αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤεράστιες εισφορές για τους μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση

Τεράστιες εισφορές για τους μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση

Δραματικές επιβαρύνσεις και μάλιστα σημαντικά δυσανάλογες σε σχέση με τις μελλοντικές τους συντάξεις, έρχονται για τουλάχιστον 100.000 ασφαλισμένους μετά το 1992, με παράλληλη απασχόληση. Οπως ξεκαθάρισε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα πρέπει από φέτος να πληρώνουν επιπλέον εισφορές, τουλάχιστον 26,95% και για τα εισοδήματα από το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ), χωρίς να ισχύει γι’ αυτούς ο επιμερισμός των εισφορών, όπως προβλέπεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες με έως δύο εργοδότες. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί που έχουν δεύτερη απασχόληση με ΔΠΥ θα καλύπτουν μόνοι τους, ως ελεύθεροι επαγγελματίες τις εισφορές για το εισόδημα από «μπλοκάκι». Στον αντίποδα, οι δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες με έναν ή δύο εργοδότες, βάσει του νόμου, θα μοιράζονται την εισφορά 20% για κύρια ασφάλιση (μένει να διευκρινιστεί αν το ίδιο θα ισχύσει και για το 6,95% που αντιστοιχεί στην εισφορά υγείας) με τους εργοδότες, χωρίς όμως ακόμη να γνωρίζουν ουσιαστικές λεπτομέρειες για το θέμα, καθώς δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος.

Οι ανατροπές για τους «νέους ασφαλισμένους» με παράλληλη απασχόληση είναι μεγάλες, καθώς καλούνται να πληρώσουν διπλές εισφορές. Η ειδική πρόνοια του νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, ισχύει μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολουμένους (δηλαδή τους ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) που αμείβονται με δελτίο παροχής και απασχολούνται σε έως και δύο εργοδότες. Γι’ αυτούς, η εισφορά για κύρια ασφάλιση ορίζεται σε 6,67% ενώ το 13,33% θα το πληρώνει ο εργοδότης. Μάλιστα, χθες, ο κ. Πετρόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι η ειδική πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνονται οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες, προκειμένου να γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι, θα καθυστερήσει τουλάχιστον έως το τέλος του 2017.

Στο μεσοδιάστημα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» θα προβλεφθεί στην υπό έκδοση εγκύκλιο μια διαδικασία δήλωσης των συγκεκριμένων ασφαλισμένων από τους εργοδότες τους, μέσω ενός τύπου Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) που ισχύει για τους μισθωτούς. Καθώς βέβαια το μεγαλύτερο διακύβευμα σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι το εάν θα δεχθεί ο εργοδότης να αναλάβει το κόστος ή θα το μετακυλίσει στον εργαζόμενο με αντίστοιχη μείωση αποδοχών, στην εγκύκλιο θα προβλέπεται και η δυνατότητα του εργαζομένου μονομερώς να αναγγέλλει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) το γεγονός, προκειμένου να γίνεται από το ταμείο η αναζήτηση της «εργοδοτικής» εισφοράς. Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο και γραφειοκρατικό σύστημα, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης θα ακυρωθεί στην πράξη. Μία ακόμη ένδειξη της σύγχυσης που επικρατεί και η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί μετά την έκδοση και της εγκυκλίου, είναι το γεγονός ότι στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών με έως δύο εργοδότες, ο υπολογισμός των εισφορών θα γίνεται επί του πραγματικού μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό θα δηλωθεί από τον εργοδότη στη νέου τύπου ΑΠΔ, ενώ στους παράλληλα απασχολουμένους, οι εισφορές για τη μεν μισθωτή απασχόληση θα υπολογίζονται επί του πραγματικού μηνιαίου μισθού, για τη δε απασχόληση με ΔΠΥ θα υπολογιστούν με βάση το εισόδημα του 2015.

Ο κ. Πετρόπουλος ξεκαθάρισε ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες με έως δύο εργοδότες, το κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα είναι τα 586 ευρώ τον μήνα, επί των οποίων θα υπολογίζεται η εισφορά. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν το άθροισμα των δύο αμοιβών είναι κατώτερο, θα ισχύσει το συγκεκριμένο πλαφόν. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση παράλληλης απασχόλησης (π.χ. μισθωτή και ελεύθερο επάγγελμα αμειβόμενο με ΔΠΥ) το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα των 586 ισχύει για το άθροισμα των εσόδων από τις δύο δουλειές. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα 586 ευρώ αφορούν τον νόμιμα θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό για πλήρη απασχόληση, στην περίπτωση που ο παράλληλα απασχολούμενος δεν έχει έσοδα από το μπλοκάκι του, θα πληρώνει εισφορές μόνο για τη μισθωτή απασχόληση. Μόνη εξαίρεση από το κατώτατο ασφαλιστέο όριο των 586 ευρώ προβλέπεται για τις περιπτώσεις μερικής απασχόλησης, καθώς ο μισθωτός θα καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν στο πραγματικό του εισόδημα.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × two =