αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤι είναι το «search robot» με το οποίο η ΑΑΔΕ ψάχνει όσους μισθώνουν ακίνητα μέσω Airbnb

Τι είναι το «search robot» με το οποίο η ΑΑΔΕ ψάχνει όσους μισθώνουν ακίνητα μέσω Airbnb

«Ξεσκονίζουν» μέσω διαδικτύου τις πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες οι οποίοι ενώ νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας (Airbnb) και δεν εμφανίζουν στη φορολογική τους δήλωση τα εισοδήματα που εισπράττουν.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ρίχνει στη μάχη της φοροδιαφυγής ένα νέο μηχανισμό εντοπισμού (search robot) όπου σαρώνει αυτόματα και άμεσα τα ακίνητα που έχουν ανεβάσει οι ιδιοκτήτες τους στην Ελλάδα και θα διαπιστώνει ποιοι από αυτούς τα έχουν δηλώσει, αλλά και επιπλέον εάν τυχόν παρέχουν και άλλες υπηρεσίες εκτός από διαμονή και κλινοσκεπάσματα προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ.

Με βάση πρόσφατα στοιχεία μόνο στην Αθήνα οι καταχωρήσεις ακινήτων σε μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες φθάνουν περίπου τις 5.127, με τη μέση τιμή να ανέρχεται σε 52 ευρώ ανά ημέρα και τη μέση πληρότητα να διαμορφώνεται στο 73%.

Ουσιαστικά με τον νέο τύπο ηλεκτρονικών ελέγχων μπορούν να εντοπιστούν διαχειριστές ή ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εγγραφεί στο «Μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων» και αν όσοι έχουν εγγραφεί έχουν δηλώσει όπως υποχρεούνται τις ενοικιάσεις των ακινήτων τους που έκαναν σε πελάτες τους.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι ιδιοκτήτες δεν συμμορφωθούν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Με βάση τους ελέγχους θα γίνεται και διασταύρωση στοιχείων με τα όσα αναγράφονται στο Ε9. Οι ελεγκτές μέσα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες μπορούν να εντοπίσουν όλα τα ακίνητα που διατίθενται για ενοικίαση και στη συνέχεια να ψάξουν τις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών τους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχει δηλωθεί εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων. Εάν δεν έχει δηλωθεί, τότε ειδοποιούν τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και τον καλούν να υποβάλει τροποποιητική δήλωση εισοδήματος.

Πηγή: Mononews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − four =