αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Τι θα δούμε τους επόμενους μήνες»: Η απαισιόδοξη πρόβλεψη του Bill Gates

«Τι θα δούμε τους επόμενους μήνες»: Η απαισιόδοξη πρόβλεψη του Bill Gates

Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, σε ένα μακροσκελές άρθρο του, περιέγραψε την απαισιόδοξη εικόνα της επόμενης φάσης της πανδημίας, όπου για “αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα” θα απουσιάζουν οι μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις, έρχονται μήνες μισογεμάτων εστιατορίων και αεροπορικών πτήσεων, και μια “ανώμαλη” ύπαρξη μέχρι τη δημιουργία του εμβολίου, που μπορεί να διαρκέσει έως και 18 μήνες.

Κύρια σημεία του άρθρου

-Οι περισσότερες θεραπείες θα αποτύχουν, γράφει ο Γκέιτς, άλλες όμως όπως αυτές που χρησιμοποιούν αντισώματα και πλάσμα αίματος ίσως δώσουν φιλόδοξα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές. Άλλες θεραπείες, όπως η υδροξυχλωροκίνη, φαίνεται να προσφέρει μέτρια αποτελέσματα στην καλύτερη περίπτωση, όπως σημειώνει.

-Εξαιρετικά σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση της πανδημίας, όπως γράφει, θα αποτελέσουν οι νέες διαγνωστικές εξετάσεις, οι κλινικές δοκιμές, καθώς και τα ψηφιακά εργαλεία για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και την εξάπλωση του ιού σε εθνικό επίπεδο.

-Η διαδικασία δημιουργίας ενός ασφαλούς εμβολίου -η οποία διαρκεί συνήθως πέντε χρόνια- θα επιταχυνθεί, αλλά ο εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες παραγωγής, οι οποίες πιθανότατα θα δρομολογηθούν από τη ζήτηση, σύμφωνα με τον Γκέιτς.

-Το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο, υπογραμμίζει, καθώς “κάθε μήνας που απαιτείται για τη μελέτη του εμβολίου είναι ένας μήνας χαμένος για την οικονομία”.

-Ενώ περιμένουμε το εμβόλιο, οι χώρες θα πρέπει να προωθούν δραστηριότητες “που ωφελούν την οικονομία και την ανθρώπινη ευημερία, με μικρό ρίσκο εξάπλωσης της ασθένειας”, μια τακτική που θα προκύψει μετά από δοκιμές και αποτυχίες.

-Αυτή η προσέγγιση αφήνει πολλές δραστηριότητες, όπως οι θρησκευτικές και αθλητικές εκδηλώσεις, σε μια “γκρίζα περιοχή”, όπου ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανδημίας ίσως αποδειχθεί μη αποδεκτός.

Με τα λόγια του

“Το οικονομικό κόστος για την ανάσχεση της πανδημίας είναι άνευ προηγουμένου… Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών που περιορίζουν τις δραστηριότητες. Όταν οι άνθρωποι ακούνε ότι μια μολυσματική ασθένεια εξαπλώνεται ευρέως, αλλάζουν τη συμπεριφορά τους. Δεν υπήρξε ποτέ ως επιλογή να έχουμε την ισχυρή οικονομία του 2019 το 2020 “, έγραψε ο Γκέιτς.

Ιστορικό

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα αποχώρησε από τα διοικητικά συμβούλια της Microsoft και της Berkshire Hathaway, εδώ και καιρό έχει τονίσει τη σπουδαιότητα προετοιμασίας έναντι μιας πανδημίας. Με περιουσία που αγγίζει τα 103 δισ. δολ., ο Γκέιτς και η σύζυγός του, Μελίντα, πρόσφατα προσέφεραν 100 εκατ. δολ. για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού. Ο ιδρυτής της Microsoft, επίσης, έχει ασκήσει κριτική στον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να χειριστεί την πανδημία, ενώ χαρακτήρισε ως “πολύ επικίνδυνη” την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να διακόψει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η παρέμβασή του έρχεται μετά τις προσπάθειες που καταβάλλουν διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, εν μέσω ακραίων παρατάξεων και υποστηρικτών του Τραμπ, να ανοίξουν ξανά τις οικονομικές δραστηριότητές τους.

Πηγή: capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × four =