αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤι θα δούμε στο νέο «Athens Heart» (που αλλάζει και όνομα)

Τι θα δούμε στο νέο «Athens Heart» (που αλλάζει και όνομα)

Την αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης της Pasal Development ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Πρωτοδικείο Αθηνών, ύστερα από περίπου 15 μήνες από τη συζήτησή της. Η δικαστική απόφαση, που ήρθε, περίπου μία ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το εμπορικό κέντρο Athens Heart με τη Hines, σηματοδοτεί την “αλλαγή σελίδας” για την εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων. Οι εξελίξεις αυτές, εξάλλου, φαίνεται να πυροδότησαν την περασμένη Παρασκευή την άνοδο της μετοχής της Pasal Development σε ποσοστό 19,05%, στα 0,20 ευρώ.

Τι αλλάζει

Η συμφωνία εξυγίανσης περιλαμβάνει την αποπληρωμή δανείων της Alpha Bank της τάξης των 46,3 εκατ. ευρώ, μέσω πώλησης ακινήτων έναντι συνολικού τιµήματος 23,2 εκατ. ευρώ µε αντίστοιχη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων. Το υπόλοιπο ποσό των δανείων θα διαγραφεί ενώ θα αρθούν και όλες οι υφιστάμενες εγγυήσεις έναντι του συνολικού οφειλόμενου ποσού.

– την πληρωμή δανείου της Eurobank περίπου 14 εκατ. ευρώ  μέσω της πώλησης ακινήτου στην Χαλκίδα, που είναι ιδιοκτησίας της θυγατρικής εταιρείας ARVEN έναντι 1,35 εκατ. ευρώ µε αντίστοιχη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων. Το υπόλοιπο ποσό των δανείων θα διαγραφεί ενώ θα αρθούν και όλες οι υφιστάμενες εγγυήσεις.

– την αποπληρωμή δανείου της ΕΤΕ της τάξης των 778 χιλ. ευρώ μέσω της πώλησης 2 οικοπέδων έναντι 960 χιλ. ευρώ. Το ποσό που προκύπτει πέραν της υφιστάμενης δανειακής υποχρέωσης θα χρησιμοποιηθεί και για την αποπληρωμή προς την Εθνική Leasing. Με την αποπληρωμή του δανείου θα αρθούν και οι υφιστάμενες εγγυήσεις προς την θυγατρική DORECO  -διαχειρίζεται το εμπορικό κέντρο Athens Heart- ύψους 55 εκατ. ευρώ

– προς την πιστώτρια Trastor ΑΕΕΑΠ  προβλέπεται αποπληρωμή 255 χιλ. ευρώ σε 5 ετήσιες δόσεις µε επιτόκιο 1% και διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής ύψους 5 εκατ.

– προς την Εθνική Leasing θα επιστραφεί το ακίνητο στο Μοσχάτο για το οποίο υπάρχει σύμβαση χρηματοδοτικής µμίσθωσης, θα αποπληρωθεί ποσό 180 χιλ. ευρώ και θα γίνει διαγραφή υπολοίπου της σύμβασης leasing.

– Οι υποχρεώσεις προς το ∆ηµόσιο, Ασφαλιστικούς οργανισμούς και εργαζόμενους ύψους 189 χιλ. ευρώ και λοιπούς πιστωτές ύψους 353 χιλ. ευρώ θα αποπληρωθούν πλήρως.

Το Gazi Outlets

Όσον αφορά το εμπορικό κέντρο Athens Heart στον Ταύρο, για το οποίο η Pasal επιδιώκει την αξιοποίησή του, μέσω της αναζήτησης επενδυτή, από το 2009, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απαιτήθηκαν περίπου δύο χρόνια, ωσότου να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να καταλήξουν σε συμφωνία οι εμπλεκόμενες πλευρές. Η συμφωνία προβλέπει την επένδυση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από την Hines με στόχο την μετατροπή του Athens Heart, κοινοπρακτικά με την Εθνική Τράπεζα, σε premium εκπτωτικό κέντρο 22.000 τ.μ. με την επωνυμία Gazi Outlet, όπου θα προστεθούν κινηματογραφικές αίθουσες.

Οι προσδοκίες για την επιτυχία του project στηρίζονται στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, όπως, βέβαια, και στις προοπτικές του νέου εμπορικού κέντρου, που θα ολοκληρωθεί αρχές 2021. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η έρευνα στις οποίες βασίζεται το εγχείρημα φανερώνει την ισχυρή ζήτηση που έχουν τα εκπτωτικά κέντρα στην ελληνική αγορά και στην καλή τοποθεσία του εμπορικού κέντρου, 2 χιλιόμετρα από την Ακρόπολη και 10 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. “Το ακίνητο εδρεύει μεταξύ της τουριστικής περιοχής κέντρου και του λιμένα Πειραιά, o οποίος δέχεται 17 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο” αναφέρει η ανακοίνωση της Hines.

Η μεταβίβαση του εμπορικού κέντρου στη Hines θα απαλλάξει την Pasal Development από την υποχρέωση της αποπληρωμής του ομολογιακού δανείου, αρχικής αξίας 57,5 εκατ. ευρώ, που είχε εκδώσει το 2010 η Εθνική Τράπεζα προς την εταιρεία Doreco (θυγατρική της Pasal). Ταυτόχρονα, τα οφέλη του deal για την Εθνική Τράπεζα προκύπτουν από την ταχύτερη αποπληρωμή -τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους- του δανεισμού που συνοδεύει το εμπορικό κέντρο.

To Athens Heart αποτέλεσε επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ, με την Pasal να έχει καταβάλει, έως σήμερα, ποσό της τάξης των 7 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × four =