αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤεράστια ζήτηση για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ- Έχουν γίνει 70.000 αιτήσεις

Τεράστια ζήτηση για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ- Έχουν γίνει 70.000 αιτήσεις

Τεράστια ζήτηση που προμηνύει το “αδιαχώρητο” και στο αναμενόμενο πρόγραμμα εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), παρουσιάζει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, από τις 20 Μαΐου μέχρι και χθες, στις τράπεζες είχαν υποβληθεί σχεδόν 70.000 αιτήσεις. Όσο για τα συνολικά αιτήματα χρηματοδότησης από την έναρξη του προγράμματος (η προηγούμενη περίοδος υποβολής αιτήσεων ήταν από 28 Απριλίου έως 6 Μαΐου), αυτά κινούνται στα 7,5 – 8 δισ. ευρώ, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.

Η αναντιστοιχία ζήτησης και προσφοράς δεν θα επιτρέψει σε πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα φτάσουν στην “πηγή”, δηλαδή τα αιτήματά τους θα εγκριθούν από τις τράπεζες, να “πιουν νερό” από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Η ζήτηση που θα κοπεί από τον “κόφτη” του budget των 2 δισ. ευρώ του προγράμματος, θα κατευθυνθεί στο Ταμείο Εγγυοδοσίας των 7 δισ. ευρώ της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης (25 και 26/5), οι τράπεζες θα καταθέσουν στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα τις προτάσεις τους για το πρόγραμμα εγγυοδοσίας. Ήδη κάνουν λόγο για τεράστιο ενδιαφέρον από πελάτες που προσεγγίζουν τις τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Εγγυοδοσίας της ΕΑΤ. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εκρηκτική ζήτηση και για το επερχόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αφού αυτό (σε αντίθεση με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ που αφορά μόνο μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό), θα απευθύνεται στις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, όλων των τομέων δραστηριότητας και ασχέτως του αν ανήκουν στις πληγείσες από την πανδημική κρίση ή όχι.

Σε ποιους και πώς χορηγούνται τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Μέχρι να ανοίξει το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας της ΕΑΤ, οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης (https://www.ependyseis.gr/mis), μέχρι τις 12 το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης 28 Μαΐου.

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαιρουμένων επιχειρήσεων του πρωτογενή τομέα, της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών.

Καλύπτει ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που υφίστανται τις δυσμενείς επιπτώσεις από την εξάπλωση του Covid – 19. Το ποσό χρηματοδότησης που μπορεί να χορηγηθεί φτάνει μέχρι τα 500.000 ευρώ και η διάρκεια χρηματοδότησης από 2 έως 5 χρόνια. Αρμόδια τραπεζικά στελέχη αναφέρουν στο Capital.gr ότι συνδυαστικά με το ανώτατο ύψος των 500.000 ευρώ, το ποσό που θα χορηγηθεί στη μικρομεσαία επιχείρηση δεν πρέπει να ξεπερνά το 50% του περυσινού κύκλου εργασιών της.

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ παρέχει 100% επιδότηση (από την ΕΑΤ) των τόκων του δανείου για τα 2 πρώτα χρόνια και 40% επιδότηση των τόκων του δανείου για την υπόλοιπη διάρκεια και χωρίς εισφορά του νόμου 128/75. Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες, δηλαδή στο διάστημα αυτό η μικρομεσαία επιχείρηση πληρώνει μόνο τόκους (αφού οι τόκοι επιδοτούνται κατά 100% στην πρώτη διετία του δανείου, πρακτικά η επιχείρηση κατά την περίοδο χάριτος πληρώνει μόνο την εισφορά του ν.128/75).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + eighteen =