αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤι θα περιλαμβάνει ο «διαστημικός» σταθμός των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα

Τι θα περιλαμβάνει ο «διαστημικός» σταθμός των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα

Τέσσερα κτίρια, συνεδριακό κέντρο, ξενοδοχείο, χώροι ελέγχου εισόδου προς τις αποβάθρες τύπου αεροδρομίου, 70 θέσεις λεωφορείων ΚΤΕΛ, εμπορικά καταστήματα και υπηρεσίες, σύνδεση με το Μετρό, είναι μόνο μερικά από τα νέα “προσόντα” που θα διαθέτει ο νέος Τερματικός Σταθμός των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα.

Ο νέος σταθμός που έχει κόστος άνω των 100 εκατ. ευρώ θα αποτελέσει μια σύγχρονη συγκοινωνιακή πύλη για τις οδικές υπεραστικές μεταφορές από και προς την Αθήνα. Θα αντικαταστήσει τις σημερινές παρωχημένες εγκαταστάσεις των τερματικών σταθμών σε Κηφισό και Λιοσίων. Θα εξυπηρετεί πάνω από 40.000 επιβάτες ημερησίως που μεταφράζονται σε 15 εκατ. επιβάτες τον χρόνο. Αυτό μετατρέπει το ΚΣΥΛ Ελαιώνα στη δεύτερη σημαντικότερη συγκοινωνιακή πύλη της πρωτεύουσας πίσω από το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος.

Αναφορικά με τον διαγωνισμό, αυτός αναμένεται να βγει στον αέρα μέχρι το τέλος του έτους. Η ωρίμανση για το πολυσυζητημένο εργο του ΚΣΥΛ Ελαιώνα δείχνει πλέον να προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Αυτό που απομένει σύμφωνα με πληροφορίες, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών είναι η ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας για να μπορέσει να ξεκινήσει ο διαγωνισμός με τη μορφή της παραχώρησης.

Μια από τις τελευταίες εκκρεμότητες είναι η έγκριση από το ΥΠΕΝ της περιβαλλοντικής μελέτης, κάτι που σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να ολοκληρωθεί εντός καλοκαιριού. Ένα θετικό βήμα αποτελεί η πρόσφατη θετική γνωμοδότηση της ΜΠΕ από την Περιφέρεια Αττικής.

Που θα κατασκευαστεί ο ΚΣΥΛ Ελαιώνα

Ο Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) χωροθετείται σε οικόπεδο έκτασης 66.420 τ.μ. (66στρ.) στην περιοχή του Ελαιώνα εντός των ορίων του Δήμου Αιγάλεω. Η έκταση περικλείεται από τον παράδρομο της Λ. Κηφισού, την Ιερά Οδό και τις οδούς Αγ. Άννης και Πιερίας εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αιγάλεω.

Θα συνδέεται σχεδόν άμεσα με τον σταθμό Μετρό ΕΛΑΙΩΝΑΣ της γραμμής 3, διευκολύνοντας την μετακίνηση των ταξιδιωτών σε άλλα μέσα μεταφοράς δηλαδή προς το κέντρο της Αθήνας, το λιμάνι του Πειραιά ή το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο νέος ΚΣΥΛ θα αποτελέσει έναν μεγάλου μεγέθους συγκοινωνιακό τερματικό σταθμό και κόμβο μετεπιβίβασης, καθώς προβλέπεται να εξυπηρετεί τα εθνικά υπεραστικά λεωφορεία και τα λεωφορεία διεθνών μεταφορών. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας (Λ.Κηφισού), στο βασικό οδικό δίκτυο της Αττικής (Ιερά Οδός, Ορφέως, Αγ.Πολυκάρπου).

Εντός του ΚΣΥΛ θα λειτουργούν χώροι στάσης ταξί, χώροι στάσης ή/και στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων, αφετηρίες/στάσεις Αστικών Λεωφορείων (Νέος Σταθμός Λεωφορείων ΟΑΣΑ στον Ελαιώνα σε οικόπεδο της Αττικό Μετρό, έκτασης περίπου 4στρ σε επαφή με το βόρειο όριο του σταθμού του Μετρό «Ελαιώνας»). Στον ίδιο χώρο προβλέπεται να μεταφερθούν οι αφετηρίες των ΚΤΕΛ της Δυτικής Αττικής.

Με τον νέο σταθμό η εμπειρία των επιβατών αναβαθμίζεται και θα θυμίζει περισσότερο ένα χώρο παρόμοιο με αεροδρόμιο, με την παρουσία εμπορικών καταστημάτων, χώρων εστίασης, χώρους υπηρεσιών κ.α. Ο νέος χώρος θα έχει σημαντικά βιοκλιματικά στοιχεία και θα είναι στην ουσία μια “πράσινη κατασκευή”.

Πηγή: news47.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + six =