αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤην άνοιξη θα γίνουν φανερά ορισμένα έργα στο Ελληνικό: Τι είπε ο CEO της Lamda

Την άνοιξη θα γίνουν φανερά ορισμένα έργα στο Ελληνικό: Τι είπε ο CEO της Lamda

Μία από τις πιο σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα τεθούν υπό την ομπρέλα του ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να είναι η Μητροπολιτική Παρέμβαση στο Ελληνικό, κυρίως υποέργα αυτής.

Όπως ανέφερε, χθες, κατά το διαδικτυακό CEO forum, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, την ερχόμενη άνοιξη θα γίνουν φανερά ορισμένα έργα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη υποδομών, αθλητικών εγκαταστάσεων, τη διαμόρφωση της παραλίας κ.α.

Νωρίτερα, το πρώτο δίμηνο του 2021 θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., στην Lamda Development, διαδικασία που απαιτείται προκειμένου να λάβει χώρα το οικονομικό κλείσιμο του έργου, οδηγώντας στην εκταμίευση ποσού 300 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση του συνολικού τιμήματος 900 εκατ. ευρώ.

Η πανδημία, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, δεν θα μπορούσε να μην δημιουργήσει εμπόδια, αλλά η εταιρεία συνεχίζει, με γοργούς ρυθμούς, την υλοποίηση των πρόδρομων εργασιών, μελετών κτλ.

Η Lamda Development έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση, ενώ εκτιμάται πως κατά την πρώτη πενταετία, θα τοποθετηθούν κεφάλαια της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.

Η επένδυση συνοδεύεται με επιμέρους έργα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς, την υλοποίηση τηλεπικοινωνιακών υποδομών και την ανάπτυξη ακινήτων, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κατά τη διαδικτυακή εκδήλωση, ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στους τομείς που παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές στην εποχή μετά την πανδημία. Πρόκειται για τη ψηφιακή οικονομία, όπου προβλέπονται έργα άνω των 6 δισ. ευρώ, την “πράσινη” ανάπτυξη και τις οικιστικές και ξενοδοχειακές αναπτύξεις.

Οι τελευταίες θα μπορούσαν να προσελκύσουν Έλληνες ή ξένους εργαζόμενους που θα επέλεγαν την Ελλάδα για να διαμείνουν. Πρόκειται για μία τάση την οποία επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, υιοθετώντας πρωτοβουλίες, όπως το καθεστώς μη κατοίκου (non-dom) ή η παροχή φορολογικών κινήτρων σε συνταξιούχους.

Μεγέθη

Όσον αφορά τις επιδόσεις της Lamda Development, κατά το εννεάμηνο του 2020, τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development, The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos, εμφάνισαν μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας (Ebitda) κατά 33% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2019 στα 31,7 εκατ. ευρώ. Επίσης, η επίπτωση στα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθε σε 10,1 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,057 ευρώ ανά μετοχή.

Η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων διαμορφώθηκε στο 98%, αμετάβλητη έναντι της μέσης πληρότητας κατά το πρώτο εξάμηνο 2020. Οι πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την εξάπλωση της πανδημίας, συνετέλεσαν στη μείωση, έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2019, τόσο του συνολικού κύκλου εργασιών (-37,2%) όσο και της συνολικής επισκεψιμότητας (-45,5%) των εμπορικών κέντρων.

Νέα συνεργασία Lamda-ΤΕΜΕΣ για 2 ξενοδοχεία

Τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με τον Όμιλο ΤΕΜΕΣ Α.Ε. για την από κοινού ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, κατά την πρώτη πενταετή φάση της υλοποίησης του έργου, ανακοίνωε η Lamda Development.

Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη ενός μοναδικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείου πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου παραθαλάσσιου πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Και τα δύο ξενοδοχεία θα πλαισιώνονται από οικιστικά συγκροτήματα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Lamda Development, στη Μαρίνα θα αναπτυχθεί εμπορική ζώνη με πολυτελή καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Η συνολική επένδυση για τη δημιουργία των δύο ξενοδοχείων με τα αντίστοιχα τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + 11 =