αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤι είναι η «Τεχνική Feynman» που μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις οτιδήποτε

Τι είναι η «Τεχνική Feynman» που μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις οτιδήποτε

Ο Richard Feynman ήταν Αμερικανός φυσικός, ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς φυσικούς, ο οποίος τιμήθηκε και με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για τη δουλειά του στην Κβαντική Μηχανική, ειδικά για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής. Παρά όλα τα επιτεύγματά του,θεωρούσε τον εαυτό του ως «ένα συνηθισμένο άτομο που μελετούσε σκληρά». Πίστευε ότι ο καθένας είναι ικανός να μάθει με αρκετή προσπάθεια, ακόμη και πολύπλοκα θέματα όπως η κβαντική μηχανική και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Το μυστικό της επιτυχίας του, όπως υποστήριζε ο ίδιος, δεν ήταν η έμφυτη ευφυΐα, αλλά ο συστηματικός τρόπος με τον οποίο εντόπιζε τα πράγματα που δεν ήξερε και στη συνέχεια εστίαζε εκεί για να τα καταλάβει μέσα κι έξω. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου και της ζωής του, ο ίδιος παρείχε πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εξέτασης πολύπλοκων εννοιών στον κόσμο της φυσικής, και την μεταφορά γνώσης απλότητα. Πολλές από αυτές τις παρατηρήσεις σχετικά με τη μαθησιακή του διαδικασία έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό που τώρα ονομάζουμε «Τεχνική Feynman».

Η Τεχνική Feynman είναι μια μαθησιακή διαδικασία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κατανοήσετε σχεδόν οτιδήποτε.

Εδώ είναι λοιπόν τα 4 βήματα που περιλαμβάνει αυτή η τεχνική. Για να επεκτείνεις συνεχώς τις γνώσεις και τις δεξιότητες σου, και να κατανοείς σε βάθος τις νέες πληροφορίες που λαμβάνεις.

Επιλέξτε ένα πράγμα που θέλετε να μάθετε. Επιλέξτε ένα θέμα που σας ενδιαφέρει να μάθετε και γράψτε το στην κορυφή μιας κενής σελίδας σε ένα τετράδιο. Η επιλογή μιας ιδέας/θέματος για μελέτη, σας αναγκάζει να δείτε αυτά που δεν γνωρίζετε. Τα κενά σας σημεία. Σας αναγκάζει επίσης να επιλέξετε ένα θέμα που είναι αρκετά μικρό ώστε να χωράει εύλογα σε μία ή λίγο περισσότερες σελίδες.

Διδάξτε το στον εαυτό σας ή σε κάποιον άλλον. Γράψτε όλα όσα γνωρίζετε για το θέμα σαν να το εξηγούσατε στον εαυτό σας. Εναλλακτικά, διδάξτε το σε κάποιον άλλο. Συχνά λέμε ψέματα στον εαυτό μας, νομίζοντας ότι έχουμε καταλάβει ένα θέμα. Σε τελική ανάλυση, έχουμε κρατήσει σημειώσεις, σωστά; Αλλά η αληθινή κατανόηση απαιτεί μια πιο ενεργή διαδικασία όπως η διδασκαλία. Ξεκινήστε διδάσκοντας τον εαυτό σας. Γράψτε μια περίληψη με δικά σας λόγια χωρίς να κοιτάξετε τις σημειώσεις σας. Ή εξηγήστε το στον εαυτό σας φωναχτά. Στη συνέχεια, πηγαίνετε στο επόμενο επίπεδο, διδάσκοντας άλλους ανθρώπους. Η διδασκαλία ξεκινά επίσης έναν μοτίβο ανατροφοδότησης, όπου η κριτική ή οι ερωτήσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να μάθουμε κάτι, και να ακονίσουμε τη σκέψη μας.

Επιστρέψτε στο αρχικό υλικό εάν κολλήσετε. Επιστρέψτε σε στην αρχική πηγή – ένα βιβλίο, σημειώσεις διαλέξεων, podcast – και γεμίστε τα κενά στις γνώσεις σας. Η μάθηση πρέπει να είναι επαναληπτική. Τις περισσότερες φορές, το να μάθεις κάτι δύσκολο απαιτεί αρκετές προσπάθειες. Στην Τεχνική Feynman, η επιστροφή στο αρχικό υλικό είναι ένα σημαντικό μέρος της μαθησιακής διαδικασίας. Όταν προκύπτουν κενά στις γνώσεις μας και οι εξηγήσεις μας δεν είναι σωστές, η επανεξέταση των πρωτογενών και δευτερευουσών πηγών μας μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση αυτού που μαθαίνουμε. Για να το κάνετε σωστά, πιθανότατα θα χρειαστούν αρκετές επαναλήψεις. Οσο περισσότερο το κάνετε, τόσο περισσότερο θα βαθαίνει η κατανόησή σας.

Απλοποιήστε τις εξηγήσεις σας. Βελτιώστε τις σημειώσεις και την κάθε εξήγησή σας, διευκρινίζοντας περαιτέρω το θέμα μέχρι να φαίνεται… απλό. Κάθε κλάδος έχει τους δικούς του εξειδικευμένους όρους. Αν και μπορεί να είναι σημαντικό να τους γνωρίζετε, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε τι υπάρχει πίσω από την κάθε ορολογία. Χρησιμοποίησε αναλογίες και παραδείγματα, που βοηθούν στην ενίσχυση της κατανόησης. Η Τεχνική Feynman περιλαμβάνει την απλοποίηση των αρχικών μας εξηγήσεων και τη βελτίωση της κατανόησης μας μέσω απλών λέξεων. Είναι αρκετά εύκολο να βάλετε όρους στη μνήμη σας και να τους επαναλάβετε όταν σας ζητηθεί. Αλλά η αποστήθιση δεν είναι κατανόηση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − three =