αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤι είναι τα «περιοριστικά πιστεύω» που μας φράζουν τον δρόμο προς την επιτυχία: Μια Business & Life Coach εξηγεί

Τι είναι τα «περιοριστικά πιστεύω» που μας φράζουν τον δρόμο προς την επιτυχία: Μια Business & Life Coach εξηγεί

Εσύ έχεις ακούσει ποτέ για τα «περιοριστικά πιστεύω»; Πιθανόν όχι. Ωστόσο, ίσως βρίσκονται και στην δική σου ζωή. Και σου φράζουν τον δρόμο προς την επιτυχία, χωρίς καν να το καταλάβεις. Το It’s Possible συνάντησε την Business & Life Coach, Μαρία Μισύρη. Η ίδια εξηγεί τι ακριβώς είναι αυτό το φαινόμενο, πως μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα, και τι μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να απελευθερωθούμε από τέτοια «βάρη».

Καταρχήν, τι είναι τα «περιοριστικά πιστεύω»;

Στην Ελλάδα δεν είναι και πολύ διαδεδομένος σαν όρος. «Περιοριστικά πιστεύω» είναι… όλα τα «πιστεύω» που μπορεί να έχει κάποιος. Αν θέλουμε να το αναλύσουμε λίγο περισσότερο, «περιοριστικό πιστεύω» είναι όταν μέσα από κάποιες εμπειρίες ή περιστατικά της ζωής σου, έχεις βγάλει ένα μοναδικό συμπέρασμα, και το έχεις κρατήσει. Μέχρι να καταλάβεις ότι ίσως δεν είναι αλήθεια. Μπορεί βέβαια και να πεθάνεις πιστεύοντας ακόμα το ίδιο πράγμα.

Τα περιοριστικά πιστεύω μπορούν να δημιουργηθούν ακόμα και στην παιδική ηλικία. Και να μας ακολουθήσουν στην ενήλικη ζωή.

Τα «περιοριστικά πιστεύω», είναι το ίδιο πράγμα με τις προκαταλήψεις;

Οι προκαταλήψεις είναι και αυτές ένα «περιοριστικό πιστεύω». Δεν είναι μόνο αυτές. Αλλά όταν πιστεύεις π.χ. ότι αν κάνεις κάτι, θα σου φέρει κακή τύχη, εννοείται ότι σε περιορίζει. Όπως επίσης μπορεί να σε επηρεάζουν οι προκαταλήψεις που έχουν οι άνθρωποι γύρω σου.

Η κοινωνία συνέχεια δημιουργεί «πιστεύω» και, σε αρκετές περιπτώσεις, τα παγιώνει. Και όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μέσα σε μια κοινωνία πιστεύει το ίδιο πράγμα, το μετατρέπει σε «αλήθεια». Στην πραγματικότητα όμως, κανένα «πιστεύω» δεν είναι η απόλυτη αλήθεια. Είναι απλά μια οπτική.

Πως μπορεί κάποιος να εντοπίσει στον εαυτό του ένα «περιοριστικό πιστεύω» το οποίο έχει; Αυτό φαντάζομαι είναι πιο δύσκολο

Είναι ένα κομμάτι αρκετά δύσκολο. Θέλει και μια εκπαίδευση. Μια απλή τεχνική που μπορούμε να παραθέσουμε είναι η εξής: Την ώρα που ξεκινά ένα πρόβλημα και δεν αισθάνεσαι καλά, να παρατηρήσεις τις σκέψεις που κάνεις. Πολλοί, για παράδειγμα, έχουν έντονο το πρόβλημα της αναβλητικότητας. Αυτό μπορεί να προέρχεται από κάποιο περιοριστικό πιστεύω. Για να καταλάβεις συγκεκριμένα από ποιο, πρέπει να παρατηρήσεις τις σκέψεις σου την ώρα που πας να αναβάλεις. Μπορείς να πεις: «Θα το κάνω πιο μετά, γιατί τώρα δεν έχω χρόνο». ‘Η δεν έχω χρήματα. ‘Η δεν έχω τις γνώσεις. ‘Η γιατί φοβάμαι ότι θα αποτύχω. Μετά πρέπει να ρωτήσεις το «γιατί» υπάρχει αυτό το εμπόδιο- αν υπάρχει. Ουσιαστικά από πίσω ανοίγει μια «βεντάλια», και χρειάζεται μια σειρά ερωτημάτων για να φτάσεις στον πυρήνα του προβλήματος. Και στην συνέχεια να δομήσεις άλλα «πιστεύω», διαφορετικά από αυτά που είχες μέχρι σήμερα.

Εσείς προσωπικά είχατε κάποια «περιοριστικά πιστεύω» που να τα καταλάβατε;

Πάρα πολλά. Ένα πολύ πρόσφατο και σχετικό με την δουλειά του Coach, είναι αυτό με το κομμάτι του βίντεο. Αν μου λέγανε πριν λίγο καιρό ότι θα ανεβάζω βίντεο στο YouTube κάθε εβδομάδα, θα έλεγα αποκλείεται. Πίστευα ότι δεν μπορώ να σταθώ μπροστά σε μια κάμερα και να το κάνω. Τελικά το ξεπέρασα κει τώρα ανεβάζω νέα βίντεο συνεχώς.

Φυσικά και στην διάρκεια της προσωπικής ζωής μου έχω φτάσει σε πολλά δύσκολα points, πιστεύοντας ότι τελικά «δεν είμαι αρκετά σημαντική». Και έχω καταφέρει να επιστρέψω από εκεί.

Βλέπουμε όλα αυτά τα μεγάλα success stories, και μάλιστα πολλοί άνθρωποι ξεκινούν από πολύ νεαρή ηλικία. Ο Mark Zuckerberg ξεκίνησε το Facebook στα 19 του. Σε τέτοιες ηλικίες, μπορείς να γνωρίζεις ποιο είναι το «ταβάνι» σου; Το ρωτώ διότι βλέπουμε πολλούς νέους να λένε ότι «δεν μπορούν να καταφέρουν κάτι», πριν καν ξεκινήσουν.

Εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει ταβάνι. Μπορεί να θεωρείς ότι υπάρχει ένα ταβάνι, αλλά κάθε φορά που το φτάνεις, θες να πας παραπάνω. Δεν υπάρχει κάποιο τέρμα στο τι μπορείς να κάνεις. Μπορεί σε κάποιος να ακούγεται λίγο ουτοπικό αυτό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Άνθρωποι σαν τον Mark Zuckerberg ή τον Elon Musk μπορεί να μην είχαν όλες τις απαντήσεις όταν ξεκίναγαν, αλλά έδειξαν επιμονή και έφτασαν σε μεγάλες επιτυχίες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + twenty =