αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤζίρος 316 εκατ. στο 9μηνο για τα Πλαστικά Θράκης

Τζίρος 316 εκατ. στο 9μηνο για τα Πλαστικά Θράκης

Χαρακτηριστική περίπτωση εταιρείας με εξαιρετικές εξαγωγικές και οικονομικές επιδόσεις, της οποίας όμως η κερδοφορία, αν και αυξημένη, διαβρώνεται σημαντικά από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, των μεταφορικών και της ενέργειας, είναι τα Πλαστικά Θράκης. Η εταιρεία, που κατά τη διάρκεια της πανδημίας πέτυχε εκρηκτική αύξηση πωλήσεων λόγω της υψηλής ζήτησης για μάσκες και ύφασμα με το οποίο παράγονται οι προστατευτικές στολές κι άλλα αναλώσιμα των νοσηλευτών και ιατρών, πέτυχε κατά το φετινό εννεάμηνο να ξεπεράσει σημαντικά τις επιδόσεις του αντίστοιχου εννεαμήνου του 2019. Περίοδος η οποία κρίνεται ως η ενδεδειγμένη για σύγκριση με τη φετινή, μια και οι πωλήσεις που έγιναν λόγω της πανδημίας αποτελούν μη επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, τα προ φόρων κέρδη (ΕΒΤ) από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων παρουσιάζουν αύξηση κατά 89,4%, ενώ τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 67,1%. Αντίστοιχη αύξηση καταγράφει και το καθαρό αποτέλεσμα. Ο κύκλος εργασιών φέτος στο εννεάμηνο διαμορφώθηκε στα 316,06 εκατομμύρια ευρώ από 254,35 εκατομμύρια το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η αύξηση των οικονομικών επιδόσεων των Πλαστικών Θράκης συνοδεύεται και από αντίστοιχη άνοδο των όγκων πώλησης και δεν αποτελεί απλή αντανάκλαση του πληθωρισμού. Ωστόσο, το management του ομίλου παραδέχεται ότι «τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, η σημαντική κάμψη της ζήτησης, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας και της προσπάθειας μείωσης αποθεμάτων από την πλευρά των πελατών και το εξαιρετικά υψηλό κόστος ενέργειας, αποτελούν παράγοντες που βρίσκονται εκτός του πεδίου επιρροής του ομίλου και δυσχεραίνουν πολύ σημαντικά το οικονομικό περιβάλλον».

Σε αυτό το περιβάλλον, στα Πλαστικά Θράκης, λόγω και εποχικότητας, περιμένουν χαμηλότερη κερδοφορία το τρέχον τελευταίο τρίμηνο, συγκριτικά με τα προηγούμενα τρίμηνα του έτους. Η διοίκηση πάντως προσμετρώντας τα δεδομένα υπόσχεται ότι για το σύνολο της χρήσης «η ετήσια κερδοφορία θα παραμείνει σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, όντας υπερδιπλάσια από τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ τα συνολικά κέρδη προ φόρων θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις προσδοκίες». Για την ώρα ο όμιλος Πλαστικών Θράκης διαπιστώνει πως κατά το τρίτο τρίμηνο σημειώθηκε περιορισμένη μόνο πτώση του κόστους των πρώτων υλών, σημαντικά αυξημένο κόστος ενέργειας σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησής του με σημαντικές διακυμάνσεις από μήνα σε μήνα, σταθερά αυξημένο μεταφορικό κόστος, με μικρή μόνον αποκλιμάκωση σε συγκεκριμένες διαδρομές και σημαντικά αυξημένο κόστος β΄ υλών και υλικών συσκευασίας». Είναι αυτά τα δεδομένα που πλήττουν και άλλους ομίλους στην Ελλάδα τόσο στα πλαστικά όσο και σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Επίσης καταγράφηκε υστέρηση στη ζήτηση στα περισσότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα και, βέβαια, σημαντικά περιορισμένη ζήτηση στα προϊόντα που σχετίζονται με την πανδημία.

Στον αντίποδα, το μάνατζμεντ των Πλαστικών Θράκης επισημαίνει πως την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου υπήρξε σταθερή ζήτηση για προϊόντα του κλάδου των κατασκευών και προϊόντα που απευθύνονται στον κλάδο των υποδομών και των μεγάλων έργων, αλλά και για προϊόντα συσκευασίας. Παράλληλα, όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δημήτρης Μαλάμος –και παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία–, ο όμιλος συνεχίζει να υλοποιεί τόσο το προγραμματισμένο όσο και το έκτακτο επενδυτικό πλάνο, συνολικού προϋπολογισμού 42 εκατ. για το 2022. Οι επενδύσεις του ομίλου χρηματοδοτούνται σε σημαντικό βαθμό με ιδίους πόρους και αφoρούν κυρίως τις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Εντάσσονται δε στο ευρύτερο τριετές επενδυτικό πλάνο 2020-2022, το οποίο ανέρχεται σε 102 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + twenty =