανδάλων, δέχεται πιέσεις ή μπλέκεται ακόμα και σε δικαστικές περιπέτειες, ο Tom Anderson είναι στις Μαλδίβες ή στη Χαβάη. Κάθεται χαλαρός σε κάποια παραλία. Και σίγουρα αν τον ρωτήσει κάποιος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα social media σήμερα, θα απαντήσει ότι αυτά δεν είναι δικά του προβλήματα…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 4 =