Αρκετοί μάλλον απόρησαν. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο σημερινό διάγγελμα του, ανέφερε τον όρο «cocooning». Συγκεκριμένα είπε:
«Μένουμε, λοιπόν, σπίτι. Αυτό που άλλοτε το είπαν cocooning και έγινε τάση και μόδα για τους νέους, σήμερα είναι ανάγκη και χρέος για όλους.
Ας μείνουμε μόνοι, αλλά όχι μοναχικοί! Προστατευμένοι, όχι πολιορκημένοι! Και απομονωμένοι, αλλά όχι αποξενωμένοι.
Γιατί καλούμαστε να αλλάζουμε μόνο συνήθειες, όχι τον πολιτισμό μας. Να χτίσουμε, δηλαδή, μια νέα κοινωνικότητα βασισμένη στην υπευθυνότητα».
Τι σημαίνει όμως «cocooning»; Σαν λέξη προέρχεται από το cocoon, δηλαδή το κουκούλι. Είναι η συνειδητή αποχή ενός ατόμου από κάθε κοπιαστική δραστηριότητα, και η παραμονή στο σπίτι. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, ένα άτομο απαρνιέται… φίλους, παρέες και εξόδους διασκέδασης. Μένει στο «προστατευτικό κουκούλι» του, κάνοντας μόνο χαλαρές δραστηριότητες.
Κοινωνικά, το cocooning ανθεί κυρίως σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας καθώς είναι ένας καλός τρόπος περιορισμού των εξόδων. Τώρα φυσικά ο Πρωθυπουργός το ανέφερε για λόγους υγείας- σαν όρος το cocooning χρησιμοποιείται και όταν κάποιος μένει σπίτι για να προστατευτεί από κάποιον εξωτερικό κίνδυνο.
Ο όρος επινοήθηκε το 1981 από τη συγγραφέα και επιχειρηματία στο μάρκετινγκ, Faith Popcorn. Η ίδια είχε προβλέψει πως ο όρος θα γινόταν trend, και πράγματι έγινε μόδα, κάτι το οποίο ανέπτυξε σε άρθρο της το 1986 στον New Yorker. H Faith Popcorn αναγνώρισε την τάση ως εμπορικά καίρια, το 1990, όταν και το ηλεκτρονικό εμπόριο γνώρισε την πρώτη του άνθιση στις ΗΠΑ.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τρεις Έλληνες μπήκαν στη νέα λίστα «30Under30» του Forbes, για την Ευρώπη