αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤι είναι το Γερμανικό μοντέλο Kurzarbeit που θα δούμε και στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Τι είναι το Γερμανικό μοντέλο Kurzarbeit που θα δούμε και στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Μετά την πρώτη φάση στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων με το πρόγραμμα αναστολής συμβάσεων και την αποζημίωση ειδικού σκοπού (800 ευρώ για 45 ημέρες) η κυβέρνηση θα περάσει από τον Ιούνιο στην επιδότηση της εργασίας, όπως προνήγγειλε σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής το πρόγραμμα που έχει επιλεγεί ακολουθεί το γερμανικό μοντέλο του Kurzarbeit (εργασία μειωμένου χρόνου). Τι είναι λοιπόν αυτό το μοντέλο; Και πόσο έχει λειτουργήσει στη Γερμανία; 

To Κurzarbeit ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μειώσουν στο μισό τις ώρες εργασίας των εργαζομένων και να τους καταβάλλουν κατά συνέπεια το ήμισυ του μισθού. Το κράτος καλύπτει για τον εργαζόμενο το 60% του μισθού που χάνεται.

Tι έχει γίνει στη Γερμανία 

Το ήμισυ των γερμανικών επιχειρήσεων έχουν θέσει ορισμένους ή το σύνολο των υπαλλήλων τους στο κυβερνητικό πρόγραμμα Kurzarbeit, όπως υπολογίζει το ινστιτούτο Ifo. Στους κλάδους που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν καταφύγει στο Kurzarbeit για να αποφύγουν τις απολύσεις εν μέσω σοβαρών πιέσεων στη ρευστότητα είναι άνω του 90%. Στην φιλοξενία και εστίαση υπερβαίνει το 97% και στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας το 94%. Συνολικά περίπου 10 εκατομμύρια Γερμανοί εργαζόμενοι είναι στο πρόγραμμα μειωμένης εργασίας. 

Το Kurzarbeit είχε εφαρμοστεί και κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και είχε πιστωθεί εν μέρει την συγκράτηση της ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Στα τέλη του 2009 το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία ήταν χαμηλότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ στις ΗΠΑ είχε διπλασιαστεί την ίδια περίοδο. Είχε πραγματικά λειτουργήσει τότε, επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η Deutsche Welle, προσθέτοντας ωστόσο ότι ηκ σημερινή κρίση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, για αυτό και δεν μπορεί να αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − fourteen =