αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤι είναι χειρότερο από μια λάθος απόφαση; Να μην παίρνεις καμία απόφαση

Τι είναι χειρότερο από μια λάθος απόφαση; Να μην παίρνεις καμία απόφαση

Το βλέπουμε έντονα και στην Ελλάδα. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να πάρουν μια απόφαση, όταν βρίσκονται μπροστά σε μια κατάσταση. Ακόμα και σε κάτι απλό. Τους πιάνει… ένα άγχος. Δυσκολεύονται να επιλέξουν ένα εστιατόριο για δείπνο, προτιμούν κάποιος άλλος να επιλέξει χρώματα βαφής για το σαλόνι τους, και γενικότερα όταν πρέπει να πάρουν αποφάσεις που θα έχουν μικρές ή μεγαλύτερες συνέπειες, δείχνουν να «παραλύουν».

Αν είσαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους, μάλλον κάτι πρέπει να αλλάξεις. Όπως εξηγεί το αμερικανικό Entrepreneur.com, η αναποφασιστικότητα σου κοστίζει χρόνο, χρήμα, και σε κάνει να χάνεις συνεχώς ευκαιρίες. Άλλωστε οι πιο πετυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν, μεταξύ άλλων, ένα χαρακτηριστικό: Είναι αποφασιστικοί. Όχι δεν τα κάνουν όλα σωστά. Αλλά δρουν γρήγορα και αποφασιστικά, προσπαθώντας να αρπάξουν κάθε ευκαιρία.

Το ίδιο ισχύει και στο κόσμο των επιχειρήσεων. Μόνο αυτοί που δρουν γρήγορα έχουν πιθανότητες να φτάσουν στην επιτυχία. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα φτάσεις γρήγορα στον τελικό προορισμό. Όμως πρέπει να ξεκινήσεις. Αν το σκέφτεσαι… υπερβολικά, μάλλον θα χάσεις το «τρένο» πριν καν το καταλάβεις. Και φυσικά τα χρήματα δεν θα έρθουν προς εσένα.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν βρούμε, είναι ο φόβος. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που σκέφτονται «το χειρότερο σενάριο» που μπορεί να συμβεί. Και μένουν εκεί. Ρωτούν όλους τους άλλους για το ποια είναι η άποψη τους. Αντί να κινηθούν προς τα εμπρός αποφασιστικά, μένουν σε μια διαδικασία «συζητήσεων» και υπερβολικής σκέψης.

«Μέχρι το θάνατο, μπορείτε να επιστρέψετε από οποιαδήποτε απόφαση. Δεν υπάρχει μόνιμη απόφαση», εξηγεί το αμερικανικό site. Αλλά ακόμα κι αν επιβεβαιωθεί το «κακό σενάριο», θα έχεις πάρει χρήσιμα μαθήματα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ποτέ δεν θα είσαι απολύτως έτοιμος. Πρέπει να δράσεις γρήγορα. Θυμήσου τον τολμηρό κανόνα που εφαρμόζει ο Jeff Bezos. Ο κανόνας του 70%. «Πάρε μια απόφαση όταν γνωρίζεις το 70% των πληροφοριών που επιθυμείς. Αν περιμένεις να φτάσεις στο 90%, στις περισσότερες περιπτώσεις πιθανόν θα είσαι αργός», εξηγεί ο ιδρυτής της Amazon.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − 9 =